Tak jak bardzo byłem entuzjastą zdarzeń to mi dzisiaj przeszło.
Generalnie korzystam tylko z modułów Zamela.
Niestety w dniu dzisiejszym same sceny zaczęły się wykonywać. Korzystam z wejść modułów ROW-02 i ROW-4 i nie było możliwości fizycznego włączenia przycisku. Jednak w logach jest komunikat o wykonaniu sceny. Wiele komunikatów o wykonaniu co jest niemożliwe fizycznie. W sumie to trochę niebezpieczne. Rolety same mi się zaczęły zamykać, światło wyłączać....
Pojawiły się też błędy po klikaniu po scenach ... czerwona ramka błąd, bez komunikatu. Przez chwilkę, później jest ok.
Jak na szybko te sceny powyłączać bez ich usuwania, tak żeby w żadnym przypadku się nie wykonywały? Macie takie problemy?
Zdarzenia / webhooki
-
Bulion76
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
64 Urządzenia SUPLA , a w planach kolejne.
64 Urządzenia SUPLA , a w planach kolejne.
-
Krzyśku
No ja dziś sobie poustawiałem sceny wyzwalane stanem kontaktronu w bramie 
I faktycznie na stronie co chwilę pojawia się czerwone okienko BŁĄD.
Nie mniej sceny działały.
A teraz dodatkowo pomimo, że stan się nie zmienił (brama cały czas zamknięta) sceny zaczęły się same wyzwalać.
Warunek jak poniżej. I co ciekawe dopiero teraz zaczęło się samo uruchamiać:
{{not state(xx).on or not state(xx).on and time() > sunsetTime() or time() < sunriseTime()}}
I faktycznie na stronie co chwilę pojawia się czerwone okienko BŁĄD.
Nie mniej sceny działały.
A teraz dodatkowo pomimo, że stan się nie zmienił (brama cały czas zamknięta) sceny zaczęły się same wyzwalać.
Warunek jak poniżej. I co ciekawe dopiero teraz zaczęło się samo uruchamiać:
{{not state(xx).on or not state(xx).on and time() > sunsetTime() or time() < sunriseTime()}}
-
wsosniak
- Been thanked: 1 time
tez jestem entuzjastą zdarzen i scen, trudno , supla script nie jest oficjalnym rozwiązaniem supli i trzeba to brać pod uwagę. czekamy na rozwiązanie ....Bulion76 wrote: Thu Oct 29, 2020 8:14 pm Tak jak bardzo byłem entuzjastą zdarzeń to mi dzisiaj przeszło.
U mnie znowu wczoraj po południu znowu zaczeło sie to co u Was czyli wyzwalanie scen samo z siebie.
w wyzwalaczu sceny jak masz np state(1234).on dodaj np 999 na początek : state(9991234).onBulion76 wrote: Thu Oct 29, 2020 8:14 pm Jak na szybko te sceny powyłączać bez ich usuwania, tak żeby w żadnym przypadku się nie wykonywały? Macie takie problemy?
-
PuteR
Co może być nie tak z tą sceną. W momencie gdy dokonuję jakichkolwiek zmian w cloud to zawsze włącza mi się światło przed domem. Chciałem pójść troszkę na łatwiznę i uwarunkować to jeszcze jakimś przełącznikiem, który bym przykładowo wyłączał na czas dokonywania zmian żeby światłem nie migała, ale jeśli dodaje co kol wiek w warunku wykonania to i tak zawsze jest warunek spełniony.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
wsosniak
no niestety słabo to na razie działa. Przed chwilą właśnie zamknęło mi się całe pietro . Zamykanie piętra mam zdefiniowane na jednym z włączników zasilania , prosty wyzwalacz kanału na ON , warunek kanału tez na ON , przycisku nie dotykałem a scena się sama wyzwoliła.
Co dziwne w historii kanałów nie ma śladu o naciśnięciu przycisku, w cloud nic akurat nie grzebałem , grzecznie siedziałem na kanapie ..... i piętro się samoczynnie zamknęło, w logach supla script widac wywołanie samoczynne tej sceny, tak jakby inny user mi ją wywołał
Co dziwne w historii kanałów nie ma śladu o naciśnięciu przycisku, w cloud nic akurat nie grzebałem , grzecznie siedziałem na kanapie ..... i piętro się samoczynnie zamknęło, w logach supla script widac wywołanie samoczynne tej sceny, tak jakby inny user mi ją wywołał
-
uchnast.michal
- Has thanked: 7 times
Powiadomić służby?wsosniak wrote: Fri Oct 30, 2020 6:35 pm no niestety słabo to na razie działa. Przed chwilą właśnie zamknęło mi się całe pietro . Zamykanie piętra mam zdefiniowane na jednym z włączników zasilania , prosty wyzwalacz kanału na ON , warunek kanału tez na ON , przycisku nie dotykałem a scena się sama wyzwoliła.
Co dziwne w historii kanałów nie ma śladu o naciśnięciu przycisku, w cloud nic akurat nie grzebałem , grzecznie siedziałem na kanapie ..... i piętro się samoczynnie zamknęło, w logach supla script widac wywołanie samoczynne tej sceny, tak jakby inny user mi ją wywołał![]()
-
fracz
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 6 times
Mało to jest prawopodobne. Jeśli w logach nie odłożyło się, że scena została wykonana w wyniku zmiany stanu to znaczy że jej wykonanie było zlecone przez URL. Czy masz tam URL publiczny? I może dodany do jakieś zakładki gdzieś? Chrome np. czasem sam odpytuje adresy z zakładek by sprawdzić czy są "żywe" - to np. może wywoływać sceny w niekontrolowany sposób.wsosniak wrote: Fri Oct 30, 2020 6:35 pm no niestety słabo to na razie działa. Przed chwilą właśnie zamknęło mi się całe pietro . Zamykanie piętra mam zdefiniowane na jednym z włączników zasilania , prosty wyzwalacz kanału na ON , warunek kanału tez na ON , przycisku nie dotykałem a scena się sama wyzwoliła.
Co dziwne w historii kanałów nie ma śladu o naciśnięciu przycisku, w cloud nic akurat nie grzebałem , grzecznie siedziałem na kanapie ..... i piętro się samoczynnie zamknęło, w logach supla script widac wywołanie samoczynne tej sceny, tak jakby inny user mi ją wywołał![]()
-
fracz
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 6 times
Przy części zmian w cloud, serwer resetuje połączenie z modułami. W tym wypadku webhooki zostaną odpalone dla wszystkich kanałów, więc jeśli w tym momencie warunek sceny będzie spełniony - scena się wykona.PuteR wrote: Fri Oct 30, 2020 6:16 pm Co może być nie tak z tą sceną. W momencie gdy dokonuję jakichkolwiek zmian w cloud to zawsze włącza mi się światło przed domem. Chciałem pójść troszkę na łatwiznę i uwarunkować to jeszcze jakimś przełącznikiem, który bym przykładowo wyłączał na czas dokonywania zmian żeby światłem nie migała, ale jeśli dodaje co kol wiek w warunku wykonania to i tak zawsze jest warunek spełniony.
-
PuteR
Ok, czyli rozumiem że jest to zachowanie jak najbardziej właściwie. Jak w takim razie powinien wyglądać ten warunek żeby wykonanie zależało jeszcze od pozycji wskazanego kanału on/off??fracz wrote: Fri Oct 30, 2020 7:38 pmPrzy części zmian w cloud, serwer resetuje połączenie z modułami. W tym wypadku webhooki zostaną odpalone dla wszystkich kanałów, więc jeśli w tym momencie warunek sceny będzie spełniony - scena się wykona.PuteR wrote: Fri Oct 30, 2020 6:16 pm Co może być nie tak z tą sceną. W momencie gdy dokonuję jakichkolwiek zmian w cloud to zawsze włącza mi się światło przed domem. Chciałem pójść troszkę na łatwiznę i uwarunkować to jeszcze jakimś przełącznikiem, który bym przykładowo wyłączał na czas dokonywania zmian żeby światłem nie migała, ale jeśli dodaje co kol wiek w warunku wykonania to i tak zawsze jest warunek spełniony.
-
wsosniak
nie mam do tej sceny URL_a publicznego .fracz wrote: Fri Oct 30, 2020 7:34 pmMało to jest prawopodobne. Jeśli w logach nie odłożyło się, że scena została wykonana w wyniku zmiany stanu to znaczy że jej wykonanie było zlecone przez URL. Czy masz tam URL publiczny? I może dodany do jakieś zakładki gdzieś? Chrome np. czasem sam odpytuje adresy z zakładek by sprawdzić czy są "żywe" - to np. może wywoływać sceny w niekontrolowany sposób.wsosniak wrote: Fri Oct 30, 2020 6:35 pm no niestety słabo to na razie działa. Przed chwilą właśnie zamknęło mi się całe pietro . Zamykanie piętra mam zdefiniowane na jednym z włączników zasilania , prosty wyzwalacz kanału na ON , warunek kanału tez na ON , przycisku nie dotykałem a scena się sama wyzwoliła.
U mnie są dwa przypadki :
1) ten z dzisiaj : W "Historia kanałów" brak jest wpisu ze nastąpiła jakakolwiek zmiana kanału. a w logach supla script jest : "Wykryto zmianę warunku wyzwolenia sceny - wykonuję."
2) ten co miałem wczoraj i przedwczoraj , i musiałem skasować te sceny bo co kilka minut było samowyzwolenie sceny poprzez rejestrację stanu kanału. Widać to było w historii kanałów (patrz ponizej ) , a tym samym scena sie wyzwalała (jak widac cały czas rejestrował się stan OFF i to powodowało wyzwolenie sceny - patrz ponizej)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.