III runda testów AURATON Smart w systemie SUPLA!

[email protected]
Has thanked: 21 times
Been thanked: 18 times

akszyn wrote: Wed Apr 16, 2025 6:42 pm Tytułem wstępu mimo iż nie spodziewałem się wygranej to paczka dotarła szybko i dobrze zapakowana jak u przedmówców ale w zawartości opakowania brakowało mi informacji (dla takich osób takich jak ja które pierwszy raz spotkały sie z urządzeniami tej firmy) jak połączyć ze sobą wszystkie elementy więc robiłem to trochę z pamięci na podstawie informacji przeczytanych na stronie producenta https://manuals.auraton.pl/smart-home/

Na wstępie dodam że proces dodawania bramki (w której brakuje mi opcji podłączenia przewodowo do Internetu zamiast tylko przewodowo) do konta supli w aplikacji zakończył się ponoć niepowodzeniem to bamka została dodana do konta ale nie wiem jak zaktualizować oprogramowania w tych sprzętach.

Mimo chaotycznego jak dla mnie procesu łączenia ze sobą to po wielu "przypadkowych" próbach to udało mi się wszystko dodać do konta choć nie wiem jak je ze sobą połączone lokalnie bo nie działają bez włączonej bramki (zawór sie nie zamyka mimo iż czujka długo pika że wykrywa wodę).

Po kilku próbach z czujnika ubyło mi ok 25% baterii (więc wyczuwam że prędko trafi na elektro śmieci podczas testów skoro bateria nie ma nawet opcji naładowania np.: indukcyjnie jak ma to sie w przypadku szczoteczek do zębów czy zegarków smart na rękę) a w zaworze prawie nic nie ubyło dalej jest naładowany do polowy (z takim stanem baterii do mnie dotarł)

Po wykonaniu pierwszych krótkich testów w mieszkaniu ok 40m w bloku bez podłączania zaworu do instalacji (taką opcję wybrałem w zgłoszeniu) to zauważyłem że w mojej opinii wszystko za wolno sie dziej czyli od momentu wykrycia zalania do zamknięcia zaworu mija kilkanaście sekund zamiast dziać się to bardziej dynamicznie i szybciej oraz brakuje mi na zaworze przycisku do zmiany stanu zaworu jak to jest w aplikacji zamiast tego manualnego pokrętła wydaje mi sie że przycisk mógłby być lepszy jak dla mnie

Postaram się nakręcić wideo test jak uda mi się ogarnąć jak to wszystko działa bo na chwilę obecną jest to mocno skomplikowane a w między czasie wyjdą aktualizacje z informacją jak wymusić ją na obu urządzeniach bo na razie nie wiem jak to robić (zawór sam chyba wykrył aktualizację bo miałem informację że sie aktualizuje)

Fajnie by było jakby jeszcze była możliwość otwarcia częściowego zaworu jak w przypadku rolet (otwórz na 25% lub zamknij na 50 %) oraz czy przy zmianie funkcji czujnika w supli poza usunięciem go z kanału zmienia sie coś w w zasadzie działania czyli że jak wykryje zalanie to zamyka zawór czy nie można ich skojarzyć tak wtedy ?
Dziękujemy za obszerną opinię i testy – doceniamy czas poświęcony na sprawdzenie naszych urządzeń, choć zauważamy, że wiele wątpliwości wynika raczej z braku znajomości zasad działania systemu niż z faktycznych problemów ze sprzętem. Poniżej kilka wyjaśnień, które – mamy nadzieję – pomogą Tobie i innym użytkownikom lepiej zrozumieć urządzenia Auraton Smart w Supli:

Połączenie przewodowe do internetu:
Auraton Box korzysta z Wi-Fi zgodnie z założeniem, że urządzenie ma być łatwe do montażu w istniejących instalacjach bez potrzeby prowadzenia dodatkowych kabli. Wersja z Ethernetem nie jest obecnie planowana, bo większość użytkowników preferuje bezprzewodowość.

Brak instrukcji w pudełku:
Zgadza się – postawiliśmy na ekologię i aktualność treści. Zamiast drukować papierowe instrukcje, oferujemy stale aktualizowaną dokumentację online: manuals.auraton.pl, która niedługo zostanie przystosowana do systemu Supla. Papierowe instrukcje są bez sensu - ze względu na ciągłe aktualizacje taka instrukcja szybko by się zdeaktualizowała. Poza tym musiałaby mieć 1000 stron, których i tak by nikt nie czytał tylko poszukałby informacji w internecie. Przy okazji – polecamy rzucić okiem na materiały wideo, które krok po kroku pokazują proces instalacji i parowania urządzeń. Filmów tych będzie stale przybywać. Forum Supla jest też znakomitym kanałem informacji w przypadku gdy się czegoś nie wie.

Proces dodawania Boxa:
Wspomniałeś, że aplikacja wskazała błąd, ale Box został dodany – to najprawdopodobniej oznacza, że proces zakończył się sukcesem, ale nie udało się pobrać dodatkowych danych w ostatnim kroku. Mimo to urządzenie działa poprawnie, o czym świadczy dalsza część Twojego opisu.

Bateria w czujniku i zaworze:
25% zużycia baterii w Flood Sensorze podczas kilkukrotnego testu z alarmem dźwiękowym i komunikacją radiową to całkiem normalny wynik – urządzenie zużywa wtedy więcej energii niż w codziennym trybie czuwania. Przypominamy: to czujnik bateryjny, a nie ładowarka do szczoteczki. Czujnik musi być położony bardzo nisko – często bezpośrednio na posadzce. Umieszczenie w nim cewki do ładowania indukcyjnego albo portu USB oznaczałoby, że trzeba by było go podnosić, a to osłabiłoby skuteczność wykrywania przecieków. Czujniki mają szczelną konstrukcję, by przetrwać kontakt z wodą. Ładowanie indukcyjne wymaga odpowiednio cienkiej i precyzyjnie ułożonej obudowy, która mogłaby narazić wnętrze urządzenia na zalanie lub ograniczyć jego trwałość. Czujnik przez większość czasu jest w stanie głębokiego uśpienia – zużywa mikroskopijne ilości energii, dlatego bateria starcza na kilka lat pracy bez ładowania. Dodanie ładowania indukcyjnego oznaczałoby wyższy koszt produkcji, bardziej złożoną elektronikę, większą obudowę, a w praktyce nikt nie chciałby za to dopłacać.
Zawór ma dużo większą baterię - akumulator, bo steruje silnikiem – stąd dłuższa żywotność, mimo że nie da się go ładować indukcyjnie.

Opóźnienie reakcji zaworu:
Zawór potrzebuje kilku sekund na zamknięcie po wykryciu zalania – to efekt przemyślanego procesu, w którym urządzenia komunikują się przez Auraton Box. Opóźnienie rzędu kilkunastu sekund mieści się w standardzie i nie stanowi zagrożenia dla skuteczności ochrony. Chwilowe zamoczenie czujki nie spowoduje każdorazowego zamykania zaworu. Przez pierwsze kilkanaście sekund czujka informuje tylko o zalaniu, zanim zawór zostanie zamknięty - jest to celowe i zamierzone działanie.

Brak przycisku na zaworze:
Zamiast przycisku postawiliśmy na manualne pokrętło – bardziej niezawodne w warunkach awaryjnych, nie wymaga zasilania i nie jest narażone na przypadkowe naciśnięcia. W aplikacji możesz wygodnie zmieniać stan zaworu zdalnie. Jak chciałbyś zamknąć zawór przyciskiem w przypadku braku zasilania?

Aktualizacje firmware:
Aktualizacje są automatyczne, a ich wymuszanie nie jest obecnie potrzebne. Jeśli urządzenie spełnia warunki (np. wystarczający sygnał radiowy i Wi-Fi), aktualizacja instaluje się sama pod warunkiem wcześniejszej aktualizacji Auraton Box.

Otwarcie częściowe zaworu:
Zawór FSV nie jest zaworem mieszającym – jego zadaniem jest natychmiastowe i pełne odcięcie dopływu wody w sytuacji alarmowej. To nie jest urządzenie do sterowania przepływem, więc celowo nie posiada funkcji częściowego otwarcia. W jakim celu zawór miałby mieć funkcję częściowego otwarcia? Porównujesz zawór do rolety... :oops: Porównanie to jest najdelikatniej mówiąc - nie na miejscu.

Zmiana funkcji czujnika w Supli:
Jeśli czujnik zostanie usunięty z kanału, nie wywoła już zamknięcia zaworu. Ale bez obaw – w każdej chwili możesz przypisać go z powrotem i wszystko znów zadziała. W nowym firmware FSV będziesz mógł też zdecydować, czy zawór ma reagować na każde wykrycie zalania, czy tylko na nowe zgłoszenia.

W przypadku wcześniejszego sparowania bezpośredniego czujki z zaworem (oprócz parowania z Boxem) - brak zasilania Boxa spowoduje przełączenie na połączenie zapasowe i system zadziała poprawnie.

Dziękujemy raz jeszcze za testy – liczymy, że z każdą kolejną aktualizacją systemu Auraton Smart zyska Twoją coraz większą sympatię, a jeśli pojawią się kolejne pytania – pisz śmiało, chętnie pomożemy. 😉

Pozdrawiamy!
Zespół Auraton
W.R.
akszyn

robertklepacki94 wrote: Wed Apr 16, 2025 8:27 pm Tak z ciekawości, co ma na celu takie częściowe otwarcie ?
Zmniejszenie zużycia wody a przez co mniejsze rachunki za wodę więc w skrócie ekologię
[email protected] wrote: Thu Apr 17, 2025 10:49 am Jak chciałbyś zamknąć zawór przyciskiem w przypadku braku zasilania?
Z racji tego że zawór wody jest zasilany bateryjnie z możliwością naładowania przez usb zmniejsza się prawdopodobieństwo problemu z użyciem przycisku
[email protected] wrote: Thu Apr 17, 2025 10:49 am Zmiana funkcji czujnika w Supli:
Jeśli czujnik zostanie usunięty z kanału, nie wywoła już zamknięcia zaworu. Ale bez obaw – w każdej chwili możesz przypisać go z powrotem i wszystko znów zadziała. W nowym firmware FSV będziesz mógł też zdecydować, czy zawór ma reagować na każde wykrycie zalania, czy tylko na nowe zgłoszenia.
Czyli jak zmienię czujnik zalania np. : na czujnik otwarcia furtki czy poziomu cieczy to po wykryciu zalania zawór nie odetne dopływu wody?
[email protected] wrote: Thu Apr 17, 2025 10:49 am W przypadku wcześniejszego sparowania bezpośredniego czujki z zaworem (oprócz parowania z Boxem) - brak zasilania Boxa spowoduje przełączenie na połączenie zapasowe i system zadziała poprawnie.
Jaki jest czas przełączania się tych trybów po wyłączeniu zasilania w boxie oraz jak poznam w jakim trybie to działa?
Supla na pokładzie wemosa D1 mini z relay shield (gate Zybiego)z DS18B20 + sonoff basic (domyślny soft) + broadlink RM mini 3 + Philips hue white z bridge v1 + LoraTap (RF 433) z kinetycznym przełącznikiem + ai-speaker Dev1 i Dev3
cinas
Has thanked: 3 times
Been thanked: 7 times

akszyn wrote: Thu Apr 17, 2025 10:04 pm
robertklepacki94 wrote: Wed Apr 16, 2025 8:27 pm Tak z ciekawości, co ma na celu takie częściowe otwarcie ?
Zmniejszenie zużycia wody a przez co mniejsze rachunki za wodę więc w skrócie ekologię
Zawór kulowy nie nadają się do tłumienia/regulacji przepływu wody jak zostanie częściowo otwarty to przepływ wody spowoduje wytarcie się rantu kulki co skutkuje nieszczelnością po zamknięciu
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

akszyn wrote: Thu Apr 17, 2025 10:04 pm Czyli jak zmienię czujnik zalania np. : na czujnik otwarcia furtki czy poziomu cieczy to po wykryciu zalania zawór nie odetne dopływu wody?
Funkcja kanału czujnika ma wpływ tylko na zachowanie po stronie Supli i Boxa. Tzn. jak masz sparowany FS+FSV bezpośrednio, to ten kanał komunikacyjny będzie działał zupełnie niezależnie od tego co ustawisz w Supli, ale tylko wtedy gdy padnie komunikacja z Boxem.
Natomiast jeśli w Supli zmienisz funkcję, to nie będzie się dało pzrypisać FS do FSV w konfiguracji (bo tam można przypisać tylko czujki zalania) - więc taka czujka nie może sterować zaworem.
Jest tutaj kilka brzegowych sytuacji, gdzie można wymusić aby taka czujka z inną funkcją była przypisana, ale to są brzegowe sytuacje i niepoprawna konfiguracja.
akszyn wrote: Thu Apr 17, 2025 10:04 pm Jaki jest czas przełączania się tych trybów po wyłączeniu zasilania w boxie oraz jak poznam w jakim trybie to działa?
U mnie jak jest Box, to sygnał o zalaniu leci po zakończeniu pierwszego cyklu piszczenia - chyba niecałe 10 s i po tym czasie od razu zawór zaczyna się zamykać.
W przypadku, gdy wyłączę Boxa i doprowadzę do zalania, to sygnał z FS do FSV (sparowane bezpośrednio) leci kilka sekund później, gdy FS zaczyna pikać ponownie.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Cześć wszystkim:)
Wróciłem na święta do domu to i trzeba zabrać się za testy zestawu.

Zestaw prezentuje się bardzo dobrze, dobre opakowanie i zabezpieczenie.
IMG_4602.JPEG
Najpierw sparowałem zawór i czujnik zalania ze sobą bezpośrednio.
Podłączyłem boxa do zasilania, dodałem go do konta supli (nie aktualizowałem).
Dodałem do boxa zawór i czujnik zalania( oprogramowania nie były najnowsze ale patrząc z perspektywy zwykłego kowalskiego nie zwracałem no to szczególnie uwagi)

Dopiero teraz zrobiłem aktualizacje boxa do wersji 25.04 i zostawiłem cały zestaw w spokoju czekając aż sam się zaktualizuje( tak uważam że urządzenia Auratona potrzebują poprostu czasu i spokoju a bez problemu się zaktualizują)
IMG_4603.JPEG
Wracam po godzinie (między czasie słyszałem że zawór pikał) sprawdzam w Cloud i wszystko zaktualizowane.
Box 25.04
Zawór 2.12
Czujnik 2.4

Teraz pobawiłem się otwieraniem zamykaniem, otwieraniem i zamykaniem ręcznym, wywołałem próby zalania z boxem i bez boxa i jak dotąd wszystko ładnie działa.
Czujnik ma zwłokę około 10 sekund ale to dobrze żeby nie wywoływać fałszywych alarmów o zalaniu.

Umieściłem zawór obok licznika, czujnik w kuchni , jest to najdalsza odległość jaką mam w domu i zasięg pomiędzy czujnikiem a zaworem jest wystarczalny, czyli po zalaniu zamyka zawór (próby bez boxa)

Po świętach montaż na instalację :)

Uwagi
Do Auratona , może warto na pudełkach lub na jakiejś naklejce umieścić kod QR do waszej strony która jest zawsze pomocna https://manuals.auraton.pl/
Trzeba też tam uzupełnić informacje na temat systemu Supla.

Do Supli
Dużo osób pyta jak zaktualizować urządzenia Zamel, Auraton itd? Może warto dodać w cloud ikonkę ''?'' i pod nią stały tekst który opisuje procedurę aktualizacji ? Myślę że dla Wojtka nie chwila roboty ;)

Podsumowując zestaw dobrze wykonany, mocny i solidny zobaczymy jak będzie dalej się sprawdzał.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by robertklepacki94 on Fri Apr 18, 2025 1:37 pm, edited 1 time in total.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

robertklepacki94 wrote: Fri Apr 18, 2025 10:25 am
Box 24.03
Jest już 25.04 - zaktualizuj, bo wnosi sporo zmian.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Zibi_007 wrote: Fri Apr 18, 2025 1:26 pm
robertklepacki94 wrote: Fri Apr 18, 2025 10:25 am
Box 24.03
Jest już 25.04 - zaktualizuj, bo wnosi sporo zmian.
Dzięki za podpowiedź. Mowa była o 25.04 nie wiem czemu napisałem inaczej 😂
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Mmof
Has thanked: 34 times
Been thanked: 4 times

Może jeszcze coś dopiszę ostatnie poprawki zmieniły dużo i teraz wszystko komunikuje się bardzo fajnie nawet zamykanie ręczne zaworu gdzie nie następuje wspomaganie to zawór raportuje zamkniecie i jest widoczne w App. Moim zdaniem lokalne działanie zaworu i czujnika jest już dopracowane zawsze znajdą się jakieś sugestie bo każdy z nas widzi niektóre rzeczy inaczej, Krzysiek w tej aktualizacji poprawił dużo a chyba nawet wszystko co zostało zgłoszone. Czyli podsumowując czujnik i zawór reagują poprawnie nie ma znaczenia czy są online czy czy box jest wyłączony czas reakcji jest bardzo dobry. U mnie komunikacja czujnika i zaworu jest bardzo dobra nawet przy większej odległości.😉
Zapraszam na Facebook do wspólnej pomocy mniej zawansowanym użytkownikom Supla.
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Mmof wrote: Fri Apr 18, 2025 8:08 pm
Cieszę się, że teraz wszystko śmiga jak należy :). Tutaj podziękowania głównie do chłopaków od Auratona, bo to oni większość tematów ogarniali :)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Zenon
Has thanked: 2 times

A ja się nie do końca cieszę. Właśnie wróciłem z piwnicy, którą mi zalało 😔. Nie jest to wina awarii wody tylko ulewy, która u mnie przeszła. Czujnik piszczał (dla mnie za cicho) mam inny i ten zwrócił moją uwagę. Ale nie o tym tutaj chciałem. Zdziwiłem się bo czujnik w wodzie a zawór otwarty. Nie zadziałało 😔 Zaniosłem box do piwnicy bo z piętra nie ma zasięgu i zawór był offline. Myślałem że padła bateria ale po podłączeniu ładowarki dalej był offline. Musiałem zresetować go do ustawień fabrycznych i na nowo powiązać z Supła i czujnikiem. Zaczął działać a bateria była na 100%. Przy okazji zaktualizował się soft w zaworze. Nie wiem czy to przypadek ale jeszcze dwa dni temu działało bo sprawdzałem bez boxa zanurzając czujnik w wodzie. Mam utrudnione monitorowanie bez widoczności w aplikacji i nie wiem kiedy zawór zrobił się offline ale z tego co zrozumiałem to i tak powinien działać w bezpośrednim powiązaniu z czujnikiem. Cale szczęście wyszło to przy okazji podlania piwnicy deszczówką a nie awarii wody. No i tak oprócz zgarnięcia wody miałem zabawę z zaworem 😉 Zgłaszam jeszcze że bateria w czujniku ma 50% i nie wiem jak ma wytrzymać kilka lat 🤪

Return to “Nowości”