Centrala alarmowa HOME GUARD A12 + Sonoff SV
-
and111
Przykładowy zapis z OWU (ogólnych warunków ubezpieczenia) jednego z ubezpieczycieli. Generalnie trzeba przedstawić dowód na to, że ktoś nieuprawniony otworzył bramę wbrew naszej woli "pokonując system elektronicznego zamykania bramy", bądź najpierw wszedł w posiadanie naszego urządzenia do zdalnego otwierania, do którego dostęp uzyskał w wyniku kradzieży z włamaniem.krycha88 wrote: Tue Mar 02, 2021 6:13 pm A ciekawe co ubezpieczyciel powie na bramę otwierana zdalnie - normalnie dom zawsze otwarty na złodziei![]()
kradzież z włamaniem – kradzież, której sprawca dokonał lub usiłował dokonać:
a) po usunięciu – przy użyciu siły lub narzędzi – zabezpieczeń, pozostawiając na tych zabezpieczeniach ślady, które stanowią dowód użycia siły lub narzędzi lub
b) po otwarciu zamków kluczem oryginalnym lub innym urządzeniem otwierającym (na przykład pilotem), które zdobył w wyniku kradzieży z włamaniem do innego pomieszczenia lub pojazdu albo w wyniku rozboju, lub
c) po pokonaniu zamka mechaniczno-elektronicznego lub elektronicznego systemu zamykania bramy, jeśli pozostały dowody bezprawnej obecności lub działania sprawcy (na przykład utrwalone nagranie z kamery, zabezpieczone przez policję inne dowody);
Podobne zapisy będą zapewne u różnych ubezpieczycieli, choć na pewno nie identyczne.
Trochę odeszliśmy od tematu...
-
flowerek
Bez sensu jest takie straszenie dla zasady.
Prościej chyba napisać, ze ACSOFTWARE nie bierze odpowiedzialności za integrację systemu SUPLa z wszelkimi innymi systemami służącymi do ochrony nieruchomości i zakończyć temat.
A nie wypisywać za przeproszeniem głupot o policji i straży pożarnej.
A na marginesie ciekawostka - nie specjalnie mogę zdradzić źródło, ale w połowie kraju (bo takie mam dane) chroniąca nas służba nie prowadziła jeszcze postępowania o włamanie poprzez system domu inteligentnego. Przeróżnych dochodzeń dot. unieszkodliwienia systemu alarmowego w taki czy inny sposób jest oczywiście pełno (najczęściej unieszkodliwienie mechaniczne)... ale jak napisałem wcześniej standard włamania do domku to łom i drzwi tarasowe
)))
Ja nie mam alarmu to i nie integrowałem z nim supli. Ale już bramę garażową tak. Ale wiem co robię i do ACSOFTWARE nie będę miał pretensji jak mi ktoś do garażu wejdzie
Bo bramę podłączyłem świadomie.
Co innego gdyby mi dom otworzyli przy użyciu smart zamka od drzwi znanego producenta zabezpieczeń...ale ten producent bierze za zamek mega kasę więc pewnie jest gotowy na taką okoliczność
Prościej chyba napisać, ze ACSOFTWARE nie bierze odpowiedzialności za integrację systemu SUPLa z wszelkimi innymi systemami służącymi do ochrony nieruchomości i zakończyć temat.
A nie wypisywać za przeproszeniem głupot o policji i straży pożarnej.
A na marginesie ciekawostka - nie specjalnie mogę zdradzić źródło, ale w połowie kraju (bo takie mam dane) chroniąca nas służba nie prowadziła jeszcze postępowania o włamanie poprzez system domu inteligentnego. Przeróżnych dochodzeń dot. unieszkodliwienia systemu alarmowego w taki czy inny sposób jest oczywiście pełno (najczęściej unieszkodliwienie mechaniczne)... ale jak napisałem wcześniej standard włamania do domku to łom i drzwi tarasowe
Ja nie mam alarmu to i nie integrowałem z nim supli. Ale już bramę garażową tak. Ale wiem co robię i do ACSOFTWARE nie będę miał pretensji jak mi ktoś do garażu wejdzie
Co innego gdyby mi dom otworzyli przy użyciu smart zamka od drzwi znanego producenta zabezpieczeń...ale ten producent bierze za zamek mega kasę więc pewnie jest gotowy na taką okoliczność
11xSRW-01, 1x Sonoff mini, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, czujnik poczty DIY, 1x Loratap, 1x MiniTiger , 1 x zawór wody BQ05 DIY, 2xSBW-02, Auraton: MC, HC, Flood Valve, Flood Sensor (test trwa)
-
MadOnion78
Przecież nikt nie powiedział, że się nie da czy też nie wolno.
Większość z nas wie jak to zrobić ale rozwiązanie nie jest rekomendowane.
Większość z nas wie jak to zrobić ale rozwiązanie nie jest rekomendowane.
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01