Otwieranie bramy wjazdowej i włącznie oświetlenia
-
Pawele
Postaram się dziś/jutro bardziej szczegółowo Ci to opisać. Samo otwieranie/zamykanie i włączenie światła czy jakieś akcje opóźnione też chcesz? W sensie, że po otwarciu bramy i włączeniu oświetlenia np. za X minut ma zgasnąć?
-
darek34
Jak się zaczyna otwierać brama to ma się zapalić światło i świecić przez np. 10 minut
-
Pawele
Wchodzisz na https://supla.fracz.com/ i logujesz się danymi takimi jak na supla.org
Potem sceny>dodaj scenę
Nazwa dowolna, coś w stylu "Włącz światło po zmroku"
Następne 2 okna puste.
W polu "Warunek wykonania sceny" wpisz - jeżeli chcesz aby aby włączanie światła działało tylko po ciemku (no chyba, że zawsze wtedy to okno też pozostawiasz puste). W przykładzie masz 15 minut po zachodzie słońca ale to już sobie dowolnie ustaw wg. upodobań. Sprawdź w praktyce jak działa bo mogłem coś pokręcić.
W sekcji "akcje" wybierasz "kanał" po czym swoje światło i ustawiasz jako "włącz"
Wybierasz niżej "Dodaj opóźnione akcje" w polu "sekund po wykonaniu sceny wykonaj" podajesz ile chcesz, jeśli 10 minut no to 600 sekund - więc wpisujesz 600.
I analogicznie wybierasz kanał, to swoje światło tylko ustawiasz "wyłącz"
Na samym dole wybierasz "Dodaj scenę"
Teraz przechodzisz znowu w zakładkę "sceny" i "dodaj scenę"
Nazwa dowolna np. "Sterowanie bramą i światłem"
Więcej poniżej nic, dopiero tam jak "Akcje" jak masz "Na czym chcesz wykonać akcję?" wybierz "Inna scena" i tam wybierz tą wcześniej utworzoną "Włącz światło po zmroku". Potem wybierasz "kanał" i wskazujesz swoją bramę. I to wszystko, na dole potem "Zapisz scenę".
Możesz sobie uruchamiać tą drugą scenę i potestować jak to z tym zachodem słońca.
Teraz w telefonie pobierasz https://play.google.com/store/apps/deta ... l=pl&gl=US
Wchodzisz na https://supla.fracz.com/ z telefonu i logujesz się jak powyżej. Wchodzisz na tą swoją scenę "Sterowanie bramą i światłem" (w zakładce "Sceny") . Będzie tam przycisk "wygeneruj cURL z kluczem dostępu" - naciskasz, po wygenerowaniu znów naciskasz (pojawi się opcja kopiuj cURL).
Jak już skopiowałeś to otwierasz aplikacje, potem wybierasz + w rogu aplikacji> "Importuj z polecenia cURL". W to puste pole wklejasz dokładnie wszystko co masz w schowku i zatwierdasz przyciskiem na górze. Ikona/nazwa to już jaka sobie chcesz. Ewentualnie trochę niżej w sekcji "Obsługa odpowiedzi" wejdź tam i "Prawidłowa odpowiedź" zaznacz "nic nie pokazuj". Zatwierdzasz wszystko i masz swój skrót, jak go palcem przytrzymasz to będzie opcja "umieść na głównym ekranie".
I w taki sposób jednym przyciśnięciem skrótu otworzy/zamknie się brama i włączy światło (o ile jest 15 minut po zachodzie słońca) a po 10 minutach wyłączy. Jak dołożysz czujnik zamknięcia to można w podobny sposób mieć np. 2 skróty od zamykania i otwierania (lekko modyfikując to co powyżej).
O warunkach wykonania scen więcej znajdziesz tu viewtopic.php?f=9&t=4131
Potem sceny>dodaj scenę
Nazwa dowolna, coś w stylu "Włącz światło po zmroku"
Następne 2 okna puste.
W polu "Warunek wykonania sceny" wpisz
Code: Select all
{{ time('+15 minutes') > sunsetTime() }} W sekcji "akcje" wybierasz "kanał" po czym swoje światło i ustawiasz jako "włącz"
Wybierasz niżej "Dodaj opóźnione akcje" w polu "sekund po wykonaniu sceny wykonaj" podajesz ile chcesz, jeśli 10 minut no to 600 sekund - więc wpisujesz 600.
I analogicznie wybierasz kanał, to swoje światło tylko ustawiasz "wyłącz"
Na samym dole wybierasz "Dodaj scenę"
Teraz przechodzisz znowu w zakładkę "sceny" i "dodaj scenę"
Nazwa dowolna np. "Sterowanie bramą i światłem"
Więcej poniżej nic, dopiero tam jak "Akcje" jak masz "Na czym chcesz wykonać akcję?" wybierz "Inna scena" i tam wybierz tą wcześniej utworzoną "Włącz światło po zmroku". Potem wybierasz "kanał" i wskazujesz swoją bramę. I to wszystko, na dole potem "Zapisz scenę".
Możesz sobie uruchamiać tą drugą scenę i potestować jak to z tym zachodem słońca.
Teraz w telefonie pobierasz https://play.google.com/store/apps/deta ... l=pl&gl=US
Wchodzisz na https://supla.fracz.com/ z telefonu i logujesz się jak powyżej. Wchodzisz na tą swoją scenę "Sterowanie bramą i światłem" (w zakładce "Sceny") . Będzie tam przycisk "wygeneruj cURL z kluczem dostępu" - naciskasz, po wygenerowaniu znów naciskasz (pojawi się opcja kopiuj cURL).
Jak już skopiowałeś to otwierasz aplikacje, potem wybierasz + w rogu aplikacji> "Importuj z polecenia cURL". W to puste pole wklejasz dokładnie wszystko co masz w schowku i zatwierdasz przyciskiem na górze. Ikona/nazwa to już jaka sobie chcesz. Ewentualnie trochę niżej w sekcji "Obsługa odpowiedzi" wejdź tam i "Prawidłowa odpowiedź" zaznacz "nic nie pokazuj". Zatwierdzasz wszystko i masz swój skrót, jak go palcem przytrzymasz to będzie opcja "umieść na głównym ekranie".
I w taki sposób jednym przyciśnięciem skrótu otworzy/zamknie się brama i włączy światło (o ile jest 15 minut po zachodzie słońca) a po 10 minutach wyłączy. Jak dołożysz czujnik zamknięcia to można w podobny sposób mieć np. 2 skróty od zamykania i otwierania (lekko modyfikując to co powyżej).
O warunkach wykonania scen więcej znajdziesz tu viewtopic.php?f=9&t=4131
-
darek34
Pawele wielkie dzięki, w sobotę będę próbował. Dam znać jakie wyszły efekty.
-
sherif14
Cześć, odświeżę temat, bo mam problem w tym samym temacie.
Mam podpięty SBW-02 do napędu Faac i jednej krańcówki. Zaznaczona opcja odwróconej logiki. Chciałem ustawić, żeby po otwarciu bramy włączyło się oświetlenie np. na 100s. Coś wpisałem niewłaściwie - za pierwszym otwarciem bramy zadziałało tak jak należy, przy drugiej próbie światło zapaliło się gdy zamknąłem bramę.
Jakie polecenie powinienem wpisać?
Mam podpięty SBW-02 do napędu Faac i jednej krańcówki. Zaznaczona opcja odwróconej logiki. Chciałem ustawić, żeby po otwarciu bramy włączyło się oświetlenie np. na 100s. Coś wpisałem niewłaściwie - za pierwszym otwarciem bramy zadziałało tak jak należy, przy drugiej próbie światło zapaliło się gdy zamknąłem bramę.
Jakie polecenie powinienem wpisać?
-
sherif14
Wyzwalacz ustawiłem taki: {{not state(11555).hi}}
Jako warunek chciałem ustawić załączenie po zmierzchu. Czy takie polecenie jest ok: ?
{{ time('+5 minutes') > sunsetTime() }}
I ustawione wyłączenie oświetlenia po 100 s.
Czy te trzy polecenia wystarczą do prawidłowego działania?
Jako warunek chciałem ustawić załączenie po zmierzchu. Czy takie polecenie jest ok: ?
{{ time('+5 minutes') > sunsetTime() }}
I ustawione wyłączenie oświetlenia po 100 s.
Czy te trzy polecenia wystarczą do prawidłowego działania?
-
sherif14
Niestety to samo - oświetlenie włącza się też po zamknięciu bramy, a chcę tylko przy otwarciu