Chciałbym Cię przeprosić, że nie pracujemy wystarczająco mocno by móc sprostać Twoim oczekiwaniom, tymczasem ofiarując Ci bezpłatnie te nasze wypocinyvitia wrote: Mon Feb 01, 2021 1:15 pm Powiem szczerze, że jestem rozczarowany.Nie przyszło mi do głowy, że pomiar temperatury w Supli może być tak bezużyteczny.
Przy całej sympatii dla tego projektu, zaczynam odnosić wrażenie, że jest to oprogramowanie nie dla Kowalskiego. Wgrania softu można się jeszcze w miarę łatwo nauczyć, ale pisania go już niekoniecznie.
I to w jednym urządzeniu - moduł mierząc temperaturę nie jest w stanie się włączyć/wyłączyć przy ustawionej wartości. To po co mi on? Taniej kupić termometr z wifi czy bluetooth...![]()
TH 10 i DS18B20 - wykorzystanie odczytu temperatury
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
vitia
pzygmunt wrote: Mon Feb 01, 2021 2:08 pm Chciałbym Cię przeprosić, że nie pracujemy wystarczająco mocno by móc sprostać Twoim oczekiwaniom, tymczasem ofiarując Ci bezpłatnie te nasze wypociny(
Zygmunt, tu nie ma co strzelać focha. Ja bym chętnie pomógł, ale niestety moja wiedza kończy się na zrobieniu ew ikonek. A wkład Wasz doceniam. Tylko czy nie uważasz, że trochę to jednak bez sensu? Wgrywam zamiast Ewelinka Suplę, tak by mieć wszystko w jednej aplikacji - tu jednak okazuje się, że zamienił stryjek siekierkę na kijek. Dla mnie brak możliwości wykorzystania tego odczytu, choćby przynajmniej w ramach tego jednego modułu, mija się z celem. No bo tak naprawdę po co? Zwykły basic zrobiłby to samo, a jest o 2/3 tańszy.
Serio bym chętnie pomógł, gdybym potrafił.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Zawsze możesz wspierać finansowovitia wrote: Mon Feb 01, 2021 2:23 pmpzygmunt wrote: Mon Feb 01, 2021 2:08 pm Chciałbym Cię przeprosić, że nie pracujemy wystarczająco mocno by móc sprostać Twoim oczekiwaniom, tymczasem ofiarując Ci bezpłatnie te nasze wypociny(
Zygmunt, tu nie ma co strzelać focha. Ja bym chętnie pomógł, ale niestety moja wiedza kończy się na zrobieniu ew ikonek. A wkład Wasz doceniam. Tylko czy nie uważasz, że trochę to jednak bez sensu? Wgrywam zamiast Ewelinka Suplę, tak by mieć wszystko w jednej aplikacji - tu jednak okazuje się, że zamienił stryjek siekierkę na kijek. Dla mnie brak możliwości wykorzystania tego odczytu, choćby przynajmniej w ramach tego jednego modułu, mija się z celem. No bo tak naprawdę po co?
Serio bym chętnie pomógł, gdybym potrafił.
Tak na marginesie, to biblioteka SuplaDevice pozwala od niedawna na to, aby w prosty sposób zrealizować to co potrzebujesz. Ludzie z forum czasami pomagają zrobić soft i udostępniają gotowe binarki, jak ktoś potrzebuje pomocy.
Może nawet "GUI generic" albo "MultiSonoff" wkrótce będą pozwalały na dodanie takiej zależności wewnątrz urządzenia.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
pzygmunt
Nikt tu nie strzela focha. Ubolewam nad tym, że nie możemy spełnić oczekiwań wszystkich. Rozumiem, że dla wielu będzie się liczyć temperatura i cała reszta będzie bez znaczenia. Rozumiem też, że każdy ma wolność wyboru dlatego nikt tu nikogo do niczego nie zmusza [no chyba, że odradza podłaczania ROW/Sonoff-a do bramy;)]. Popatrz na to w ten sposób. Wchodzisz do kogoś do domu. Ten ktoś częstuje Cię herbatą i pozwala Ci bezpłatnie korzystać z wszystkiego co posiada. Ty mu po kilku dniach mówisz, że generalnie to nie jesteś zadowolony bo herbata nie jest taka jakiej oczekujesz... w sumie mogłeś sobie kupić lepszą. TV taki sobie, a łóżko w sumie lepsze jest w hotelu.
-
vitia
Chciałbym umieć wyedytować taki soft. Ale niestety nie da się znać na wszystkim. Już wgranie go, robienie kopii zapasowych itp jest dla mnie wyzwaniem. I rozumiem, że coś jest bezpłatne, to trochę inną miarę się do tego przykłada. Ale jednak jeśli ktoś da Ci za free auto, które będzie jeździło tylko na wprost bez możliwości skrętu, to nawet biorąc pod uwagę, że jest za free, ono będzie średnio użyteczne...
Wesprzeć finansowo - jeśli wpłacę np. 100zł to wszystkie funkcje których szukam się pojawią? Nie sądzę, tu raczej o nie rozciągliwość czasu chodzi.
Zygmunt - jeśli ktoś mnie zaprasza, ale będzie miał łóżko, na które będę mógł spojrzeć, ale już nie przespać się, tv - który obejrzę ale bez głosu, to mimo, że mnie przenocuje za free, będę miał prawo czuć się zawiedzionym, prawda?
Ja wciąż mam tu wielką sympatię i chciałbym.
Nakierujcie mnie może na jakieś źródła w internecie - dla początkujących. Zacznę czytać i Wam pomogę
Wesprzeć finansowo - jeśli wpłacę np. 100zł to wszystkie funkcje których szukam się pojawią? Nie sądzę, tu raczej o nie rozciągliwość czasu chodzi.
Zygmunt - jeśli ktoś mnie zaprasza, ale będzie miał łóżko, na które będę mógł spojrzeć, ale już nie przespać się, tv - który obejrzę ale bez głosu, to mimo, że mnie przenocuje za free, będę miał prawo czuć się zawiedzionym, prawda?
Ja wciąż mam tu wielką sympatię i chciałbym.
Nakierujcie mnie może na jakieś źródła w internecie - dla początkujących. Zacznę czytać i Wam pomogę
-
pzygmunt
Dostałeś samochód bez klimatyzacji i podgrzewanych siedzeń, ale jeździ, skręca i hamuje. TV normalnie działa ale nie jest w 4K. Z łóżkiem możesz sobie robić co chcesz bylebyś nie wyrzucił go przez okno. Do tego masz miejscówkę na której zawsze możesz polegać i zawsze jest dla Ciebie czynna/otwarta. Generalnie rzecz biorąc czego nie napiszę to znajdziesz sobie jakieś kontr argumenty. Rozumiem, że żyjemy w czasach konsumpcjonizmu i wszystko wszystkim się należy. Sam się czasami na tym łapię ale próbuję nad tym pracować bo często należy nam się coś tylko dlatego, że tak nam się wydaje, a nie dlatego, że tak jest. Doceń proszę ludzi, którzy tutaj poświęcają swój czas aby wielu majsterkowiczów mogło realizować swoje pomysły.. tym bardziej jeśli się na tym nie znasz.
-
vitia
Nie chcę już marudzić i zabierać Ci czas, który mógłbyś poświęcić choćby i na takie poprawki. Powiedz mi tylko jeszcze - w tym konkretnym przypadku, to kwestia braku czasu czy trudności w zagadnieniu?
A z tym skierowaniem na kurs, serio piszę. Polećcie coś dla początkujących. Nie mówię, że będę gotów za miesiąc, ale może jednak się przydam.
A z tym skierowaniem na kurs, serio piszę. Polećcie coś dla początkujących. Nie mówię, że będę gotów za miesiąc, ale może jednak się przydam.
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Zerknij:
- https://forbot.pl/blog/kurs-arduino-pod ... rsu-id5290
- https://forbot.pl/blog/kurs-arduino-ii- ... ci-id15494
- https://forbot.pl/blog/kurs-arduino-pod ... rsu-id5290
- https://forbot.pl/blog/kurs-arduino-ii- ... ci-id15494
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Zależy co chcesz robić.
Jeśli chcesz programować urządzenia w arduino, to jest masa tutoriali w sieci. Najlepiej zacząć od czegoś niezwiązanego z suplą.
Układy z reguły programuje się w C/C++, także możesz też sobie jakiś kurs w sieci z tego zrobić.
Z taką wiedzą powinieneś ogarnąć tematy poruszane na forum dotyczące urządzeń wykonawczych
Jeśli chcesz programować urządzenia w arduino, to jest masa tutoriali w sieci. Najlepiej zacząć od czegoś niezwiązanego z suplą.
Układy z reguły programuje się w C/C++, także możesz też sobie jakiś kurs w sieci z tego zrobić.
Z taką wiedzą powinieneś ogarnąć tematy poruszane na forum dotyczące urządzeń wykonawczych
Najlepsze suple dla Twojego domu