[Zgłoszenie] MIBOXER E2-ZR (TZB210_eiwanbeb::TS0502B) [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

cezy
Has thanked: 3 times
Been thanked: 8 times

vajera wrote: Thu Jul 09, 2026 7:27 pm 1.5.134-09/07/26:

- bramka podłączona do ładowarki, ładowarka do rozgałęźnika, zasilanie MiBoxera do tego samego rozgałęźnika,

A) LEDy wyłączone, wyciągam rozgałęźnik z gniazdka, czekam kilka sekund aż w sterowniku zgaśnie zielona dioda, wkładam rozgałęźnik z powrotem, LEDy nadal zgaszone, bramka po zalogowaniu do sieci widzi je w stanie OFF i nie włącza.

B) LEDy włączone, wyciągam rozgałęźnik z gniazdka, czekam kilka sekund aż w sterowniku zgaśnie zielona dioda, wkładam rozgałęźnik z powrotem, LEDy zapalają się, bramka po zalogowaniu do sieci widzi je w stanie ON.
A) DZIAŁA OK, z tym wyjątkiem, o którym pisałem wcześniej - jak wyłączę zasilanie po raz drugi, to po powrocie zasilania się LEDy się zapalają, ale w aplikacji są zgaszone. DO NOT DISTURB TAK DZIAŁA w tym sterowniku. Przypadek graniczny, bo raczej rzadko się zdarza, żeby zanik zasilania występował podwójnie. Można obsłużyć taki wyjątek, ale dla mnie to już jest OK.

B) DZIAŁA OK, tylko przy testowaniu jak najpierw testuję jeden sterownik, pali się jeden LED, odcinam zasilanie, zasilanie powraca, pali się ten jeden LED, ale za chwilę go gaszę i włączam drugi LED, odcinam zasilanie, zasilanie powraca, palą się dwa LEDy, czyli mamy sytuację z punktu A i tym zapalaniem po drugiej utracie prądu z rzędu. Wtedy jeden LED w aplikacji jest ON, drugi jest OFF. Dla mnie ok, ale coś takiego występuje.

Dodatkowo działa już to wyłączanie z pomocą NOP GATE. Ustawiłem 10s opóźnienia i się wyłączają za każdym razem.
Ale jak testowałem jednego LEDa, później drugiego LEDa pojawił się ten sam problem co wyżej. DO NOT DISTURB - drugie wyłaczenie zasilania z rzędu przy zgaszonym LEDzie powoduje jego zapalenie i jego stan w aplikacji jest OFF. Także jak testowałem pierwszego LEDa, było ok, przy drugim, po włączeniu zapalał się też ten pierwszy - drugi miał stan ON w aplikacji, pierwszy miał OFF.

Więc ta głupia trochę funkcja płata figle przy testach, bo testujemy seryjnie. Zatem może jest sens spróbować jakoś obsłużyć ten wyjątek choćby dla potrzeb testów, bo przy testowaniu większej ilości sterowników rzeczywiście może to być mylące.

Jedyne co nie działa dalej to:
1.3. Jak włączam z aplikacji Dimmer jest ok, ale CCT zapala się i po chwili zjeżdża do 0 (światło żółte).

Także działając na przyciskach wszystko działa jak powinno, jeśli tylko przejdę na aplikację i włączę temperatura spada do 0.
Natomiast jeśli w aplikacji zmienię jasność czy temperaturę i wyłączę, jak przejdę na przyciski i włączę, to wszystkie ustawienia ustawione w aplikacji pozostają bez zmian (temperatura nie spada do 0).
cezy

Acha. I przy opóźnionym wyłączaniu NOP GATEem, jeśli nastąpi to drugie wyłączenie i światła się zapalą (choć wcześniej były zgaszone) to akcje lokalne nie są w stanie już tych świateł zgasić. I w aplikacji wszystkie są na OFF.

Naprawdę głupie to, ale tak działa - jest opisane w funkcji DO NOT DISTURB.
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

cezy wrote: Thu Jul 09, 2026 8:57 pm Jedyne co nie działa dalej to:
1.3. Jak włączam z aplikacji Dimmer jest ok, ale CCT zapala się i po chwili zjeżdża do 0 (światło żółte).

Także działając na przyciskach wszystko działa jak powinno, jeśli tylko przejdę na aplikację i włączę temperatura spada do 0.
Natomiast jeśli w aplikacji zmienię jasność czy temperaturę i wyłączę, jak przejdę na przyciski i włączę, to wszystkie ustawienia ustawione w aplikacji pozostają bez zmian (temperatura nie spada do 0).
Musisz bardziej szczegółowo opisać ten przypadek, bo u mnie taka sytuacja nie występuje? Masz na myśli taką sytuację, gdy na wyłączonym dimerze zmieniasz temperaturę przyciskami?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
cezy

Musisz bardziej szczegółowo opisać ten przypadek, bo u mnie taka sytuacja nie występuje? Masz na myśli taką sytuację, gdy na wyłączonym dimerze zmieniasz temperaturę przyciskami?
Załóżmy, że włączam przyciskiem, zmieniam jasność (50%), temperatura (100%) i wyłączam przyciskiem,
Następnie odpalam aplikacje i włączam tego LEDa - jasność jest taka sama (50%), ale temperatura po chwili spada do 0%.

Ale odwrotnie jest OK.
Włączam w aplikacji, zmieniam jasność (50%), temperatura (100%) i wyłączam w aplikacji,
Następnie włączam LEDa przyciskiem - jasność jest taka sama (50%) i temperatura jest taka sama (100%), nic się nie zmienia.
vajera

cezy wrote: Thu Jul 09, 2026 9:33 pm
Załóżmy, że włączam przyciskiem, zmieniam jasność (50%), temperatura (100%) i wyłączam przyciskiem,
Następnie odpalam aplikacje i włączam tego LEDa - jasność jest taka sama (50%), ale temperatura po chwili spada do 0%.
Możesz zebrać logi z tej operacji?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
cezy

Tak, ale dopiero na wieczór.

A odnośnie tego podwójnego zaniku zasilania?
Myślisz, że da radę jakoś rozwiązać ten przypadek, kiedy przy zgaszonym LED i zaniku zasilania dwa razy z rzędu LED się zapala?
Chodzi mi o synchronizację ON/OFF z aplikacja, bo w tym przypadku jej nie ma. Wydaję mi się, że jak będzie to lokalna akcja zgasi tego LEDa.
vajera

cezy wrote: Fri Jul 10, 2026 7:19 am A odnośnie tego podwójnego zaniku zasilania?
Myślisz, że da radę jakoś rozwiązać ten przypadek, kiedy przy zgaszonym LED i zaniku zasilania dwa razy z rzędu LED się zapala?
Chodzi mi o synchronizację ON/OFF z aplikacja, bo w tym przypadku jej nie ma. Wydaję mi się, że jak będzie to lokalna akcja zgasi tego LEDa.
Testowałem dzisiaj dosyć intensywnie ten sterownik - poniżej moje obserwacje i wnioski:

1. Sterownik w trybie OFF, odcinam mu napięcie i czekam > 30-40 sekund, włączam - LEDy nadal są OFF.
2. Operację z punktu 1 mogę powtarzać dowolną ilość razy - efekt jest ten sam.
3. Jeżeli drugie wyłączenie nastąpi w czasie krótszym niż 20-30 sekund (?), to faktycznie LEDy się zapalają, ale sterownik wysyła stan klastra ON/OFF =...OFF?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:

Return to “Bramka ZigBee”