jak odczytać MAC adres

elmaya

and if you press (i) in the App?
and111

Jeśli masz najnowszy soft, to naciśnij w aplikacji SUPLA "i" w kółeczku (z lewej strony kanału). Zostanie wyświetlony między innymi MAC. Jeśli nie masz "i" przy kanałach w aplikacji, to musisz przełączyć moduł w tryb konfiguracji, połączyć się z siecią WI-FI, którą moduł rozgłasza, a następnie w przeglądarce wpisać adres 192.168.4.1
Wtedy zobaczysz między innymi MAC.
marwint

and111 wrote: Wed Jan 27, 2021 9:06 pm Jeśli masz najnowszy soft, to naciśnij w aplikacji SUPLA "i" w kółeczku (z lewej strony kanału). Zostanie wyświetlony między innymi MAC. Jeśli nie masz "i" przy kanałach w aplikacji, to musisz przełączyć moduł w tryb konfiguracji, połączyć się z siecią WI-FI, którą moduł rozgłasza, a następnie w przeglądarce wpisać adres 192.168.4.1
Wtedy zobaczysz między innymi MAC.
O żesz... dzięki :lol:
Pozdrawiam,
Marcin
tomkowski
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

marwint wrote: Wed Jan 27, 2021 8:46 pm Jak odczytać adresy MAC urządzeń, mam obecnie 5, niestety to co zaznaczyłem to nie MAC:
Zrzut ekranu (83).png

Urządzenia widzę po przeskanowaniu:
Zrzut ekranu (81).png

Chciałbym im nadać nazwy, co uporządkowałoby mi trochę całość:
Zrzut ekranu (82).png

Ale nie umiem powiązać adresu MAC z nazwą, gdzie go odczytać? W sieci widzę 6 urządzeń co ciekawe, nie wiem czy to zbieżność nazw czy może mam coś o czym nie wiem... :D
Zauważ że ID modułu = 6 ostatnich znaków adresu MAC.
Czyli jak masz ESP_xxxxxx to te iksy to końcówka adresu MAC.
Zresztą w twoich screenach widoczne masz adresy MAC i adresy IP... Chyba że czegoś nie zrozumiałem.
marwint

tomkowski wrote: Wed Jan 27, 2021 9:35 pm
marwint wrote: Wed Jan 27, 2021 8:46 pm
Zauważ że ID modułu = 6 ostatnich znaków adresu MAC.
Czyli jak masz ESP_xxxxxx to te iksy to końcówka adresu MAC.
Zresztą w twoich screenach widoczne masz adresy MAC i adresy IP... Chyba że czegoś nie zrozumiałem.
Nie, to nie jest końcówka adresu MAC, o czym pisałem. Ale sprawa załatwiona dzięki koledze wyżej.
Pozdrawiam,
Marcin

Return to “Pomoc”