Zmieniłem kontrolkę faz zmieniłem
przekrój przewodów na 1.5 zasilanie mewki jest z kontrolki faz wraz z N (kontrolka jest zasilana z wlącznika glównego przed Rdc ) przewody od kontrolki do gbm także są 1.5 oraz z gbm do mew 1.5 mam nadzieję że teraz będzie ok ( wiem że gbm jest nad wyrost załozony ) dziękuje bardzo wszystkim za pomoc raz jeszcze i przepraszam za zamieszanie
Mew-01
-
ramar4
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
2×ROW-01-ROP-01
2×ROW-01/16A
1×ROW-O1-RWS311J/Z
1×SLW-01
1×SLW-02
5×THW-01p
5×DS18B20
1×LIW-01
1×LEW-02
1×MEW-01
1×GMB-03
3×MSLW-02
1xPNW-01
2×mRow-02
2xLEW-01
1xSGW-01
1xmSLW-01
2×ROW-01/16A
1×ROW-O1-RWS311J/Z
1×SLW-01
1×SLW-02
5×THW-01p
5×DS18B20
1×LIW-01
1×LEW-02
1×MEW-01
1×GMB-03
3×MSLW-02
1xPNW-01
2×mRow-02
2xLEW-01
1xSGW-01
1xmSLW-01
-
slawek
Dorzucę i ja swoje 3 grosze, bo to istotna sprawa.djalex wrote: Wed Aug 09, 2023 10:49 amNie. W przypadku "awarii" między zabezpieczeniem przedlicznikowym a GBM np zwarcie to takie zabezpieczenie od razu wybije. Zabezpieczenie popularnie zwane typu "S" czyli pełna nazwa: NADMIAROWO-PRĄDOWE zabezpiecza obwody przed dwoma typami zagrożeń: 1 zwarcie i 2 zbyt duży prąd.klew wrote: Wed Aug 09, 2023 10:38 amdjalex wrote: Wed Aug 09, 2023 10:15 am
Nie zgadzam się. To pytanie @klew: jakie to obciążenie jest między zabezpieczeniem przedlicznikowym a w tym przypadku GBM?
Jeszcze raz to napiszę: zabezpieczenia nadprądowe zabezpieczają obwód i instalację, a nie urządzenia, które są tam podłączone.
Jeśli taki GBM zabezpiecza obwód MEW i w tym obwodzie zostanie przekroczony prąd jaki może przepuścić GBM to dojdzie do spalenia wkładki i przekrój przewodu między GBM a zabezpieczeniem przedlicznikowym nie ma znaczenia
@djalex - nie masz racji.
To @klew ma rację.
Słyszałeś o pomiarach elektrycznych i po co one są? O pomiarze tzw. pętli zwarcia? Otóż instalacja ma być przede wszystkim bezpieczna, a bezpieczniki mają zabezpieczyć instalację, nie odbiorniki.
Przekrój przewodu musi być tak dobrany, aby impedancja tzw. pętli zwarcia pozwoliła na przepływ takiego prądu, który zagwarantuje odpowiednio szybkie wyłączenie (np. 0,2 lub 0,4s zależnie od wymogów konkretnej instalacji).Różnicówka jest tylko zabezpieczeniem dodatkowym. I tu jest istotne jaki bezpiecznik jest PRZED tym przewodem. W tym konkretnym przypadku te przewody będą krótkie, więc impedancja będzie niewielka, ale np. przy kilkunastometrowym przewodzie 1,5mm2 bezpiecznik B20 czasem okazuje się za duży, a piszę to z praktyki pomiarowej.
Czasem warto wziąć fachowca, bo wyjaśnienia na policji czy w sądzie do przyjemności nie należą
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
djalex
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
WLZ, zabezpieczenie przedlicznikowe 25A. Z ww WLZ odczep w rozdzielnicy na obwód zasilania MEW-01 zabezpieczony GBM. Pytanie: jaki przekrój kabli tego "odczepu"?slawek wrote: Mon Aug 14, 2023 8:05 pmDorzucę i ja swoje 3 grosze, bo to istotna sprawa.djalex wrote: Wed Aug 09, 2023 10:49 amNie. W przypadku "awarii" między zabezpieczeniem przedlicznikowym a GBM np zwarcie to takie zabezpieczenie od razu wybije. Zabezpieczenie popularnie zwane typu "S" czyli pełna nazwa: NADMIAROWO-PRĄDOWE zabezpiecza obwody przed dwoma typami zagrożeń: 1 zwarcie i 2 zbyt duży prąd.klew wrote: Wed Aug 09, 2023 10:38 am
Jeszcze raz to napiszę: zabezpieczenia nadprądowe zabezpieczają obwód i instalację, a nie urządzenia, które są tam podłączone.
Jeśli taki GBM zabezpiecza obwód MEW i w tym obwodzie zostanie przekroczony prąd jaki może przepuścić GBM to dojdzie do spalenia wkładki i przekrój przewodu między GBM a zabezpieczeniem przedlicznikowym nie ma znaczenia
@djalex - nie masz racji.
To @klew ma rację.
Słyszałeś o pomiarach elektrycznych i po co one są? O pomiarze tzw. pętli zwarcia? Otóż instalacja ma być przede wszystkim bezpieczna, a bezpieczniki mają zabezpieczyć instalację, nie odbiorniki.
Przekrój przewodu musi być tak dobrany, aby impedancja tzw. pętli zwarcia pozwoliła na przepływ takiego prądu, który zagwarantuje odpowiednio szybkie wyłączenie (np. 0,2 lub 0,4s zależnie od wymogów konkretnej instalacji).Różnicówka jest tylko zabezpieczeniem dodatkowym. I tu jest istotne jaki bezpiecznik jest PRZED tym przewodem. W tym konkretnym przypadku te przewody będą krótkie, więc impedancja będzie niewielka, ale np. przy kilkunastometrowym przewodzie 1,5mm2 bezpiecznik B20 czasem okazuje się za duży, a piszę to z praktyki pomiarowej.
Czasem warto wziąć fachowca, bo wyjaśnienia na policji czy w sądzie do przyjemności nie należą
-
slawek
Jeżeli bezpiecznik 25A jest klasy C (zwłoczny), to przewód powinien pozwolić na przepływ 250A aby wyłączyć w czasie <0,4s. Dla bezpiecznika klasy B byłoby to 125A.
Zauważ, że ten warunek (z nawiązką) musi też spełnić WLZ, ale ten najpewniej wyliczał projektant przyłącza. Niestety, nie jestem projektantem, staram się tylko w miarę prosto wyjaśnić zasady. W praktyce po pomiarach kilkakrotnie trzeba było zmniejszać zabezpieczenia lub zwiększać przekrój, szczególnie dotyczy to hal, gdzie są duże odległości od rozdzielni.
Zauważ, że ten warunek (z nawiązką) musi też spełnić WLZ, ale ten najpewniej wyliczał projektant przyłącza. Niestety, nie jestem projektantem, staram się tylko w miarę prosto wyjaśnić zasady. W praktyce po pomiarach kilkakrotnie trzeba było zmniejszać zabezpieczenia lub zwiększać przekrój, szczególnie dotyczy to hal, gdzie są duże odległości od rozdzielni.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa