Urządzenie po sieci GSM (bez Wi-Fi)

Niewiemnic

QLQ wrote: Wed Dec 25, 2019 12:18 pm W Cloud nie dodajesz przycisku tylko generujesz sobie link bezpośredni do włącznika np światła, lub typu gate (czyli urządzenia), które za pomocą linku bezpośredniego będziesz włączał lub wyłączał. Ten Soft co znalazłeś obsługuje dwa linki - 1 klik pierwszy link, 2 kliknięcia 2 link . Klikamy resetem.
W którym miejscu generuje się link bezpośredni do włącznika światła? Wchodząc w oświetlenie przenosi mnie do logowania.

Image
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Musisz mieć zarejestrowane jakieś urządzenie wykonawcze, dla którego możesz wygenerować link bezpośredni.

Opisz dokładnie co chcesz uzyskać.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Niewiemnic

Robert Błaszczak wrote: Wed Dec 25, 2019 1:55 pm Musisz mieć zarejestrowane jakieś urządzenie wykonawcze, dla którego możesz wygenerować link bezpośredni.

Opisz dokładnie co chcesz uzyskać.
Wcześniej napisałem co chcę osiągnąć, ale zacytuje sam siebie :D

Chcę używać supla w miejscu bez dostępu do sieci wifi. Dostęp do internetu będzie wyłącznie przez sieć GSM (sim800l + arduino). Wysyłanie stanu przycisku (przekaźnika) i zapalanie światła chcę zmieniać za pomocą linku bezpośredniego. Ponadto nie chcę instalacji własnego serwera, który będzie łączył urządzenia w sieci lokalnej przez wifi.

Rozumiem, że do wygenerowania linku bezpośredniego muszę wcześniej zarejestrować urządzenie, które połączy się przez sieć GSM z moim kontem na cloud.supla.org. W związku z tym proszę o przykład kodu.
Patryk

Zobacz może to:
viewtopic.php?f=8&t=4496
QLQ

Niewiemnic wrote: Tue Dec 24, 2019 8:50 pm
fracz wrote: Tue Dec 24, 2019 8:10 pmNie, tak, tak
Dziękuję za odpowiedź, ale jeszcze dopytam.

Czy możliwe będzie dodanie do https://cloud.supla.org modułu GSM, który będzie wysyłał link bezpośredni i zmieniał stan przycisku?  Dodam, że chcę to osiągnąć bez instalacji własnego serwera.

Przeglądając https://cloud.supla.org nie znalazłem możliwości dodania własnego urządzenia.
Modułu gsm nie dodasz do Cloud jako urządzenia. Nie ma na forum ani w sprzedazy takiego sprzętu, który przy pomocy modułu gsm łączyć się z siecią.
To co stworzyłem z modułem sim800l służy do wysyłania linku bezpośredniego aby serwer np w chmurze to wykonał na zarejestrowanym urządzeniu. Aczkolwiek też nie trzeba do tego własnego serwera.

Choć prawdę mówiąc fajnie by było cis to takiego zrobić z modułem gsm .aby przez gsm szła transmisja danych. Na dzień dzisiejszy nie jestem na siłach aby coś takiego stworzyć.
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
Niewiemnic

Patryk wrote: Wed Dec 25, 2019 3:38 pm Zobacz może to:
viewtopic.php?f=8&t=4496
Powyższy temat już widziałem, ale opisane w nim rozwiązanie dotyczy innego przypadku. Myślę, że autor tego rozwiązania viewtopic.php?p=38365#p38365 najpierw podłączył do swojej sieci wifi ESP8266, a następnie w cloud.supla.org wygenerował bezpośredni link do ESP. W kolejnym kroku za pomocą linku bezpośredniego wysyłał zmianę stanu przycisku przez sieć GSM tak jak poniżej.

Code: Select all

https://svr5.supla.org/direct/134/mGYG2dsfZ/turn-on"); / tu wpisujecie wasz link po 1 krotnym wciśnięciu button
https://svr5.supla.org/direct/134/mGYG2Qsdfsd/turn-off");   // tu wpisujecie wasz link po 2 krotnym wciśnięciu button
W moim rozwiązaniu chciałbym bezpośrednio dodać moduł GSM do cloud.supla.org z pominięciem własnego serwera.
Last edited by Niewiemnic on Wed Dec 25, 2019 5:16 pm, edited 1 time in total.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Najprostszym rozwiązaniem jest zakup najtańszego routerka 3G / Wi-Fi i podłączenie dowolnego urządzenia wykonawczego (Zamel, Sonoff, itp.) przez Wi-Fi do Cloud.
Nie widziałem żadnego projektu z wykorzystaniem Arduino i modułu GSM jako urządzenia wykonawczego podłączonego do chmury Supla.

I jeszcze trochę wyjaśnienia. Wszystkie urządzenia Supla zarejestrowane w Supla Cloud muszą być non stop on-line. Sterowanie tymi urządzeniami odbywa się za pomocą aplikacji na smartfonie z dowolnego miejsca na świecie (oczywiście warunkiem jest dostęp do sieci Internet na smartfonie). Można także wygenerować sobie linki bezpośrednie i za ich pomocą sterować danym urządzeniem zarejestrowanym w chmurze Supla.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Niewiemnic

QLQ wrote: Wed Dec 25, 2019 4:13 pm
Modułu gsm nie dodasz do Cloud jako urządzenia. Nie ma na forum ani w sprzedazy takiego sprzętu, który przy pomocy modułu gsm łączyć się z siecią.
To co stworzyłem z modułem sim800l służy do wysyłania linku bezpośredniego aby serwer np w chmurze to wykonał na zarejestrowanym urządzeniu. Aczkolwiek też nie trzeba do tego własnego serwera.

Choć prawdę mówiąc fajnie by było cis to takiego zrobić z modułem gsm .aby przez gsm szła transmisja danych. Na dzień dzisiejszy nie jestem na siłach aby coś takiego stworzyć.
Właśnie zauważyłem, że w cloud.supla.org dla urządzeń, które wcześniej nigdy nie były podłączone do własnej sieci wifi nie można wygenerować linku bezpośredniego. Natomiast wracając do bezpośredniego podłączenia modułu GSM do Cloud wydaje mi się, że można to zrobić. Posiadam moduły GSM AirXXX, których z powodzeniem używam w różnych projektach. Na forum elektrody opisałem kilka przykładów ich zastosowania z gotowymi skryptami do pobrania (https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic ... l#17877337).
Last edited by Niewiemnic on Wed Dec 25, 2019 5:17 pm, edited 1 time in total.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Masz dostęp do danych pakietowych z tego GSM? Czy też tylko np SMS?
Supla wymaga internetu. Nie ma znaczenia czy przez GSM, czy przez inne źródło.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Niewiemnic

Robert Błaszczak wrote: Wed Dec 25, 2019 4:33 pm Najprostszym rozwiązaniem jest zakup najtańszego routerka 3G / Wi-Fi i podłączenie dowolnego urządzenia wykonawczego (Zamel, Sonoff, itp.) przez Wi-Fi do Cloud.
Nie widziałem żadnego projektu z wykorzystaniem Arduino i modułu GSM jako urządzenia wykonawczego podłączonego do chmury Supla.

I jeszcze trochę wyjaśnienia. Wszystkie urządzenia Supla zarejestrowane w Supla Cloud muszą być non stop on-line. Sterowanie tymi urządzeniami odbywa się za pomocą aplikacji na smartfonie z dowolnego miejsca na świecie (oczywiście warunkiem jest dostęp do sieci Internet na smartfonie). Można także wygenerować sobie linki bezpośrednie i za ich pomocą sterować danym urządzeniem zarejestrowanym w chmurze Supla.
Interesuje mnie tylko bezpośrednie połączenie modułu GSM do chmury Supla z pominięciem sieci wifi. W przyszłości chciałbym użyć do tego celu modułu GSM z serii AirXXX, którego kilka zastosowań z gotowymi skryptami do pobrania opisałem tu --.> https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic ... l#17877337

Return to “Ogólna dyskusja”