Bernix wrote: Mon Mar 10, 2025 7:40 pm
Zibi_007 wrote: Mon Mar 10, 2025 7:11 pm
Bernix wrote: Mon Mar 10, 2025 7:01 pm
Esp32C6 N8 ESP32-C6-N8 oraz czujnik wilgotności i temperatury x2, termometr Xiaomi x2
Na czujnikach temperatury i wilgotności możesz spróbować wymusić odczyt przez krótkie wciśnięcie przycisku parowania. Jeśli to nic nie da, to trzeba czekać na @vajera, bo to może jakiś większy problem, skoro zgłasza to kolejna osoba (post wyżej). Na Xiaomi podobny efekt powinno przynieść wyciągnięcie i wsadzenie baterii.
Zawsze możesz też wrócić do starszej wersji softu i sprawdzić, czy jest różnica...
Wyciągnięcie baterii pewnie pomoże, ale chyba nie tędy droga zakładając wzrost liczby elementów końcowych zigbee. Czekam na pomoc @vajera.
Czasami po aktualizacji bramki takie rzeczy mogą (choć nie powinny) wystąpić. Jeśli pomogło wyciągnięcie baterii lub krótkie wciśnięcie przycisku parowania, to OK. Ilość urządzeń Zigbee nie powinna tu jeszcze mieć znaczenia. Pisałem już o tym, ale może nie miałeś okazji przeczytać to powtórzę i dodam coś aktualnego.
Na starym sofcie podłączyłem 21 urządzeń Zigbee do jednej bramki (z tego kanałów w Supli miałem kilkadziesiąt). Wszystko chodziło, czasem tylko reagował wolniej na polecenia przełącznik w inteligentnym gniazdku. A to wszystko przy pełnych logach.
Od pewnego czasu pamięć przeznaczona dla urządzeń Zigbee została zwiększona. Wczoraj (na sofcie 5.14) sprawdzałem, czy urządzenia, które są u mnie odłożone w pudłach parują się z bramką (czy są wszystkie dodane do bazy). Skończyłem na 24 i wszystko działało. Kanałów nawet nie liczyłem, a było ich sporo, bo sparowałem kilka włączników z czterema przyciskami (a one same z siebie generują po 12 kanałów). O kółkach i innych takich nawet nie wspomnę.
Wpisz sobie też ten maksymalny czas niedostępności (o którym wspominałem wcześniej). Będziesz miał przynajmniej info, czy jakieś urządzenie nie wyleciało z sieci.