Shelly 2.5 czy Zamel SRW-01

pzygmunt
Been thanked: 59 times

Dlatego, że kolega sabotuje forum.
Uważam, że różnica zdań to podstawa rozwoju i cieszę się jak ludzie ze sobą dyskutują i wymieniają opinie. To pierwszy ban na tym forum. Po prześledzeniu historii zbanowanego użytkownika odniosłem wrażenie, że jest tu tylko po to by mówić, że Supla jest do d...,, a cała reszta ok. Supla ma coraz więcej fanów ale też coraz więcej wrogów. Szczególnie wśród rozwiązań konkurencyjnych.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
bladesss

No ok, ale jeśli miał, używał i twierdzi, że inne rozwiązanie jest lepsze to myślę, że jak najbardziej można takie opinie pisać, a nawet z mojego punktu widzenia obiektywne opinie są porządane, po to istnieją fora. Ja rozumiem że Zamel wspiera Suplę ale też bez przesady. Bo patrząc z perspektywy nowego użytkownika wygląda to źle i już mało wiarygodnie (zbanowanie użytkownika za pochwalenie rozwiązania innej firmy...). Nie chcę oceniać pochopnie ani źle się wyrażać o nikim ale czy chwalenie Zamela a dyskredytowanie Shelly i innych rozwiązań poprzez napisanie, że "tylko Zamel" (blebox z tego co wiem też sobie świetnie radzi z roletami, ale nie biorę pod uwagę ze względu na cenę) nie wynika właśnie z tego "wsparcia" od Zamela? Mam nadzieję, że nie... Może, żeby uspokoić moje podejrzenia podacie mi proszę jakiś argument/dowód tej miernej jakości u Shelly? 🤷‍♀️ Zaskoczyło mnie to bo generalnie w internecie ma dobre opinie poza jedną ferelną partią (każdemu się może zdarzyć a producent ładnie rozwiązał temat nie chowając głowy w piasek). Mówię cały czas o Shelly 2.5, innymi się totalnie nie interesowałem bo nie są mi potrzebne 👍 Ale, żeby nie było Zamel SRW-01 też ma dobre opinie stąd też mój dylemat (byłoby dużo łatwiej jakby faktycznie jeden miał kiepskie).
Co do układu we włączniku Indual - póki co nie odpisali :/
rav.b

Po przeczytaniu tego wątku i kilku innych o Shelly, ciekawe jest to czy awaryjność jest taka sama dla Shelly z oryginalnym oprogramowaniem w porównaniu do tych z wgranym nieoficjalnym oprogramowaniem.
5x ROW-02, 4x SRW-02, 2x LIW-01, 2x DIW-01, 2x THW-01, 2x SLW-01, 1x mSRW-01, 1x mROW-02, 1x ROW-02m, 1x ROW-01/16A, 1x ROW-01, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x PNW-01, 1x OSW-01, 1x RNW-01, 1x INW-01, 3x Heatpol Home+, 1x Sonoff mini
pzygmunt

Bardzo możliwe, że Shelly z oryginalnym oprogramowaniem działa lepiej. Nie wiem tego. Pamiętajcie, że 90% firmware-u na tym forum nie pochodzi z oficjalnego źródła. Nie jest budowane przez core-team. Nie bierzemy za ten soft odpowiedzialności. Zresztą nawet ich autorzy nie biorą. Aby coś dobrze działało trzeba w to włożyć troche pracy i dostosować pod konkretną płytkę. Kompilacje tu wrzucane są niewiadomej jakości. Nie mamy też możliwości ich weryfikowania. Co do Shelly i wielu innych. Już kiedyś pisałem w temacie. Supla powstaje od samego początku dla Was, nie dla mnie czy jakieś firmy X,Y,Z. Jednakże żaden projekt nie przetrwa bez finansowania. Ten już pochłonął bardzo duże środki i pochłania nadal. Nie namawiam do kupowania produktów Zamela, Nice-a, Fakro, HeatPola, Transcomu, AC SOFTWARE i innych firm jakie się pojawią. Miejcie świadomość, że w/w firmy mają swój niebagatelny wkład w rozwój tego projektu. Bez nich dawno wchodząc na www.supla.org widzielibyście "404 Not found". Jeżeli jakaś firma wypuści Suplowy bubel to pierwszy napiszę, że jest to g...o i odradzę kupowania. W drugą stronę, jeżeli coś na prawdę dobrze działa to będę to promował.

Wracając do bana. Forumowicz który go dostał, sam w którymś swoim poście napisał "zaraz pewnie dostanę bana" więc go dostał. Napisał tak zdając sobie sprawę, że jego wypowiedzi nie są fair.
isom

Ciekawa dyskusja ! Ja akurat używam Shelly i nie mam z nimi złych doświadczeń , wręcz przeciwnie . Jak kupiłem kilka 2,5 z feralnie zamontowaną anteną , przedstawiciel w Polsce zadzwonił do mnie i zaproponował wymianę na nowe . Poprawiłem montaż anten we własnym zakresie i moduły działają bez problemu. Czym się różnią od Zamela , są mniejsze , mają wbudowane zabezpieczenie termiczne, a ponieważ są wyposażone z pomiar zużycia energii dla każdego kanału , to mają również zabezpieczenie przeciążeniowe, indywidualnie ustawiane dla każdego kanału. Kolejna istotna różnica to wyprowadzone złącze do programowania . Oryginalny soft pozwala na integrację z praktycznie każdym projektem , ale jak ktoś chce mieć jednolity soft we wszystkich modułach to nie ma z tym problemu . Moim zdaniem nie można z góry zakładać że jak coś miało "wady wieku dziecięcego" to przy kolejnych odsłonach te wady będą powielane.
Zamel jest Ok , szkoda tylko że zamknięty na jeden projekt i jak użytkownik z jakiegoś powodu zechce zmienić system automatyki to zostaje mu tylko wymiana sprzętu lub szukanie możliwości integracji SUPLI z tym na co chce przejść.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

@isom, zauważ tylko, że jest to forum SUPLA. Jakoś dystrybutor (ID3.pl) nie założył forum o produktach Shelly.

Oczywiście każdy ma prawo wybrać taki sprzęt, jaki mu pasuje. U mnie wybór padł na Suplę z następujących względów:
- najlepsza (moim zdaniem) aplikacja na smartfony spełniająca moje potrzeby,
- polska firma, a wolę wspierać rodzime firmy,
- polski producent urządzeń wykonawczych (ZAMEL) - również polska, rodzinna firma.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Lucas

Sam pochwaliłem Zamela, ale nie dyskredytuję innych rozwiązań. Zamela używam, ale mam też sporo Sonoffów czy innych produktów. Nie wszystkie są w Supli, ale wszystkie zintegrowane w Google Home. Mój kolega ma wspomnianego Bleboxa i też sobie chwali - zależy co komu odpowiada. Lubię Zamela, bo jest to produkt polski. Wiadomo gdzie i jak jest tworzony - mam wrażenie, że jest blisko społeczności Supla. Inne produkty u mnie też działają, choć jedne są wykonane lepiej inne gorzej (w niektórych piszczą przetwornice, itp.). Zamela wsadziłem głównie ze względu na bezpieczeństwo - myślę, że jest odpowiednio przetestowany i przy odpowiednim użytkowaniu niczym nieoczekiwanym mnie nie zaskoczy.
isom

@Robert Błaszczak
Temat tego wątku to pytanie o sprzęt a nie projekt . Zgadza się to jest forum Supli , której mocno kibicuję , ale dlaczego niby dystrybutor ID3.pl miał by zakładać forum ? Przecież Zamel też nie założył forum o produktach Supla-Zamel mimo, że jest producentem a nie tylko dystrybutorem. Ja tylko wyraziłem opinię na temat produktu , który z powodzeniem może być używany również w projekcie SUPLA .
Też lubię wspierać rodzimy rynek i nasze firmy , ale akurat firmy Zamel nie mogę a szkoda .
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Na tym forum dyskutujemy o produktach SUPLA produkowanych przez Zamel (a w krótce przez inne firmy). Nie rozmawiamy tu o innych systemach automatyki domowej firmy Zamel. Nie rozumiem, dlaczego nie możesz kupować produktów firmy Zamel? Ktoś Ci zabronił?

I najważniejsza kwestia, o której wszyscy wystawiający opinie innym urządzeniom nie wspieranym oficjalnie przez SUPLĘ chyba zapominają. Kupując produkt Zamel - SUPLA, część kwoty ze sprzedaży idzie dla SUPLI. Kupując Shelly czy też innego Sonoffa, SUPLA nie ma z tego nic (no może poza problemami generowanymi przez sprzedawców wgrywających nie do końca dobrze napisane oprogramowanie współpracujące z SUPLA Cloud do wszelkiej maści Sonoffów i innych Shelly). Stąd chyba logiczna reakcja Przemka na niestosowne reklamowanie produktów konkurencyjnych. Wszyscy oczekują szybkiego rozwoju SUPLI, nowych funkcjonalności, itp. Pytanie tylko, kto ma to finansować, skoro nie kupujmy np. Zamela, tylko Shelly.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
pzygmunt

Dzięki Robert. Mi trudno jest bronić tematu dlatego usunąłem cześć moich mocniejszych wypowiedzi. Raz, że to niepotrzebne emocje, a dwa, że nie chcę aby mi ktoś zarzucił, że jestem sędzią we własnej sprawie.

Return to “Ogólna dyskusja”