Ważne, że się poprawiło łączenieklew wrote: Mon Nov 07, 2022 4:56 pmByła informacja w innym wątku. Poza tym to był trochę strzał w ciemno i po zmianie czekaliśmy na info czy jest lepiej/gorzej/tak samotoudip wrote: Mon Nov 07, 2022 3:46 pm Czyli jednak problem okazal sie po stronie Supli, a tyle bylismy zbywani, ze to po naszej stronieSzkoda ze nie bylo dane zadne info i zakupilem licznik innej firmy, a ten zostawilem aby dalej weryfikowac problem.
Jak już pisałem, dokładna przyczyna nie jest jeszcze znana.
Połączenie modułu do WiFi
-
toudip
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
To nie jest tak, że kogoś zbywaliśmy. Supla korzysta z wielu „klocków” i w przypadku wielu z nich nie widzimy co jest w środku. Sprawdziliśmy wszystko co możliwe po naszej stronie i nic nie wskazywało, że błąd był po nasze stronie. No i tak bezpośrednio nie był. Jest to bardzo specyficzny przypadek, którego natura do dziś nie do końca jest znana i nadal to weryfikujemy. Przy kilkuset tysiącach urządzeń problemy występowały w zaledwie kilku znanym nam przypadkach i bardzo trudno było to namierzyć / zweryfikować.toudip wrote: Mon Nov 07, 2022 3:46 pmCzyli jednak problem okazal sie po stronie Supli, a tyle bylismy zbywani, ze to po naszej stronieklew wrote: Mon Nov 07, 2022 3:16 pmCertyfikaty serwerów zostały zmienione na krótsze. Przy 4 kb moduły czasem się nie mogły połączyć.toudip wrote: Mon Nov 07, 2022 2:51 pm U mnie od jakis 2 czy 3 tygodni problem nie wystepuje i nic nie robilem.
Jeszcze dokładna przyczyna tego problemu nie jest znana, ale prawdopodobnie był problem z niewystarczającą ilością pamięci. Nie wiemy też jeszcze dlaczego problem występował tylko u niektórych osób, a u większości nie było problemuSzkoda ze nie bylo dane zadne info i zakupilem licznik innej firmy, a ten zostawilem aby dalej weryfikowac problem.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
MichNick
Super że udało się namierzyć problem. Najgorsze jak coś "trochę działa".
-
paabu
Wgrałem GG 5.1.0 do starego Basic i działa poprawnie do pierwszej modyfikacji. Po wprowadzeniu modułu w tryb konfiguracji i zapisaniu zmian, restarcie, urządzenie nie chce się logować do sieci. Pomaga dopiero ponowne wgranie Gui. Gdzie robię błąd?
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Po pierwsze zadajesz pytanie w wątku dotyczącym innego problemupaabu wrote: Tue Nov 08, 2022 9:22 am Wgrałem GG 5.1.0 do starego Basic i działa poprawnie do pierwszej modyfikacji. Po wprowadzeniu modułu w tryb konfiguracji i zapisaniu zmian, restarcie, urządzenie nie chce się logować do sieci. Pomaga dopiero ponowne wgranie Gui. Gdzie robię błąd?
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Tutaj jest cały dział dotyczący Gui Generic: viewforum.php?f=88
Warto na początku też przeczytać: https://gui-generic-builder.supla.io/guide/diagnostyka
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
xcszuwar
Również potwierdzę że problem zniknął urządzenia supli wstają od razu i w sumie nie wnikam co zostało poprawione Ważne że działa teraz bez zarzutu
xcszuwar
https://sobianowice.aqi.eco/pl
30 urządzeń Supla

https://sobianowice.aqi.eco/pl
30 urządzeń Supla
-
LukaszH
Wygląda że też zostałem zarażony tym problemem i co ciekawe zawsze nawalają urządzenia parami tylko dwa moduły z około 40 i w 95% przypadków zawsze te same. W sumie takie same objawy jak są opisane w tym wątku, więc nie ma sensu się powtarzać.
Ja wrzuciłem mój przypadek do GG: Resety połączenia z serwerem
Ja to już jadę na grubo bo wymieniam moduły, zmieniam konfigurację Deco M5 na wszystkie możliwe sposoby. Po prostu czasem działa dobrze czasem nie wstają dwa moduły albo w cięższych przypadkach 3-4. U mnie pojawił się problem gdy zmieniłem oprogramowanie z 2.2.2 na 4.2.x/5.1.x jakby była inna metoda łączenia się z wi-fi przez co pojawiają się takie niestabilności.
Jedną rzecz zauważyłem że starsze wersje oprogramowania albo od Elmaya wstają po resecie w kilka sekund, a na najnowszym oprogramowaniu GG potrzebują dwa/trzy razy tyle czasu. Dodatkowo ten problem całkowicie omija moduły ze starszym oprogramowaniem - wstrzymałem się z update dla reszty przez to.
Deco M5 nie ma za dużo funkcji ale zastanawia mnie jedna anomalia: jakim cudem niektóre moduły trafiają na listę off-line, a tak naprawdę są on-line tylko z innym mac, jak by im się zmieniał mac adres przez co dostają nowy przydział z DHCP. Usunąłem te urządzenia z off-line ale co jakiś czas ponownie tam lądują i jest to zbieżne z problemami łączności właśnie jakiejś pary modułów. Tak zapytam jest w ogóle możliwość że ESP8266 zmieniają mac adres ?
Ja wrzuciłem mój przypadek do GG: Resety połączenia z serwerem
Ja to już jadę na grubo bo wymieniam moduły, zmieniam konfigurację Deco M5 na wszystkie możliwe sposoby. Po prostu czasem działa dobrze czasem nie wstają dwa moduły albo w cięższych przypadkach 3-4. U mnie pojawił się problem gdy zmieniłem oprogramowanie z 2.2.2 na 4.2.x/5.1.x jakby była inna metoda łączenia się z wi-fi przez co pojawiają się takie niestabilności.
Jedną rzecz zauważyłem że starsze wersje oprogramowania albo od Elmaya wstają po resecie w kilka sekund, a na najnowszym oprogramowaniu GG potrzebują dwa/trzy razy tyle czasu. Dodatkowo ten problem całkowicie omija moduły ze starszym oprogramowaniem - wstrzymałem się z update dla reszty przez to.
Deco M5 nie ma za dużo funkcji ale zastanawia mnie jedna anomalia: jakim cudem niektóre moduły trafiają na listę off-line, a tak naprawdę są on-line tylko z innym mac, jak by im się zmieniał mac adres przez co dostają nowy przydział z DHCP. Usunąłem te urządzenia z off-line ale co jakiś czas ponownie tam lądują i jest to zbieżne z problemami łączności właśnie jakiejś pary modułów. Tak zapytam jest w ogóle możliwość że ESP8266 zmieniają mac adres ?
U mnie podobna sytuacja z 3 modułami Sonoff SV. Wszystkie zamontowane w szafce techniczne obok siebie. Losowo wyłączają się i nie mogą wrócić do stanu właściwego pokazując na svr12.supla.org - stan rozłączony. Dziwnie bo dzieje się tak losowo i zawsze z tej trójki jeden działa prawidłowo tj. łączy się do serwera. Miałem konfigurację na TP Link Archer C6 v2.0 z siecią WiFi ustawioną na OneMesh na TP Link RE300 v1.0. Ilość urządzeń rejestrujących się do routera ograniczyłem zgodnie z sugestią wsparcia TP Link do 30, ustawiłem na sztywno adresację tych modułów i niestety nic nie pomogło. Wymieniłem obecnie dostawcę internetu na Orange i sprzęt na Funbox 6 ze Smart Box WiFi. Sytuacja niestety nadal taka sama, losowo dwa z trzech modułów nie mogą się zarejestrować. Oprogramowanie na modułach sprawdzałem od 4.20.14 do 5.1.6. Dzisiaj przetestuję jeszcze jedno rozwiązanie, gdyż moduły podpięte są do jednego zasilacza 12V/1A, może przy starcie jest to za mało dla trzech modułów i wystarcza tylko dla jedneg.
Na zasilaczu 12V/1A na urządzeniach siła sygnału WiFi była w granicach 20%. Na tym samym zasilaczu po odłączeniu jednego urzadzenia siła sygnału jest w granicach 40% i pracują stabilnie już prawie 5 godzin. Zamówiłem markowy zasilacz 12V/5A. Ciekawe czy to coś poprawi.
Dzisiaj dla odmiany połączenie z serwerem stracił przy 32% siły sygnału wifi Sonoff Basic więc to raczej nie kwestia zasilaczy bo on jest na 230.
Na zasilaczu 12V/1A na urządzeniach siła sygnału WiFi była w granicach 20%. Na tym samym zasilaczu po odłączeniu jednego urzadzenia siła sygnału jest w granicach 40% i pracują stabilnie już prawie 5 godzin. Zamówiłem markowy zasilacz 12V/5A. Ciekawe czy to coś poprawi.
Dzisiaj dla odmiany połączenie z serwerem stracił przy 32% siły sygnału wifi Sonoff Basic więc to raczej nie kwestia zasilaczy bo on jest na 230.