Impulsator na wodomierzu

Remi

Udało Ci się finalnie spiąć tą nakładkę z suplą? Muszę kupić wodomierz i szukam rozwiązania które bez wielkiego nakładu pracy będzie działać.

W tej nakładce nie podoba mi się to, w jaki sposób są wystawiane pulsy... Może ktoś zna jakieś inne sprawdzone nakładki na wodomierz?
Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Remi wrote: Mon Nov 02, 2020 1:42 pm Udało Ci się finalnie spiąć tą nakładkę z suplą? Muszę kupić wodomierz i szukam rozwiązania które bez wielkiego nakładu pracy będzie działać.
Tak. Go głównego wodomierza użyłem LIW-01. Do wodomierza ogrodowego licznik impulsów oparty o bibliotekę SuplaDevice by klew zainstalowany na Wemosie.
Remi wrote: Mon Nov 02, 2020 1:42 pm W tej nakładce nie podoba mi się to, w jaki sposób są wystawiane pulsy... Może ktoś zna jakieś inne sprawdzone nakładki na wodomierz?
To znaczy?
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
Remi

Goral64 wrote: Mon Nov 02, 2020 1:48 pm
Remi wrote: Mon Nov 02, 2020 1:42 pm W tej nakładce nie podoba mi się to, w jaki sposób są wystawiane pulsy... Może ktoś zna jakieś inne sprawdzone nakładki na wodomierz?
To znaczy?
Preferował bym brak rezystancji przy stanie zwarcia ale jak LIW sobie z tym radzi to jest to zwykła niepotrzebna fanaberia.

Mógłbyś jeszcze podać szczgóly odnośnie konfiguracji/programowania wyjść impulsowych w tej nakładce?
Goral64
Has thanked: 2 times

Remi wrote: Mon Nov 02, 2020 2:03 pm Mógłbyś jeszcze podać szczgóly odnośnie konfiguracji/programowania wyjść impulsowych w tej nakładce?
Nie mam programatora do tego modułu, ale zaprogramowany fabrycznie działa z LIW-01 od ręki. Używam sygnału na przewodzie białym (wyjście 1) i zielonym (masa), który zlicza bez "cofek".
Wskazania wodomierza ze stanem licznika w Supli zgodne co do litra.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
artur_n

Z racji, że mój wodomierz i tak jest do wymiany, proszę o informację jaki wodomierz zakupić aby później można było z niego czytać impulsy?
shimano73

W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
artur_n

Panowie temat wygląda tak, że po zgłoszeniu wymiany pracownicy gminy przyjechali na wymianę wodomierza za darmo. Dostałem Apator SMART+ czy można z tego czytać jakoś impulsy?
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

artur_n wrote: Tue Feb 23, 2021 1:12 pm Panowie temat wygląda tak, że po zgłoszeniu wymiany pracownicy gminy przyjechali na wymianę wodomierza za darmo. Dostałem Apator SMART+ czy można z tego czytać jakoś impulsy?
Na te wodomierze można montować nakładki radiowe, więc na pewno da się jakoś zliczać impulsy. Pytanie czy nie masz już nałożonej tam nakładki radiowej? Jeśli tak, to może być trudno dołożyć coś swojego.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
artur_n

klew wrote: Tue Feb 23, 2021 1:17 pm
artur_n wrote: Tue Feb 23, 2021 1:12 pm Panowie temat wygląda tak, że po zgłoszeniu wymiany pracownicy gminy przyjechali na wymianę wodomierza za darmo. Dostałem Apator SMART+ czy można z tego czytać jakoś impulsy?
Na te wodomierze można montować nakładki radiowe, więc na pewno da się jakoś zliczać impulsy. Pytanie czy nie masz już nałożonej tam nakładki radiowej? Jeśli tak, to może być trudno dołożyć coś swojego.
Nie mam nic :D
Teraz jak do tego podejść?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

artur_n wrote: Tue Feb 23, 2021 1:19 pm
klew wrote: Tue Feb 23, 2021 1:17 pm
Nie mam nic :D
Teraz jak do tego podejść?
Zacznij od google ;)

Tak na szybko szukając, producent ma nakładki (w tym z wyjściem impulsowym), które zliczają indukcyjnie lub optycznie. Tutaj diody nie widać, jest natomaist kręcąca się tarcza o kolorze białym i czarnym (da się to wykryć). Możliwe też, że gdzieś tam się kręci jakiś magnes i czujnikiem to też można wykryć.
Możesz też zakupić sobie gotową nakładkę (o ile są dostępne).

Warto też dzwonić na dział techniczny producenta - powinni pomóc.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “Pomoc”