Zmiana routera - problemy

lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

A czasem adres IP RPi w sieci LAN Ci się nie zmienił?
Jak zobaczyłem Twój wątek to pomyślałem, że podobne masz problemy jak ja wczoraj, ale chyba to nie to. U mnie wygląda to trochę inaczej.
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
michael

Uporałem się z problemem :)
W kilku modułach miałem podane swoje IP zewnętrzne, które z prostym routerem śmigało, bo prawie cały ruch był kierowany na raspberry. W nowym, w którym wreszcie mam możliwość sterowania Suplą bez internetu w lokalnej sieci WIFI, trochę się napociłem z konfiguracja i popełniłem kilka błędów :)
Stąd wątek. W każdym razie odkryłem coś wspaniałego :)
Przy ponownej konfiguracji niedzialajacych modułów, bez usuwania ich z clouda, przy zmianie tylko nazwy serwera z nr IP na nazwę hosta oraz zachowując ustawienia lokalizacji (tutaj w zależności od wersji firmware) wszystko działa "po staremu" :D
Bajka :mrgreen:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Demolkaa

a na jaki router zmieniłeś? bo będę szukał coś z lepszym zasięgiem w niedalekiej przyszłości? obecnie tanim tplinkiem jade.
michael

Zmieniłem na router Ubiquiti ER-X.
Jest to wersja z bardzo zaawansowanymi możliwościami konfiguracyjnymi, ale bez wifi.
Wifi załatwiam access-pointem Tp-link TL-WA801N, który mam na piętrze. Jednak Ubiquiti tak mnie zauroczyło, że będę również zmieniać access-pointa na tą firmę.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Return to “Pomoc”