Wszystko ładnie Panowie ale nie opisaliście tzw "warunków granicznych" w jakich przeprowadzaliście testy tj (rozmieszczenie urządzeń, odległości, ewentualne przeszkody w komunikacji - co ekranuje itd) a to ma fundamentalne znaczenie.
Ja swoje kolejne ponownie wykonałem dzisiaj i wysłałem do analizy do serwisu LARS.
Warunki brzegowe:
Firmware: FSV v.2.12, FS v.2.4, Box 25.04
Box-a przerzuciłem do piwnicy z parteru - żeby wykluczyć problemy z radiem bo tak działa najlepiej.
Komunikację z routerem wi-fi z piętra box ma jako-taką ale ma.
W pomieszczeniu piwnicy mam FSV + zwykle FS1, w kotłowni za drzwiami mam drugi FS2. Wszystko na jednym poziomie. W piwnicy wiadomo - wszystkie instalacje (rury stalowe i żeliwne, ościeżnice stalowe) oraz składowane graty jak to zwykle bywa...
Do testów wziąłem obie czujki FS1 i FS2 do pomieszczenia kotłowni za ścianą z zamykanymi drzwiami - żeby
porównać ich działanie i żywotność oraz wykluczyć ewentualne słabsze działanie jednego z tych czujników.
Odległości w linii prostej:
FS1,FS2 - BOX: 5m
FS1,FS2 - FSV: 9m
Box-FSV: 4m (bez przeszkód)
W skrócie moje uwagi/spostrzeżenia :
- generalnie w moim odczuciu siła sygnału radiowego jest za słaba dla tych urządzeń - zwłaszcza działających bez boxa i rozstawionych w odseparowanych pomieszczeniach (u mnie zamknięte drzwi między kotłownią a piwnicą zakłócają komunikację)
- przełączanie się w tryb awaryjny przy wyłączonym i sparowanym box-ie - u mnie nie działa (sprawdzałem 2 warianty kolejności parowania i wg mnie bez różnicy w tym przypadku). Miałem tak, że czujnik FS był zalany w wodzie dał pierwszą serię 10 sygnałów, potem po 3 co jakiś czas a zawór ani drgnął....
- gdy jakieś urządzenie jest "off" w Supli konkretnie FS a box jest włączony - to wiadomo nie zadziała komunikacja z tym urządzeniem
U mnie nie zadziałała nawet ta awaryjna. Np. przejście w tryb "off" czujnika FS zdarza się po utracie komunikacji przy zaniku zasilania box-a lub słabym sygnale radiowym. Wtedy czujnik FS trzeba ręcznie wybudzić naciskając raz zielony przycisk.
- z obserwacji wynika, że z box-em "on" urządzenia jakby działały lepiej (większa czułość, nie wiem czy box ma może lepszy odbiornik/nadajnik radiowy i działa jak wzmacniacz sygnału (?), zawór mam sprzed 2-lat i nie wiem jaki odbiornik w nim wtedy zastosowano)
Dlatego przydały by się:
- większe moce sygnału radiowego - zwłaszcza dla czujników FS
- algorytm automatycznego wybudzania "śpiochów" - mają stać na warcie i komunikować się z boxem co jakiś czas a nie przysypiać bo wtedy są bezużyteczne
- wyższa kategoria szczelności min IP67 boxa - do pracy w pomieszczeniach "mokrych" i wprowadzenie do niego akumulatora - tak by wytrzymywał braki zasilania
- wprowadzenie akumulatora z ładowaniem dla czujnika FS (np. firmware upgrade mocno obciąża baterię)
III runda testów AURATON Smart w systemie SUPLA!
-
Zenon
- Has thanked: 2 times
Nie wiem, czy do końca poprawnie używasz zwrotu "warunki brzegowe". Ale niech będzie. U mnie piwniczny bunkier z betonu i stali (może służyć za schron w razie w). Box musi być w piwnicy inaczej nie łapie sygnału. Czujnik jest jeden (bo więcej nie mam) w tym samym pomieszczeniu (kotłowni). Jeśli go przeniosę do pomieszczeń na piętrze to nie łapie zasięgu. Docelowo będzie kilka. Muszę dokupić też drugą bramkę.
-
LukiSpajder
- Has thanked: 25 times
- Been thanked: 34 times
Dziś zauważyłem jeszcze jeden temat . Zawór używałem korzystając z wbudowanego akumulatora . Dziś podłączyłem ładowarkę . I sobie przypomniałem że w Supli może być rozpoznawane urządzenie które jest zasilane bateryjnie i z sieci . Pokazują to wtedy odpowiednie ikony .
W zaworze nic się nie zmienia .
Pytanie czy można to zrobić w tym przypadku kiedy jest podpięta ładowarka a kiedy korzystamy z baterii w urządzeniu ?
Pytanie czy można to zrobić w tym przypadku kiedy jest podpięta ładowarka a kiedy korzystamy z baterii w urządzeniu ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
[email protected]
- Has thanked: 21 times
- Been thanked: 18 times
To bardzo trafne spostrzeżenie – temat, który pojawia się w wielu urządzeniach działających zarówno na zasilaniu bateryjnym, jak i sieciowym.LukiSpajder wrote: Thu May 01, 2025 1:50 pm Dziś zauważyłem jeszcze jeden temat . Zawór używałem korzystając z wbudowanego akumulatora . Dziś podłączyłem ładowarkę . I sobie przypomniałem że w Supli może być rozpoznawane urządzenie które jest zasilane bateryjnie i z sieci . Pokazują to wtedy odpowiednie ikony .
Aktualnie wewnętrznie testujemy nową wersję zaworu Auraton Flood Sensor Valve, która posiada zmienioną konstrukcję elektroniki. Został wprowadzony nowy układ pomiarowy, umożliwiający nie tylko dokładniejsze raportowanie poziomu naładowania akumulatora, ale również rozróżnienie sposobu zasilania urządzenia. Dzięki temu aplikacja Supla otrzyma teraz precyzyjną informację, czy zawór działa:
– na zasilaniu bateryjnym (wyświetlana jest ikona baterii),
– czy też jest aktualnie podłączony do ładowarki (ikona zasilania sieciowego / ładowarki).
Wcześniej niezależnie od tego, czy ładowarka była podpięta – urządzenie raportowało się w aplikacji jako zasilane bateryjnie, co mogło prowadzić do niejasności.
Dodatkowo, w odpowiedzi na wcześniejsze sugestie użytkowników, zaktualizowaliśmy również sygnalizację świetlną samego urządzenia. Dotychczasowa czerwona dioda miała dwa stany:
– świeciła – zawór był ładowany,
– nie świeciła – albo akumulator był już naładowany, albo zawór w ogóle nie był podłączony do ładowarki, albo był podłączony, ale z jakiegoś powodu ładowania nie było.
W nowej wersji zaworu wprowadziliśmy dwukolorową diodę LED, która umożliwia jednoznaczną identyfikację stanu urządzenia:
– czerwona dioda – zawór podłączony do ładowarki i trwa ładowanie,
– zielona dioda – zawór podłączony, ale akumulator już naładowany (100%),
– brak świecenia diody – urządzenie pracuje wyłącznie z akumulatora, bez podłączonej ładowarki.
Taka zmiana może wydawać się kosmetyczna, ale w praktyce znacznie zwiększa czytelność działania urządzenia – zwłaszcza w sytuacjach, gdzie nie mamy szybkiego dostępu do aplikacji Supla. Przykładowo, jeśli zawór znajduje się w jakimś domku letniskowym, czy na jakiejś działce czy w innym odległym miejscu, wystarczy spojrzeć na diodę, żeby od razu wiedzieć, czy urządzenie się ładuje i jaki jest jego stan, bez potrzeby łączenia się z aplikacją.
Wyniki testów nowej wersji zaworu są bardzo obiecujące więc pewnie niebawem doczeka się on swojego debiutu.
Chyba mogę uchylić też rąbka tajemnicy, że mamy przygotowany prototyp czujki zalania z wymienną baterią, na bazie starej czujki.
Jak widać nie marnujemy czasu - Wasze opinie są dla nas bardzo cenne i mają wielki i bezpośredni wpływ na dalszy rozwój urządzeń.
Dzięki raz jeszcze za uwagę i wszystkie Wasze spostrzeżenia. Korzystajcie z majówki – ładujcie się pozytywną energią.
W.R.
Bardzo dobra wiadomość , bardzo dobrze że rozwijacie projekt i że nie otrzymujemy odpowiedzi że ta konstrukcja działa i sprawdza się od lat więc po co coś zmieniać.
Zapraszam na Facebook do wspólnej pomocy mniej zawansowanym użytkownikom Supla.
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
-
[email protected]
- Has thanked: 21 times
- Been thanked: 18 times
Dzięki za pozytywny odzew!
To właśnie dzięki Wam – użytkownikom i testerom – nauczyliśmy się jeszcze bardziej słuchać Waszych dobrych pomysłów i sukcesywnie wdrażać je w nasze projekty.
Czasem wystarczy jedno trafne spostrzeżenie poparte argumentami, żeby pchnąć coś do przodu. I to się dzieje – za co naprawdę dziękujemy!
Wasz feedback sprawił to, że kwestie UX (user experience) i UI (user interface) stały się dla nas jednymi z kluczowych o ile nie najważniejszych wytycznych przy projektowaniu i rozwijaniu urządzeń.
Chcemy, żeby korzystanie z naszych produktów było nie tylko funkcjonalne, ale też intuicyjne i przyjemne.
Wasze doświadczenia po prostu stały się dla nas bezcenne.
Jeszcze raz DZIĘKUJEMY!
W.R.
To właśnie dzięki Wam – użytkownikom i testerom – nauczyliśmy się jeszcze bardziej słuchać Waszych dobrych pomysłów i sukcesywnie wdrażać je w nasze projekty.
Czasem wystarczy jedno trafne spostrzeżenie poparte argumentami, żeby pchnąć coś do przodu. I to się dzieje – za co naprawdę dziękujemy!
Wasz feedback sprawił to, że kwestie UX (user experience) i UI (user interface) stały się dla nas jednymi z kluczowych o ile nie najważniejszych wytycznych przy projektowaniu i rozwijaniu urządzeń.
Chcemy, żeby korzystanie z naszych produktów było nie tylko funkcjonalne, ale też intuicyjne i przyjemne.
Wasze doświadczenia po prostu stały się dla nas bezcenne.
Jeszcze raz DZIĘKUJEMY!
W.R.
-
flowerek
Koniec majowki wiec znalazlem chwile na moje podsumowanie.
Generalnie wszysrko dziala jak powinno. Gdy odlacze BOXa dziala lokalnie - rozpoczecie zamykania ok 10 sek od wykrycia zalania
Zasięg typowy dla 868. Gdy umiescilem BOXa po środku domu na pietrze mam zasieg w całym domu (140m2 stropy terriva i folie alu pod podlogówka) ale na poziomie radia 50-60%.
Moje uwagi -propozycje:
1. Cos z tym parowaniem i krotkim i dlugim sygnalem jest nie tak. Meczylem sie dlugo w koncu przywrocilem do ust domyslnych i jakos poszlo. Tutaj instrukcja - najlepiej tez video bylaby chyba najlepszym rozwiazaniem
2. Brak instrukcji pod Suple.
3. Jak dla mnie zawor reczny (pokretlo) malo intuicyjne. Zona by tego recznie nie otworzyla bez szkolenia. Powinno byc zwykle pokretlo typu motylek z oznaczenirm otw/zamkn
4. Specyficzny styk zasilający zawieruszenie kabelka zrobi problem. Sugeruje usb c jako standard
5. Czujnik z niewymienialna bateria za ponad 200zl moze troche zniechecac - ale tu juz wiemy ze sa plany na wymienna baterie
6. Czujnik moglby byc wypisazony w adapter z kabelkiem i sonda przykrecana/przyklejsną do sciany ( jak w salus wls600). Taki leżacy na podlodze sprawia klopot przy myciu podlogi ..trzeba go podniesc zeby sie nie wzbudzil na mytej podlodze a nastepnue pamietac ponownie polozyc w odpowiednim miejscu. Taką sonde na kabelku mozna tez wsunac w ciasne miejsce gdzie caly czujnik nie wejdzie...np ja przy zmiekczaczu wody mam sonde w szczelinie gdzie w razie czego bedzie splywala woda w razie zalania)
Generalna uwaga dot zasiegu wszelkich urzadzen komunikujacych sie z BOXem. Brak repeatera sygnału. W duzym rozleglym domu w ktorym montowalem sterowanie ogrzewaniem musialem uzyc 2 BOXow.
Nie zawsze da sie BOXa umiescic w centralnym miejscu. Zastanawiam sie jak sobie poradze w pensjonacie z dlugimi zakreconymi korytarzami...
Dotychczas pracowalem na zigbee albo na innym systemie 868 gdzie zasieg w takich przypadkach powiekszalem sobie dedykowanym repeaterem.
Chyba ze mozna zawor dodac do BOX 1 a czujnik do innego BOX2 i sparowac taki czujnik z zaworem z innego boxa - to wtedy nie ma problemu repeaterem bedzie kolejny BOX. Ale zdaje sie ze przy podlogowce i multizone controller nie udalo.mi sie podpiac pod strefe heat monitora z innego BOXa.
Sam system antyzalaniowy z uwagi na dzialanie lokalne bez pradu i internetu uwazam za bardzo udany produkt. Choc obawiam się czy samodzielna instalacja - parowanie przez osobe nieobeznaną i malo cierpliwa moze byc klopotliwe
Generalnie wszysrko dziala jak powinno. Gdy odlacze BOXa dziala lokalnie - rozpoczecie zamykania ok 10 sek od wykrycia zalania
Zasięg typowy dla 868. Gdy umiescilem BOXa po środku domu na pietrze mam zasieg w całym domu (140m2 stropy terriva i folie alu pod podlogówka) ale na poziomie radia 50-60%.
Moje uwagi -propozycje:
1. Cos z tym parowaniem i krotkim i dlugim sygnalem jest nie tak. Meczylem sie dlugo w koncu przywrocilem do ust domyslnych i jakos poszlo. Tutaj instrukcja - najlepiej tez video bylaby chyba najlepszym rozwiazaniem
2. Brak instrukcji pod Suple.
3. Jak dla mnie zawor reczny (pokretlo) malo intuicyjne. Zona by tego recznie nie otworzyla bez szkolenia. Powinno byc zwykle pokretlo typu motylek z oznaczenirm otw/zamkn
4. Specyficzny styk zasilający zawieruszenie kabelka zrobi problem. Sugeruje usb c jako standard
5. Czujnik z niewymienialna bateria za ponad 200zl moze troche zniechecac - ale tu juz wiemy ze sa plany na wymienna baterie
6. Czujnik moglby byc wypisazony w adapter z kabelkiem i sonda przykrecana/przyklejsną do sciany ( jak w salus wls600). Taki leżacy na podlodze sprawia klopot przy myciu podlogi ..trzeba go podniesc zeby sie nie wzbudzil na mytej podlodze a nastepnue pamietac ponownie polozyc w odpowiednim miejscu. Taką sonde na kabelku mozna tez wsunac w ciasne miejsce gdzie caly czujnik nie wejdzie...np ja przy zmiekczaczu wody mam sonde w szczelinie gdzie w razie czego bedzie splywala woda w razie zalania)
Generalna uwaga dot zasiegu wszelkich urzadzen komunikujacych sie z BOXem. Brak repeatera sygnału. W duzym rozleglym domu w ktorym montowalem sterowanie ogrzewaniem musialem uzyc 2 BOXow.
Nie zawsze da sie BOXa umiescic w centralnym miejscu. Zastanawiam sie jak sobie poradze w pensjonacie z dlugimi zakreconymi korytarzami...
Dotychczas pracowalem na zigbee albo na innym systemie 868 gdzie zasieg w takich przypadkach powiekszalem sobie dedykowanym repeaterem.
Chyba ze mozna zawor dodac do BOX 1 a czujnik do innego BOX2 i sparowac taki czujnik z zaworem z innego boxa - to wtedy nie ma problemu repeaterem bedzie kolejny BOX. Ale zdaje sie ze przy podlogowce i multizone controller nie udalo.mi sie podpiac pod strefe heat monitora z innego BOXa.
Sam system antyzalaniowy z uwagi na dzialanie lokalne bez pradu i internetu uwazam za bardzo udany produkt. Choc obawiam się czy samodzielna instalacja - parowanie przez osobe nieobeznaną i malo cierpliwa moze byc klopotliwe
11xSRW-01, 1x Sonoff mini, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, czujnik poczty DIY, 1x Loratap, 1x MiniTiger , 1 x zawór wody BQ05 DIY, 2xSBW-02, Auraton: MC, HC, Flood Valve, Flood Sensor (test trwa)
-
akszyn
Krótkim słowem podsumowania przydała by się bardziej czytelna/intuicyjna instrukcja parowania tego wszystkiego ze chociaż by w formie kodu Qr zamiast tego co jest obecnie na opakowaniach który prowadzi do Auraton Smart App oraz przydałby sie jakiś sygnał świetlny bądź dźwiękowy informujący o przejściu urzadzenia w tryb lokalny bez bramki.[email protected] wrote: Wed Apr 23, 2025 6:17 pm Drodzy Testerzy,
...
W ramach wdzięczności, każdy z Was otrzyma od nas nową czujkę zalania – już nie do testów, a do normalnego użytkowania. Prosimy, żebyście tych nowych czujek nie traktowali już tak brutalnie jak dotychczasPo prostu pozwólcie im sobie spokojnie czuwać w łazience czy pralni. Gdy będą pracowały „standardowo” (czyli 3–4 zalania rocznie – oby nie więcej!
), to bateria spokojnie wystarczy na kilka lat.
...
Proszę jeszcze tylko każdego z Was w miarę możliwości o krótki raport z podsumowaniem.
Jeszcze raz dzięki, że z nami jesteście i że testujecie z takim sercem.
Dzięki Wam możemy tworzyć lepsze produkty.
W.R.
Fajnie że jest planowana modyfikacja zaworu oraz czujki aby ograniczyć produkcję elektrośmieci oraz przydała by się usługa wymiany baterii w ramach gwarancji w starych modelach czujki zalania lub instrukcja jak zrobić to samemu
Szkoda że po polaczeniu konta z google home nie jest wyświetlane urządzenie aby móc nim sterować głosowo przez asystenta głosowego chyba że się zrobi sceny to można je wywołać głosowo mimo iż nie są wyświetlane w asystencie google a pozatym czy da się to wszystko spiąć z home assistant w wersji 2023.11.0? Bo ta integracja nic nie wykrywahttps://www.home-assistant.io/integrations/supla/
Co do adresu wysyłki nowej czujki to poproszę na pierwotny wysłać oraz ile czujek można sparować z jednym zaworem oraz jak poznać że wszystko jest poprawnie sparowane w trybie lokalnym i z bramką a nie tylko supla aby działało nawet w przypadku braku zasilania?
Fajnie jakby można było otrzymać powiadomienie że wyszła aktualizacja do zaworu czy czujki bądź bramki aby móc samemu zdecydować kiedy chcemy zaktualizować oprogramowanie układowe
Supla na pokładzie wemosa D1 mini z relay shield (gate Zybiego)z DS18B20 + sonoff basic (domyślny soft) + broadlink RM mini 3 + Philips hue white z bridge v1 + LoraTap (RF 433) z kinetycznym przełącznikiem + ai-speaker Dev1 i Dev3
-
flowerek
Czy te dodatkowe czujniki juz do nas powędrowaly? Pytam bo czasem kurier rzuci paczke koło smietnika albo do sasiada nie zostawiajac zadnrgo info.[email protected] wrote: Wed Apr 23, 2025 6:17 pm Drodzy Testerzy,
W ramach wdzięczności, każdy z Was otrzyma od nas nową czujkę zalania – już nie do testów, a do normalnego użytkowania. Prosimy, żebyście tych nowych czujek nie traktowali już tak brutalnie jak dotychczasPo prostu pozwólcie im sobie spokojnie czuwać w łazience czy pralni. Gdy będą pracowały „standardowo” (czyli 3–4 zalania rocznie – oby nie więcej!
), to bateria spokojnie wystarczy na kilka lat.
Do dzis jeszcze nie dostałem...
11xSRW-01, 1x Sonoff mini, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, czujnik poczty DIY, 1x Loratap, 1x MiniTiger , 1 x zawór wody BQ05 DIY, 2xSBW-02, Auraton: MC, HC, Flood Valve, Flood Sensor (test trwa)