iPhone robi hotspot tylko z routingiem przez GSM-a.
W dodatku limituje dostęp jak tylko wygasisz połączenie, a urządzenia klienckie się rozłączą.
Kup sobie router z 50 zł z kartą GSM i będziesz miał po problemie, albo przesiądź się na Antka. Tam hotspot działa sensowniej.
MEW-01 i I Phone
-
D2D2
Dziękuję, ale chyba wolałbym zostawić tę opcję jako ostateczność, nie wykluczam.
To co mnie dziwi to fakt, że przy braku jakichkolwiek zmian na telefonie i w samym MEW, system raz działa, raz nie działa i nie wiem co jest tak naprawdę powodem.
Daniel
To co mnie dziwi to fakt, że przy braku jakichkolwiek zmian na telefonie i w samym MEW, system raz działa, raz nie działa i nie wiem co jest tak naprawdę powodem.
Daniel
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
ZAMEL-MEW-xxxx to sieć emitowana przez MEW-01 w trybie konfiguracyjnym. Opisana przez Ciebie sytuacja sugeruje, że wprowadziłeś MEW w tryb konfiguracyjny, po czym próbowałeś łączyć się telefonem z tą siecią, a następnie próbowałeś włączyć apliakację Supla na telefonie.D2D2 wrote: Mon Jan 03, 2022 9:59 pm Na telefonie pojawiały mi się na przemian informacje, że Wi-Fi jest połączone z ZAMEL MEW...., po czym wracałem do Aplikacji Supla z nadzieją, że się połączę i nic, po powrocie do statusu Wi-Fi pojawiał się dopisek pod połączeniem z ZAMEL MEW... że "Brak połączenia z internetem".
To tak nie działa.
W momencie, gdy MEW jest w trybie konfiguracyjnym i telefon połączy się z tą siecią, to ani MEW ani telefon nie będą miały dostępu do Internetu, ani do serwera Supli i nic nie będzie działać.
Sieć WiFi na MEW-01 musi byś ustawiona na dane hotspota na telefonie (to robisz raz w domu i zapominasz o tym - jedyna sytuacja, gdy trzeba tam wrócić to zmiana nazwy/hasła hotspota na telefonie). Następnie telefon musi mieć dostęp do Internetu przez sieć komórkową, wtedy udostępniasz połączenie poprzez włączenie hotspota i włączasz zasilanie dla MEW-01.
MEW powinien połączyć się z siecią WiFi emitowaną z telefonu i w ten sposób uzyskać połączenie do serwera Supli.
Następnie w aplikacji Supla na telefonie MEW powinien pojawić się na zielono jako dostępny.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
D2D2
Haa, to by wyjaśniało dużo i dokładnie tak było.
Pytanie teraz co robić, gdy (tak jak teraz) wszystko jest OK, i po włączeniu hot-spota i podłączeniu zasilania do MEW wszystko łączy się i działa, a następnie jutro (po włączeniu w innej lokalizacji) już nie działa. W swojej desperacji wtedy kiedy nie działało starałem się 'dodać urządzenie' ponownie i to pewnie komplikowało cały proces. Ale co w takiej sytuacji robić. W telefonie mogę tylko włączyć i wyłączyć hot-spota, żadnych innych ustawień tam nie mam. Czy można jakoś 'pobudzić' MEW żeby podłączył się do telefonu?
Daniel
Pytanie teraz co robić, gdy (tak jak teraz) wszystko jest OK, i po włączeniu hot-spota i podłączeniu zasilania do MEW wszystko łączy się i działa, a następnie jutro (po włączeniu w innej lokalizacji) już nie działa. W swojej desperacji wtedy kiedy nie działało starałem się 'dodać urządzenie' ponownie i to pewnie komplikowało cały proces. Ale co w takiej sytuacji robić. W telefonie mogę tylko włączyć i wyłączyć hot-spota, żadnych innych ustawień tam nie mam. Czy można jakoś 'pobudzić' MEW żeby podłączył się do telefonu?
Daniel
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Ale z tego co piszesz, to masz domowe Wi-Fi (stałe łącze)?D2D2 wrote: Mon Jan 03, 2022 9:59 pm Zostawiłem całość na kilka godzin. Po czym wróciłem do sprzętu, wyłączyłem domowe Wi-Fi, podłączyłem rozdzielnię z MEW do prądu, włączyłem hot spot w telefonie i ... wszystko działa tak jak powinno bez żadnego problemu.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
D2D2
Tak, tyle że ja nie potrzebuję MEW w domu, a na wyjeździe.Robert Błaszczak wrote: Tue Jan 04, 2022 2:01 pmAle z tego co piszesz, to masz domowe Wi-Fi (stałe łącze)?D2D2 wrote: Mon Jan 03, 2022 9:59 pm Zostawiłem całość na kilka godzin. Po czym wróciłem do sprzętu, wyłączyłem domowe Wi-Fi, podłączyłem rozdzielnię z MEW do prądu, włączyłem hot spot w telefonie i ... wszystko działa tak jak powinno bez żadnego problemu.
Daniel
-
D2D2
A sprawdzając sprzęt w domu wyłączam 'domowe Wi-Fi'D2D2 wrote: Tue Jan 04, 2022 2:19 pmTak, tyle że ja nie potrzebuję MEW w domu, a na wyjeździe.Robert Błaszczak wrote: Tue Jan 04, 2022 2:01 pmAle z tego co piszesz, to masz domowe Wi-Fi (stałe łącze)?D2D2 wrote: Mon Jan 03, 2022 9:59 pm Zostawiłem całość na kilka godzin. Po czym wróciłem do sprzętu, wyłączyłem domowe Wi-Fi, podłączyłem rozdzielnię z MEW do prądu, włączyłem hot spot w telefonie i ... wszystko działa tak jak powinno bez żadnego problemu.
Daniel
Dnaiel
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Ok, to najsensowniejsze rozwiązanie podał Ci Przemek (@pzygmunt). Telefon z Androidem lub najtańszy router GSM z Wi-Fi zamontowany również w tej rozdzielnicy.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
D2D2
Tyle że w niej już nie ma miejsca na dodatkowe urządzenia i z zestawu który z założenia miał być mobilny i 'plug-and-play' zrobi mi się dużo więcej zabawy. Cały czas ciekaw jestem skąd 'przypadkowość' łączenia z hot-spotem I-phona.Robert Błaszczak wrote: Tue Jan 04, 2022 2:29 pm Ok, to najsensowniejsze rozwiązanie podał Ci Przemek (@pzygmunt). Telefon z Androidem lub najtańszy router GSM z Wi-Fi zamontowany również w tej rozdzielnicy.
Daniel