Licznik energii elektrycznej
-
andrzejano
jak sprawdzić ? mechanicznie nie wylicza mi rx na ESP 01s przy zastosowaniu pullup
-
elhenio
U mnie liczy impulsy ale nie przelicza z kosztem! Ilość zadeklarowanych impulsów traktuje jak jeden.
Ilość impulsów: 100
Zrobiłem 110
CalculatedValue = 1.1
Nie wiem czy czegoś nie doczytałem... na tym etapie sama Supla nie wskazuje ilości impulsów? Odczytuje teraz tylko z historii pomiarów.
Soft: @sławek (impulse_counter_1024...)
Moduł: Sonoff Basic RF R2
Zrobiłem 110
CalculatedValue = 1.1
Nie wiem czy czegoś nie doczytałem... na tym etapie sama Supla nie wskazuje ilości impulsów? Odczytuje teraz tylko z historii pomiarów.
Pozdrawiam
elhenio
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nie wystarczy zdobywać mądrości, trzeba jeszcze z niej korzystać.
elhenio
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
CalculatedValue to nie jest wartość przeliczona z kosztem tylko ilość przeliczona na j.m.elhenio wrote: Mon Dec 31, 2018 11:08 am U mnie liczy impulsy ale nie przelicza z kosztem! Ilość zadeklarowanych impulsów traktuje jak jeden.
Zrobiłem 110
CalculatedValue = 1.1
Czyli jeżeli 100 imp. to 1 kWh to 110 to 1.1kWh
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
elhenio
Rozumiem, dzięki
Pozdrawiam
elhenio
elhenio
-
o_rany
U mnie nie ma dla energii ilości impulsów- jest dla gazy i wody. Coś pochrzanilem?pzygmunt wrote: Mon Dec 31, 2018 1:48 pmCalculatedValue to nie jest wartość przeliczona z kosztem tylko ilość przeliczona na j.m.elhenio wrote: Mon Dec 31, 2018 11:08 am U mnie liczy impulsy ale nie przelicza z kosztem! Ilość zadeklarowanych impulsów traktuje jak jeden.
Zrobiłem 110
CalculatedValue = 1.1
Czyli jeżeli 100 imp. to 1 kWh to 110 to 1.1kWh
-
w@hu
U mnie przy energii też nią ma impulsów więc zakładam że tak jest przygotowany soft. Pytanie jak będzie wyglądać docelowo? -wydaje mi się że ta funkcja podawania ilości impulsów w odniesieniu do energii jest też potrzebna np. do liczenia rozbłysków diody na liczniku u mnie np. 6400 na 1kWh.
Obecnie wybrałem sobie licznik wody i testów na wemos D1 mini do gpio4=D2
podawałem na szybko 3.3v i w historii pojawiły się, zostały odnotowane wartości. Docelowo chcę dodać rezystor pullup i wówczas potwierdzić czy ilość kliknięć została prawidłowo odnotowana.
Obecnie wybrałem sobie licznik wody i testów na wemos D1 mini do gpio4=D2
podawałem na szybko 3.3v i w historii pojawiły się, zostały odnotowane wartości. Docelowo chcę dodać rezystor pullup i wówczas potwierdzić czy ilość kliknięć została prawidłowo odnotowana.
-
QLQ
Z tego co pamiętam kolega @pzygmunt pisał gdzieś ze taryfy tez maja zostać "ogarniete" w cloud . Mogę się mylić ale ...Simono wrote: Tue Jan 01, 2019 8:37 pm Gorzej jak ktoś ma licznik trójfazowy i taryfę weekendową to liczenie rozbłysków za wiele mi nie da. Jedynie urządzenie jak kolega Ernest pokazywał mierzące na bieżąco pobór prądu na poszczególnych fazach.
Rozblysk na 3faz to tak czy inaczej tez chyba 1kWh tylko 3 razy szybciej bo na trzech fazach zakładając ich równomierne obciążenie. Ilość Rozblysk /1 kWh zazwyczaj jest opisana na liczniku.
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
-
o_rany
Jeśli w cloud nie będzie opcji to dla G12 i G12w można podpiąć 2 liczniki. Każdy liczy w danych godzinach/dniach. Ilość impulsów nie jest niezbędna (cenę można podzielić przez ilość imp) tylko nie wiem czemu przy prądzie tej opcji zabrakło....Simono wrote: Tue Jan 01, 2019 8:37 pm Gorzej jak ktoś ma licznik trójfazowy i taryfę weekendową to liczenie rozbłysków za wiele mi nie da. Jedynie urządzenie jak kolega Ernest pokazywał mierzące na bieżąco pobór prądu na poszczególnych fazach.
-
QLQ
Jest w "rozwój oprogramowania ->android ->licznik en elekt. ". WIEDZIALEM ZE GDZIES TO WIDZIAŁEM. "SZUKAJ" opcja
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....