SUPLA, wifisocket x4, nodemcu przestało działać
-
slawek
Zerknij tutaj
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
statobi
Przejrzałem i nie znalazłem odpowiedzi.
Zastanawiam się nadal nad zasilaczem i elektrostatyka.
Zastanawiam się nadal nad zasilaczem i elektrostatyka.
-
slawek
Zasilacz jest bardzo ważny, ale do flaszowania (ale już niekoniecznie do startu) powinno wystarczyć zasilanie z usb.
Pisałem o tym, ale nie chce mi się szukać, więc jeszcze raz:
Zastosuj się do obu zaleceń zaznaczonych kolorem czerwonym we wskazanym przeze mnie wyżej linkiem poście
Następnie - dla nodemcu V3:
1. podłącz zasilanie (wystarczy usb)
2. wciśnij i trzymaj przycisk RESET
3. wciśnij i trzymaj przycisk FLASH
4. puść przycisk RESET
5.włącz START w programie
6. po rozpoczęciu flaszowania (patrz - pasek postępu) - możesz puścić przycisk FLASH
Pisałem o tym, ale nie chce mi się szukać, więc jeszcze raz:
Zastosuj się do obu zaleceń zaznaczonych kolorem czerwonym we wskazanym przeze mnie wyżej linkiem poście
Następnie - dla nodemcu V3:
1. podłącz zasilanie (wystarczy usb)
2. wciśnij i trzymaj przycisk RESET
3. wciśnij i trzymaj przycisk FLASH
4. puść przycisk RESET
5.włącz START w programie
6. po rozpoczęciu flaszowania (patrz - pasek postępu) - możesz puścić przycisk FLASH
-
statobi
Używałem normalnie flash_download_tools.
Po awarii gdy siada cały program, przekaźniki wszystkie są załączone oraz dioda na ESP świeci się. Podczas próby usuwania pamięci flash, albo wgraniu od nowa wywala błąd.
Arduino ide pozwala wgrać program np wifi scanner.
Nodemcu Flasher wgrywa po awarii, ale jest taki sam skutek, jak po awarii. Kontroler nie działa.
Gdy podłączam ESP do jednego portu USB zaczyna wariować kursor, przesuwa się i klika ciągle. Przy podłączeniu pod resztę nie ma takiego problemu.
Wydaje mi sie że musiałem zrobić błąd w połączeniach, ale sprawdziłem wszystko kilka razy. Mam zepsute już 3 nodemcu, na pierwszy wygrywałem Flasherem, na drugim ESP tool I na trzecim też. Mam ostatni moduł, mogę wrócić do podstawowego schematu, wyjąć z pudełka , odłączyć gniazdka i wziąć inny zasilacz.
Chcę się upewnić czy schemat na pewno jest dobry. Zanim zacznę kombinować, bo jednak trochę to już mnie kosztowało
Dzięki za rady, ale mam wrażenie, że trochę nie zrozumieliśmy się. Nie wiem co ubija mi kontrolery
Po awarii gdy siada cały program, przekaźniki wszystkie są załączone oraz dioda na ESP świeci się. Podczas próby usuwania pamięci flash, albo wgraniu od nowa wywala błąd.
Arduino ide pozwala wgrać program np wifi scanner.
Nodemcu Flasher wgrywa po awarii, ale jest taki sam skutek, jak po awarii. Kontroler nie działa.
Gdy podłączam ESP do jednego portu USB zaczyna wariować kursor, przesuwa się i klika ciągle. Przy podłączeniu pod resztę nie ma takiego problemu.
Wydaje mi sie że musiałem zrobić błąd w połączeniach, ale sprawdziłem wszystko kilka razy. Mam zepsute już 3 nodemcu, na pierwszy wygrywałem Flasherem, na drugim ESP tool I na trzecim też. Mam ostatni moduł, mogę wrócić do podstawowego schematu, wyjąć z pudełka , odłączyć gniazdka i wziąć inny zasilacz.
Chcę się upewnić czy schemat na pewno jest dobry. Zanim zacznę kombinować, bo jednak trochę to już mnie kosztowało
Dzięki za rady, ale mam wrażenie, że trochę nie zrozumieliśmy się. Nie wiem co ubija mi kontrolery
-
statobi
Dziękuję za wszystkie rady. Zwłaszcza Espablo.
Udało mi się odkryć i potwierdzić błędy:
- Nie miałem zwartych mas ze sobą, czyli schemat jest zły. Moja wina, kiedyś już tak raz zrobiłem, nie wiem dlaczego o tym nie pomyślałem wcześniej. Różnica potencjałów na przyciskach mogła uwalić kontrolery.
- Użycie softu od Zybi na Nodemcu jest błędem przez użycie D0.
Wgrywanie Nodemcu Flasher też działa, ale mam wyzerowany przez ESP TOOL FLASH i przez niego wgrany program.
Po zwarciu mas samoistnie nie przełącza się czwarty stycznik. pin D0
Przy przełączaniu czwartego stycznika przyciskiem, zmienia stan na chwilę i powraca na poprzedni.
Przełączanie czwartego stycznika za pomocą aplikacji działa. Zamierzam po jakimś czasie odpiąć przycisk, a tym pinem będzie sterował tylko skrypt od Fracz.
Będę dalej obserwował i zobaczę jak długo podziała
Jeszcze raz dziękuję za świetny kontakt
- Nie miałem zwartych mas ze sobą, czyli schemat jest zły. Moja wina, kiedyś już tak raz zrobiłem, nie wiem dlaczego o tym nie pomyślałem wcześniej. Różnica potencjałów na przyciskach mogła uwalić kontrolery.
- Użycie softu od Zybi na Nodemcu jest błędem przez użycie D0.
Wgrywanie Nodemcu Flasher też działa, ale mam wyzerowany przez ESP TOOL FLASH i przez niego wgrany program.
Po zwarciu mas samoistnie nie przełącza się czwarty stycznik. pin D0
Przy przełączaniu czwartego stycznika przyciskiem, zmienia stan na chwilę i powraca na poprzedni.
Przełączanie czwartego stycznika za pomocą aplikacji działa. Zamierzam po jakimś czasie odpiąć przycisk, a tym pinem będzie sterował tylko skrypt od Fracz.
Będę dalej obserwował i zobaczę jak długo podziała
Jeszcze raz dziękuję za świetny kontakt
-
statobi
W arduino ide zamierzam teraz stworzyć program obsługujący ekspres do kawy, niestety na kapsułki. Ale to dopiero po maturze.
Bardzo podoba mi się projekt SUPLA.
Postaram się teraz takich głupich błędów nie robić
Bardzo podoba mi się projekt SUPLA.
Postaram się teraz takich głupich błędów nie robić
-
slawek
Schemat jest przede wszystkim źle narysowany, a dla nas - starych wyjadaczy GND to GND... nie tak rysuje się masę, ale ja chodziłem do szkoły 30 lat temu... może coś mnie ominęło. Porównaj swój rysunek choćby ze schematem @Espablo - i zauważ różnice (chodzi o masę). A błędów nie popełnia ten, który nic nie robi...statobi wrote: Sun Mar 25, 2018 4:47 pm Dziękuję za wszystkie rady. Zwłaszcza Espablo.
Jeśli ten schemat ma tam zostać w tej postaci - to konsekwentnie przynajmniej uzupełnij kropki połączeń...
-
statobi
Espabol napisał o problemach z D0 przy Nodemcu…
Teraz wszystko działa normalnie oprócz przekaźnika podpiętego pod ten pin, gdy przycisnę przycisk zmienia stan na chwilę i powraca do poprzedniego.
Może wyciągnąłem za dalekie wnioski, ale już po prostu nie mam czasu by dalej coś próbować.
Myślę o wyłączeniu tego pinu, odlutuje też kable (między przyciskiem, a wejściem) i (między tranzystorem, a wyjściem z kontrolera)…
Te Gniazdko podłącze na stałe, będzie akurat na reapeter Xiaomi.
Sławek jaki polecasz program do robienia schematów elektrycznych i elektronicznych?
No cóż pierwszy poradnik i pierwszy zrobiony schemat. Postaram się go poprawić.
Teraz wszystko działa normalnie oprócz przekaźnika podpiętego pod ten pin, gdy przycisnę przycisk zmienia stan na chwilę i powraca do poprzedniego.
Może wyciągnąłem za dalekie wnioski, ale już po prostu nie mam czasu by dalej coś próbować.
Myślę o wyłączeniu tego pinu, odlutuje też kable (między przyciskiem, a wejściem) i (między tranzystorem, a wyjściem z kontrolera)…
Te Gniazdko podłącze na stałe, będzie akurat na reapeter Xiaomi.
Sławek jaki polecasz program do robienia schematów elektrycznych i elektronicznych?
No cóż pierwszy poradnik i pierwszy zrobiony schemat. Postaram się go poprawić.
-
Espablo
Jeśli działa z aplikacji to znaczy, że pin D0 jest dobrze obslugiwany.statobi wrote: Sun Mar 25, 2018 4:47 pm Przy przełączaniu czwartego stycznika przyciskiem, zmienia stan na chwilę i powraca na poprzedni.
Przełączanie czwartego stycznika za pomocą aplikacji działa.
To może ja podpowiem. Polecam programy Eagl lub Kicad.statobi wrote: Sun Mar 25, 2018 5:43 pm Sławek jaki polecasz program do robienia schematów elektrycznych i elektronicznych?
Tak jeszcze patrząc na te schematy widzę, że korzystasz z shield relay x 4. Tam już chyba są tranzystory i nie ma potrzeby dodawania następnych. Wystarczy podłączyć piny z nodemcu bezpośrednio do tego shielda.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu.