SUPLA Scripts

wsosniak
Been thanked: 1 time

fracz wrote: Thu Jul 15, 2021 8:37 am To prawda, z jakiegoś powodu hooki przestały w nocy działać :-( Wieczorem to sprawdzę i poprawię raz na zawsze :evil:

Póki co powinno pomóc ponowne zalogowanie się do skryptów.
tak , teraz działa , zaraz potestuje wyzwalacze na ON/OFF .
Chociaz dalej z jednym z czujników wilgotnosci mam ciągle problem tzn czujnik na taki wyzwalacz i warunek :
{{state(4052).humidity > 99}}

rezultatem sceny jest powiadomienie :
Za wysoka wilgotność w garderobie !!! {{state(4052).humidity|number_format(1)}} %

i co jakiś czas dostaję seriami co kilkanaście sekund, po kilka komunikatów na komórkę , np :
Za wysoka wilgotność w garderobie !!! 99.1%

i mógłbym to zrozumieć , bo to sonoff z wgranym multiboardem, i moze cos tam przekłamywać, pod warunkiem że HISTORIA KANAŁÓW pokazywałaby taką wilgotność powyżej 99, a tu nic . HISTORIA KANAŁÓW pokazuje cały czas wilgotność na poziomie 65%. I tego nie rozumiem o co tu chodzi .
fracz
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

Rafał Z wrote: Thu Jul 15, 2021 5:14 pm tzn, nie do końca kumam, ale chodzi o to aby się zalogować i wylogować w SUPLA Scripts ?
jeśli tak to już to robiłem i nadal to samo
Na pewno 11 to numer Twojego kanału?
fracz

wsosniak wrote: Thu Jul 15, 2021 5:59 pm
fracz wrote: Thu Jul 15, 2021 8:37 am To prawda, z jakiegoś powodu hooki przestały w nocy działać :-( Wieczorem to sprawdzę i poprawię raz na zawsze :evil:

Chociaz dalej z jednym z czujników wilgotnosci mam ciągle problem tzn czujnik na taki wyzwalacz i warunek :

Za wysoka wilgotność w garderobie !!! {{state(4052).humidity|number_format(1)}} %

i co jakiś czas dostaję seriami co kilkanaście sekund, po kilka komunikatów na komórkę , np :

i mógłbym to zrozumieć , bo to sonoff z wgranym multiboardem, i moze cos tam przekłamywać, pod warunkiem że HISTORIA KANAŁÓW pokazywałaby taką wilgotność powyżej 99, a tu nic . HISTORIA KANAŁÓW pokazuje cały czas wilgotność na poziomie 65%. I tego nie rozumiem o co tu chodzi .
A w widoku sceny, na podglądzie powiadomienia, masz to 99 czy 65? Bardzo dziwne to co opisujesz... ale wierzę :-D
wsosniak

fracz wrote: Thu Jul 15, 2021 8:07 pm
wsosniak wrote: Thu Jul 15, 2021 5:59 pm

A w widoku sceny, na podglądzie powiadomienia, masz to 99 czy 65? Bardzo dziwne to co opisujesz... ale wierzę :-D
No dokładnie , jest to bardzo dziwne , nielogiczne :) Jak dostaję te komunikaty i potem sprawdzam w scenie , to juz podgląd powiadomienia pokazuje mi 65, ale może to robię za późno. Przed chwilka dodałem to samo w odpowiedzi sceny tak zeby mi to zapisał w historii sceny w logach tą wartość.
wsosniak

ooo , nawet długo nie musiałem czekać żeby po "aktywowaniu" ponownie tej sceny dostać znowu te dziwne wywołania - patrz screeny ponizej

. NIe ma tez dla mnie problemu zeby dla głębszej analizy , wysłac CI na priv moje dane logowania wtedy dokładnie sprawdzisz o co tu moze chodzić
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
wsosniak

potestowałem sceny z wyzwalaczami ON/OFF i generalnie mozna powiedziec ze są OK , ale czasami scena nie zachowuje sie zgodnie z oczekiwaniami, tzn : wyzwalacz i warunek sceny są proste :

{{state(11370).on}}

i w większosci przypadków , po naciśnieciu przycisku , scena poprawnie sie uruchamia i widzę :
Dziś o 06:33 Zignorowano zbyt szybkie sprawdzenie wyzwalacza.
Dziś o 06:33 Wykonanie
Dziś o 06:33 Wykryto zmianę warunku wyzwolenia sceny - wykonuję.

a czasami się zdarza że scena się NIE uruchamia i w logu widze to :
Dziś o 06:32 Scena nie została wykonana - niespełniony warunek.
Dziś o 06:32 Wykryto zmianę warunku wyzwolenia sceny - wykonuję.

czyli ze wyzwalacz "zorientował sie" ze kanał zrobił sie ON , ale warunek sceny tego jeszcze nie widzi ze kanał zrobił się ON ?
Rafał Z

fracz wrote: Thu Jul 15, 2021 8:05 pm
Rafał Z wrote: Thu Jul 15, 2021 5:14 pm tzn, nie do końca kumam, ale chodzi o to aby się zalogować i wylogować w SUPLA Scripts ?
jeśli tak to już to robiłem i nadal to samo
Na pewno 11 to numer Twojego kanału?
Co bym nie wpisał to tak samo . Mialem 1 i też nie działa. Stało się to okolo 3 4dni temu .
fracz

No to nie wpisuj byle czego, tylko podaj ID Twojego kanału.
wsosniak

@fracz - inny przykład dziwnego działania/wyzwalania sceny , nie wiadomo skąd, dlaczego scena się wyzwoliła , chociaż w historii kanałów nie ma w ogóle zdarzenia ktore mogłoby wyzwolić scenę. Tym razem wyzwalacz kanału na ON :

--
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
michal363

Mam zamontowany plywak w zbiorniku i chciałem wykonać scenę, ze gdy poziom wody opadnie, kontakton sie załączy pompka ktora jest zasilana przez inny modul sie wyłączy. Próbowałem na różne sposoby.
Czy mógłby mi ktos pomoc?

Return to “SUPLA Scripts”