Z chęcią wykonałbym testy wydajności, dokładności urządzenia i porównał je z innymi sprzetami mierzącymi pobór w moim domu.
Dzięki temu licznikowi mógłbym przetestować dokładniejsze testy poboru na poszczególnych obwodach. Licznik byłby zamontowany na testowym obwodzie za MEW-01. A testy dokładności i porówniania zużycia przetestowałbym w porównaniu z innymi urządzeniami dogniazdkowymi pod wifi oraz zigbee. Całośc danych z chęcia pobiorę do HA po MQTT jesli jest taka mozliwość.
ZAMEL - ZAPROSZENIE DO TESTÓW LEW-01 :)
-
SlawekW
Mam kilka pomysłów. Jeden to zakład gdzie już śmiga kilka sztuk ROW-2 do kontroli zużycia energii przez oświetlenie. Drugi pomysł to mój mały warsztacik w piwnicy jako podlicznik i element nowej "inteligentnej" instalacji.
-
Lukas125p
Również chętnie przetestuję jedna sztukę zwłaszcza, jeżeli chodzi o integrację z Home Assistant bo tego mi aktualnie najbardziej brakuje. Czy jest już znany termin wdrożenia do sprzedaży oraz przybliżona cena?
-
Repcio
Gdzie: szyna Din
Co: wszystko
co mam w domu ale po kolei. Na początek serwerownia potem kuchnia a na koniec każdy z pokoi dzieci i własny
Co: wszystko
-
Albert
W tym roku założyłem dwa klimatyzatory na oddzielnym obwodzie w celu dogrzewania domu - patrząc na to co się dzieje z węglem i całą resztą zdaje się, że był to dobry wybór. Żeby „zdaje się” stało się „pewnym jest” że była to dobra decyzja przydałoby się sprawdzić ile prądu w miesiącach jesienno-zimowych będą pobierać te klimatyzatorki. Taki LEW z pewnością byłby idealnym wskaźnikiem 
-
zuko
Witam,
posiadam już Państwa licznik, co udało mi się zrobić widać w załączniku. Pozwala mi to monitorować online
Stos technologiczny:
RabbitMQ jako broker MQTT, NodeRed do przetwarzania i zapis do PostgreSQL z Timescale DB, Prezentacja na Grafanie.
Licznik przydał by się do monitorowania niektórych pożeraczy jak indukcja, rekuperacja - tak aby "odjąć" to od głównego wykresu.
Nawet nie proszę o darmową probkę, wystarczy z 5 sztuk w dobrej cenie.
posiadam już Państwa licznik, co udało mi się zrobić widać w załączniku. Pozwala mi to monitorować online
Stos technologiczny:
RabbitMQ jako broker MQTT, NodeRed do przetwarzania i zapis do PostgreSQL z Timescale DB, Prezentacja na Grafanie.
Licznik przydał by się do monitorowania niektórych pożeraczy jak indukcja, rekuperacja - tak aby "odjąć" to od głównego wykresu.
Nawet nie proszę o darmową probkę, wystarczy z 5 sztuk w dobrej cenie.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
zuko
Propozycja zastosowania: monitorowanie domu. Jeśli mieszka tam osoba starsza i nie zmienia się zużycie prądu - można sprawdzić czy wszystko ok. Codzienna rutyna tworzy całkiem pokaźny ślad codziennej działalności.
-
zuko
Propozycje vs. wersja która juz mam:
- timestamp do wiadomości, czyli prosty NTP (ESP8266 daje radę, tu też możne by się udało)
- wersja wieloznaczkowa. Czyli wzorem wersji trójfazowej - N przekładników prądowych z 5, 10 .. zależnie od wersji, wejściami. Chodzi o to, aby wpiąć w rozdzielnię 1 instancję i "zapiąć" przekładniki na te obwody które chcemy monitorować. Można też pomyśleć czy pomiar napięcia ma być na jednej fazie, czy 3.
- timestamp do wiadomości, czyli prosty NTP (ESP8266 daje radę, tu też możne by się udało)
- wersja wieloznaczkowa. Czyli wzorem wersji trójfazowej - N przekładników prądowych z 5, 10 .. zależnie od wersji, wejściami. Chodzi o to, aby wpiąć w rozdzielnię 1 instancję i "zapiąć" przekładniki na te obwody które chcemy monitorować. Można też pomyśleć czy pomiar napięcia ma być na jednej fazie, czy 3.
-
myxhir
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 9 times
ja osobiście widziałbym to w szafce gdzie byłoby podlewanie ogrodowe w celu monitorowania zużycia energii przez ten układ (natomiast w chwili obecnej jest to u mnie odłożone na kolejny rok)ale taka obciążalność wg mnie świetnie by tam pasowała zwłaszcza że mamy montaż szynowy.
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
-
Mirosław F.
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 22 times
Jeszcze musimy poczekać.Robert Błaszczak wrote: Sat Nov 05, 2022 6:56 pmKoledzy z Zamel, czy mogę już założyć temat "ZAMEL - ZAPROSZENIE DO TESTÓW LEW-02pzygmunt wrote: Fri Nov 04, 2022 10:24 pmIstnieje już prototyp LEW-02, który będzie się różni od LEW-01 tym, że będzie miał przekładnik 100A.Robert Błaszczak wrote: Fri Nov 04, 2022 10:17 am [...]
Przydałby się taki LEW z obciążalnością prądową ok. 32 - 40A."?
![]()
![]()
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55