[email protected] wrote: Thu Mar 26, 2026 8:42 am
Jaroni wrote: Thu Mar 26, 2026 7:50 am
Zigbee Inteligentny Wyłącznik Automatyczny 63A
https://pl.aliexpress.com/item/10050095 ... aecmd=true, do czego to się może przydać? Do zamontowania w skrzynce elektrycznej na szynie nie specjalnie się nadaje, osobne fazy, osobne neutralne dla konkretnych pomieszczeń, urządzeń. 63A to można cały dom wyłączać zdalnie, ale wtedy i lodówka będzie wyłączona. Do czego i jak najlepiej zastosować ten wyłącznik?
To jest 1 fazowe, więc może załączać jakiś obwód na tej fazie w ramach tej samej różnicówki. I to jest właśnie na szynę. Ja używam np. do załączania renifera przed domem wg harmonogramu
Tja, ja mam wszystkie pomieszczenia na osobnym zasilaniu (zabezpieczeniu), chcąc to nawet podłączyć pod którąś fazę, to nawet nie mam jak, bo każda z trzech faz jest podłączana pod tą samą szynę, 1, 2, 3...4, 5, 6...7, 8, 9...10, 11, 12 i potem przekazywana na drugą i trzecią szynę i tam też co trzeci bezpiecznik inna faza. Jedynie mógłbym spróbować jakiś bezpiecznik od któregoś pomieszczenia podpiąć pod ten wyłącznik, ale neutralny i tak byłby wspólny (wejście i wyjście to te same złącze?). Jedyne co, to można jakieś urządzenie w domu z tym wyłącznikiem zintegrować, ale wtedy już by to tak ładnie nie wyglądało.