Dwa Czujniki DS18B20 każdy na innym GPIO
-
elektronik9
Bardzo dziękuję na pewno z czasem przejdę na nową bibliotekę ale na razie muszę pomęczyć się z tą.
Nie mam pojęcia jak tu zrobić żeby na przemian odczytywało temperaturę. Próbowałem (switch(channelNumber) case 0: , case 1: ) ale wyświetla mi błąd i nie wiem jak z tego wyjść.
Nie mam pojęcia jak tu zrobić żeby na przemian odczytywało temperaturę. Próbowałem (switch(channelNumber) case 0: , case 1: ) ale wyświetla mi błąd i nie wiem jak z tego wyjść.
-
Espablo
Aleś jest uparty a na dodatek masochista

Przejdź na nową bibliotekę i załatwisz to w 2 liniach.
Tak po za tym to kiedyś pzygmunt napisał, że ta stara biblioteka to było dla niego "Hello World" w Arduino.
Przejdź proszę na nową bibliotekę a nie będziesz musiał wymyślać koła od nowa
Przejdź na nową bibliotekę i załatwisz to w 2 liniach.
Tak po za tym to kiedyś pzygmunt napisał, że ta stara biblioteka to było dla niego "Hello World" w Arduino.
Przejdź proszę na nową bibliotekę a nie będziesz musiał wymyślać koła od nowa
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu.

-
elektronik9
Ja nie usiłuję zostać przy starej Bibliotece tylko je mam zainstalowane ale i tak nadal wyświetla mi błąd i nie chcę tylko przeinstalowywać całego ARDUINO bo za dużo mam dobrych programów które użytkuję.
Co próbuję wgrać jakąś bibliotekę to zazwyczaj wyświetla że już jest np. przy tym zaznacza na czerwono :
#include <supla/sensor/DS18B20.h> a mam tą bibliotekę i nie mogę nic zrobić dlatego Kombinuję na starej Bibliotece i co mi teraz doradzisz Kolego? w starej bibliotece nie możesz a dalej ja nic nie mogę bo mam błąd i tak w koło Macieju.
Co próbuję wgrać jakąś bibliotekę to zazwyczaj wyświetla że już jest np. przy tym zaznacza na czerwono :
#include <supla/sensor/DS18B20.h> a mam tą bibliotekę i nie mogę nic zrobić dlatego Kombinuję na starej Bibliotece i co mi teraz doradzisz Kolego? w starej bibliotece nie możesz a dalej ja nic nie mogę bo mam błąd i tak w koło Macieju.
-
Espablo
Ja Ci nie każe zmieniać wszystkich bibliotek i dogrywać nowych. Proponuję zamienić TYLKO! jedną czyli SuplaDevice od kolegi @klew. Nie ma potrzeby przeinstalowania całego Arduino IDE. Wejdź sobie do folderu libraries i tam podmień tylko tą jedną bibliotekę SuplaDevice.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu.

-
Goral64
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 1 time
W menu Plik/Preferencje na zakładce Ustawienia masz Lokalizacja szkicownika. Zrób sobie nową lokalizację, w której umieścisz nową bibliotekę SuplaDivice, skopiuj tam te biblioteki, których potrzebujesz z dotychczasowej lokalizacji.
Od tej chwili będziesz mógł wybrać bibliotekę SuplaDevice, z którą chcesz pracować poprzez zmianę w tym miejscu lokalizacji.
Nie jest to zbyt wygodne, ale chyba najmniej uciążliwe, w przypadku kiedy chcesz korzystać z obu bibliotek.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026

-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Czy te inne programy, które masz już napisane, korzystają ze starej biblioteki SuplaDevice? Bo jeśli nie, to po prostu przeinstaluj bibliotekę na nową, jak jest opisane w powyższych postach.
Programy niezwiązane z SuplaDevice będą nadal działać, tak jak działały.
Programy niezwiązane z SuplaDevice będą nadal działać, tak jak działały.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
elektronik9
No właśnie mam które są zmontowane i działają bez żadnych problemów.
Ja tą bibliotekę Supla Device usunąłem i wgrałem tą co ostatnio pobrałem ale jest to samo i jak patrzę na tą bibliotekę to zawiera tyle samo Bajtów pewnie to jest to samo ja już nie wiem która to jest nowa i czy to o nią chodzi?
Nie mam aż tak dużo wiedzy by sobie z tym poradzić bardziej znam się na elektryce a programowanie mnie bardzo interesuje ale za późno zacząłem bo trochę już jestem wiekowy. Także jeszcze raz Dziękuję za pomoc ale widzę że dalej to mnie już przerosło.
Ja tą bibliotekę Supla Device usunąłem i wgrałem tą co ostatnio pobrałem ale jest to samo i jak patrzę na tą bibliotekę to zawiera tyle samo Bajtów pewnie to jest to samo ja już nie wiem która to jest nowa i czy to o nią chodzi?
Nie mam aż tak dużo wiedzy by sobie z tym poradzić bardziej znam się na elektryce a programowanie mnie bardzo interesuje ale za późno zacząłem bo trochę już jestem wiekowy. Także jeszcze raz Dziękuję za pomoc ale widzę że dalej to mnie już przerosło.
-
elektronik9
Bardzo Dziękuję Wszystkim Kolegom za Pomoc. Bardzo dużo wiedzy nabyłem gdyż jak na początku wspomniałem
jestem nowicjuszem w tych programowaniach.
Nie zmieniałem żadnych bibliotek bo je miałem chyba tylko znalazłem inny program w którym żadne biblioteki się nie gryzły i wszystko działa jak należy mogę na jednym GPIO 8 x DS18B20 i jednocześnie na innym GOPIO dać drugi DS bez adresu i wszystko działa i na DS_sie można wyświetlić Siłę sygnału Wi Fi.
W tamtych programach były jakieś błędy bo wyświetlało albo błąd albo biblioteka jest za stara że jest Nr.5 a powinna być Nr.6 a ja miałem Nr.6.17. Teraz to już wiem że to dlatego tak się działo bo były w programie jakieś błędy lub biblioteki złe użyte w programie i się gryzły między sobą.
jestem nowicjuszem w tych programowaniach.
Nie zmieniałem żadnych bibliotek bo je miałem chyba tylko znalazłem inny program w którym żadne biblioteki się nie gryzły i wszystko działa jak należy mogę na jednym GPIO 8 x DS18B20 i jednocześnie na innym GOPIO dać drugi DS bez adresu i wszystko działa i na DS_sie można wyświetlić Siłę sygnału Wi Fi.
W tamtych programach były jakieś błędy bo wyświetlało albo błąd albo biblioteka jest za stara że jest Nr.5 a powinna być Nr.6 a ja miałem Nr.6.17. Teraz to już wiem że to dlatego tak się działo bo były w programie jakieś błędy lub biblioteki złe użyte w programie i się gryzły między sobą.