HA+Supla+CC2652P ZigBee2MQTT
-
Jaccy1
Panowie Dzięki za pomoc
. Wszystko śmiga Super 
-
Jkon
Podepnę się pod temat, posiadam w HA zgibee2mqtt przez który mam podłączone urządzenia i oprócz tego chciałbym mieć podpięty zamel mew-01. Robię według instrukcji (część 2), tylko nie wiem jak zrobić w pkt.6 Otwórz plik bridge.conf. Co dokładnie trzeba wpisać żeby otworzyć ten plik? zsh: command not found: connection
Zrobiłem to ręcznie tzn w file editor utworzyłem folder share, następnie w nim folder mosquitto, a następnie w nim plik bridge.conf do którego wrzuciłem konfigurację:
connection bridge-fgkliyfcbffhj4fhns
address mqtt56.supla.org:8883
topic supla/# in
topic homeassistant/# in
topic supla/+/devices/+/channels/+/execute_action out
topic supla/+/devices/+/channels/+/set/+ out
remote_username ***
remote_password ***
bridge_capath /etc/ssl/certs
Po restarcie nic nie znajduje w urządzeniach. Ktoś coś doradzi?
Zrobiłem to ręcznie tzn w file editor utworzyłem folder share, następnie w nim folder mosquitto, a następnie w nim plik bridge.conf do którego wrzuciłem konfigurację:
connection bridge-fgkliyfcbffhj4fhns
address mqtt56.supla.org:8883
topic supla/# in
topic homeassistant/# in
topic supla/+/devices/+/channels/+/execute_action out
topic supla/+/devices/+/channels/+/set/+ out
remote_username ***
remote_password ***
bridge_capath /etc/ssl/certs
Po restarcie nic nie znajduje w urządzeniach. Ktoś coś doradzi?
-
daw34
Witam, mam tez ten problem wpisując w terminalu nie umiem utworzyć folderu mosqitto jest może jakaś dokładniejsza instrukcja połączenia. Stworzenie własnego brokera dodanie supli dodanie zigbe2mqtt krok po kroku.
-
[email protected]
Witam mam problem z tym terminalem. Nie mogę lub nie umiem otworzyć pliku. Robię utworzenie katalogu ale to raczej nie dziala.Może mi ktoś podpowiedzieć jak to inaczej ogarnąć.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
pwd - wyświetla bierzący katalog[email protected] wrote: Mon Jun 19, 2023 12:03 pm Witam mam problem z tym terminalem. Nie mogę lub nie umiem otworzyć pliku. Robię utworzenie katalogu ale to raczej nie dziala.Może mi ktoś podpowiedzieć jak to inaczej ogarnąć.
cd - zmienia katalog
Może najpierw jakiś krótki tutorial z podstaw obsługi terminala?
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
[email protected]
Wczoraj zrobiłem wszystko tak jak w poradniku. Czyli II cześć . Niestety nie działa. Czy po zapisaniu konfiguracji trzeba coś jeszcze dodatkowo włączać prócz to co opisane w poradniku. Plik jaką ma mieć nazwę mosquitto.conf czy bridge.conf bo gdzieś na tym forum spotkałem się z takimi określeniami. Po zapisaniu pliku w tym terminalu trzeba jeszcze coś zatwierdzać. Jestem początkujący więc proszę o wyrozumiałość. Cała konfigurację pisałem ręcznie i sprawdziłem. Czy można to jakoś wklejać?