2 rzeczy na które zwróciłem uwagę.
1. Na filmie https://drive.google.com/file/d/1qBwC5C ... xAmAa/view u @Robert Błaszczak jak robi restart ESP poprzez odłączenie zasilania widać że u niego prawie zaraz po restarcie rozłącza suple cloud, pokazuje się u niego napis na czerwono Rozłączony.
U mnie jak odłączę sterownik od zasilania to mija co najmniej kilkanaście sekund zanim w supla cloud pokaże mi się że sterownik jest rozłączony. A w tym czasie pomimo że sterownik został fizycznie odłączony od zasilania mogę normalnie wejść z poziomu supla cloud w ustawienia sterownika BoneIO tak jakby był podłączony.
Na moich 2 ostatnich filmach, gdzie odłączam sterownik od prądu (restartuje), z poziomu supla cloud nie widać żeby rozłączyło sterownik z tego powodu.
2. W logu 1, pod koniec z poziomu supla cloud zrobiłem korektę o wartość 10 i zapisałem. Poczekałem jak się wszystko synchronizuje i zapisze. Ale w tym logu nic nie widać że zrobiłem tą korektę. Dopiero jak wyłączyłem i włączyłem sterownik ponownie i ponownie zbierałem logi to pojawiła się korekta o 10. Pytanie czy już w 1 logu bez restartu urządzenia nie powinna się pojawić informacja o korekcie?.
Funkcja deep sleep
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Nie, u mnie też ten czas to około 1 minuta. Ciąłem film aby nie był zbyt długi.edm wrote: Wed Jan 31, 2024 8:02 pm 2 rzeczy na które zwróciłem uwagę.
1. Na filmie https://drive.google.com/file/d/1qBwC5C ... xAmAa/view u @Robert Błaszczak jak robi restart ESP poprzez odłączenie zasilania widać że u niego prawie zaraz po restarcie rozłącza suple cloud, pokazuje się u niego napis na czerwono Rozłączony.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Logi zebrane na takie 2+edm wrote: Wed Jan 31, 2024 7:15 pm Ale w rzeczywistości w supla cloud pokazało się o kolejne 10 więcej czyli temp(42.290001), humi(94.555664).
Czary![]()
Kątem oka zauważyłem, że tam są kanały ciśnienia, więc zgaduję, że problem dotyczy czujnika BME280, gdzie mamy w jednym urządzeniu dwa kanały (temp+humi, oraz ciśnienie).
Klasa od BME wołała nieprawidłową implementację metody "iterateConnected", przez co nie aktualizowała Configa do serwera i ten nie wiedział, że urządzenie samodzielnie aplikuje sobie korekty i stąd się brały podwójne korekty.
O dziwo 60+ nie było tu problemem, choć osobiście mam wątpliwości, czy aktualna supla-device tyle kanałów udźwignie. Jakby co, to będziemy poprawiać ;P
Poprawka dla BME wrzucona na supla-device. Także poczekajmy na info od @krycha kiedyś to będzie dostępne w GG/GG test.
Poprawiałem bez sprwadzania czy to działa. Powinno, ale nie gwarantuję
Odnośnie zbierania logów:
1. Pliki są obcięte po 80 kolumnie tekstu
2. Zawsze warto zbierać logi z jakimś timestampem - wtedy widać ile czasu na co schodzi i często to pomaga
3. W pierwszych logach nie widać samego początku startu urządzenia. W drugim pliku już to jest.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
edm
- Been thanked: 2 times
Dziękuję za informację.
Odnośnie logów muszę poćwiczyć.
Za pierwszym razem zrobiłem to programem Terminal.exe w którym można kliknąć Connect i dopiero fizycznie podłączyć ESP przez co od samego początku zbiera logi. Było tam faktycznie więcej danych. Natomiast nie wiedzieć dlaczego nie mogłem ich skopiować. Nie działało CTRL A, CTRL C itp. które są w Help programu.
Ostatecznie zrobiłem Putty ale tutaj najpierw trzeba fizycznie podłączyć ESP i dopiero połączyć Putty z ESP, przez co trudno było zebrać logi od samego początku.
Odnośnie "timestampem" nie bardzo wiem jak to osiągnąć. Jest to jakaś opcja w programie typu terminal?.
Odnośnie logów muszę poćwiczyć.
Za pierwszym razem zrobiłem to programem Terminal.exe w którym można kliknąć Connect i dopiero fizycznie podłączyć ESP przez co od samego początku zbiera logi. Było tam faktycznie więcej danych. Natomiast nie wiedzieć dlaczego nie mogłem ich skopiować. Nie działało CTRL A, CTRL C itp. które są w Help programu.
Ostatecznie zrobiłem Putty ale tutaj najpierw trzeba fizycznie podłączyć ESP i dopiero połączyć Putty z ESP, przez co trudno było zebrać logi od samego początku.
Odnośnie "timestampem" nie bardzo wiem jak to osiągnąć. Jest to jakaś opcja w programie typu terminal?.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 
-
edm
Zainstalowałem najnowsze gui generic. Problem z podwajaniem korekt z poziomu supla cloud wydaje się rozwiązany?.
Więcej napisałem tutaj viewtopic.php?p=173503#p173503 gdyż pojawiły się inne zagadnienia związane ściślej z BoneIO.
Więcej napisałem tutaj viewtopic.php?p=173503#p173503 gdyż pojawiły się inne zagadnienia związane ściślej z BoneIO.
-
krycha88
- Been thanked: 5 times
Przecież ta wersja nie rozwiązuje problemu, ponieważ jest tam stara biblioteka. Nowa biblioteka jest jak na razie zawieszona do rozwiązania problemu z pamięciom.edm wrote: Sun Feb 04, 2024 9:50 am Zainstalowałem najnowsze gui generic. Problem z podwajaniem korekt z poziomu supla cloud wydaje się rozwiązany?.
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
krycha88
- Been thanked: 5 times
Można bybyło dodać informacje na stronie buildera. Aktualnie można odczytać sobie wersjęRobert Błaszczak wrote: Sun Feb 04, 2024 12:15 pm Krystian, może warto dodać na stronie z GUI_Generic informację o wersji biblioteki SuplaDevice?
https://github.com/krycha88/GUI-Generic ... properties
Ale dla normalnego użytkownika to i tak nic nie powie
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
edm
Mimo wszystko jakieś zmiany zostały wprowadzone i problem z podwójną korektą w supla cloud został częściowo rozwiązany.krycha88 wrote: Sun Feb 04, 2024 10:04 amPrzecież ta wersja nie rozwiązuje problemu, ponieważ jest tam stara biblioteka. Nowa biblioteka jest jak na razie zawieszona do rozwiązania problemu z pamięciom.edm wrote: Sun Feb 04, 2024 9:50 am Zainstalowałem najnowsze gui generic. Problem z podwajaniem korekt z poziomu supla cloud wydaje się rozwiązany?.
Widać to na tym filmie https://drive.google.com/file/d/1ynzvp3 ... sp=sharing
Po wprowadzeniu korekty w supla cloud i zrobieniu OFF / ON sterownika temperatura i wilgotność w supla cloud nie dubluje się, jak było wcześniej.
Co prawda w web gui sterownika jest nadal wartość temperatury i wilgotności bez korekty, ale może ma tak być, nie wiem.
Natomiast przestał działać Restart sterownika z poziomu web gui sterownika, o czym pisałem wcześniej podając linka.
-
Pawel01rat
Witam.
Chciałbym zrobić pilota do obsługi np. oświetlenia w domu itp. Chcę to zrobić na ESP32. Może mi ktoś podpowiedzieć jak to zrobić żeby układ wybudzał się tylko w momencie gdy chcę użyć go do sterowania a nie tak jak w przypadku czujników że uruchamia się cyklicznie np. co kilka minut ?
Chciałbym zrobić pilota do obsługi np. oświetlenia w domu itp. Chcę to zrobić na ESP32. Może mi ktoś podpowiedzieć jak to zrobić żeby układ wybudzał się tylko w momencie gdy chcę użyć go do sterowania a nie tak jak w przypadku czujników że uruchamia się cyklicznie np. co kilka minut ?