Nowa funkcjonalność - lokalne akcje i warunkowanie [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Patryk90 wrote: Mon Dec 08, 2025 8:58 pm
vajera wrote: Mon Dec 08, 2025 8:46 pm
Patryk90 wrote: Mon Dec 08, 2025 8:43 pm Spoko. Jak się wyjaśniło to wracam do tematu. Nie będę już Zibiemu zawracać głowy na PW, więc zapytam tutaj.

Czy te lokalne akcje i warunkowanie kopiują się wraz z wykonanym backupem bramki, na przykład zrobionym skryptem z tego Forum?
Pytam, bo chciałem sobie przenieść dane na mniejszą bramkę (kupiłem i idzie do mnie Xiao) i nie chcę stracić tego co już sobie na niej poustawiałem.
Tak, backup obejmuje cały system plików.
Dziękuję!
No to mi ulżyło, bo trochę sobie tego poustawiałem ;-)
Tylko na mnie nie nakrzycz ;-) ale spojrzyj na przedostatnią wiadomość moją do Ciebie i przeczytaj trzeci akapit...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Patryk90

Zibi_007 wrote: Mon Dec 08, 2025 9:36 pm
vajera wrote: Mon Dec 08, 2025 8:46 pm

Tak, backup obejmuje cały system plików.
Dziękuję!
Tylko na mnie nie nakrzycz ;-) ale spojrzyj na przedostatnią wiadomość moją do Ciebie i przeczytaj trzeci akapit...
O k...a! :oops: Ale mi jest wstyd. Jest wszystko opisane. Nie wiem jak mi to umknęło. Masakra ;-) W przyszłym tygodniu idę robić nowe okulary, przydadzą się :lol:
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Patryk90 wrote: Mon Dec 08, 2025 10:00 pm
Zibi_007 wrote: Mon Dec 08, 2025 9:36 pm

Dziękuję!
O k...a! :oops: Ale mi jest wstyd. Jest wszystko opisane. Nie wiem jak mi to umknęło. Masakra ;-) W przyszłym tygodniu idę robić nowe okulary, przydadzą się :lol:
👓👍🏻
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
myxhir
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

vajera wrote: Mon Dec 08, 2025 9:21 am
zzrr wrote: Mon Dec 08, 2025 7:49 am Mam już dwa Virtual Relay1 i 2 = 1 uruchomił się Power Switch. Chcę aby wyłączenie Power Switch nastąpiło gdy oba Virtual Relay mają 0.

5. S=AND_GATE, D=POWER_SWITCH, E=ON_TURN_ON, A=TURN_ON
6. S=AND_GATE, D=POWER_SWITCH, E=ON_TURN_OFF, A=TURN_OFF

Tutaj akurat możesz zdecydować, że dana bramka logiczna wykonuje tylko jedną akcję, np. TURN_ON albo TURN_OFF

Te same przekaźniki wejściowe możesz spiąć z dwiema bramkami, np. z AND i z OR. Wtedy jedna bramka może generować akcję TURN_ON a druga TUN_OFF.

Czyli w Twoim przypadku robisz tak - potrzebujesz 2 bramki (AND i OR):

1. S=INPUT_1, D=AND_GATE, E=ON_TURN_ON, A=TURN_ON
2. S=INPUT_1, D=AND_GATE, E=ON_TURN_OFF, A=TURN_OFF
3. S=INPUT_2, D=AND_GATE, E=ON_TURN_ON, A=TURN_ON
4. S=INPUT_2, D=AND_GATE, E=ON_TURN_OFF, A=TURN_OFF
5. S=AND_GATE, D=POWER_SWITCH, E=ON_TURN_ON, A=TURN_ON

1. S=INPUT_1, D=OR_GATE, E=ON_TURN_ON, A=TURN_ON
2. S=INPUT_1, D=OR_GATE, E=ON_TURN_OFF, A=TURN_OFF
3. S=INPUT_2, D=OR_GATE, E=ON_TURN_ON, A=TURN_ON
4. S=INPUT_2, D=OR_GATE, E=ON_TURN_OFF, A=TURN_OFF
6. S=OR_GATE, D=POWER_SWITCH, E=ON_TURN_OFF, A=TURN_OFF

W takiej konfiguracji POWER_SWITCH włączy się tylko, gdy oba wejścia będą == 1, a wyłączy tylko gdy oba wejścia == 0.
Chciałbym wrócić do tematu bramek :)
Pomagam jednemu z forumowiczów ogarnąć Z2S i teraz stanęliśmy na automatyce aby od czujnika oświetlenia i czujki ruchu włączać światło. Pomyślałem żeby do tego dodać tzw interlock czyli przekaźnik którym w apce będziemy załączali i wyłączali tą reakcję - ma on blokować sygnał TURN ON na przekaźnik.

tutaj umieściłem filnik + instrukcję wg której było to robione, są też zrzuty poszczególnych reakcji w bramce także pełen pakiet :)
https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing
Poniżej zamieszczam schemat logiczny aby było prościej

Jak widać mam 3 wejściowego ANDa na który wchodzi :
czujka ruchu która w momencie wykrycia obecności daje sygnał wysoki
Interlock - czyli takie zezwolenie z aplikacji
czujnik natężenia oświetlenia za ORem bo w momencie zapalenia światła zniknie nam warunek na światłol dlatego do ora jest podpięty przekaźnik lampy

No i wszystko fajnie ale umiem "rozsypać" bramki tak ze nawet potrafię wyczyścić interlock a bramka finalnie nie wyłącza przekaźnika lampy.
Najlepiej widać to na filmiku "po restarcie" od 28 sekundy gdzie
wlaczony jest interlock i czujka ruchu po chwili dodaje czujnik oswietlenia i wylaczam czujke ruchu i defacto lampa powinna zgasnac bo czujka wchodzi na anda.
Problemem wydaje mi sie ze jest to iz nie mozemy tym reakcjom przypisac konkretnego wejscia na bramce bo bazuja one na zdarzeniach i jak polecimy inaczej sekwencjami to sie to zaczyna sypac i bramka juz nie wie co na którym "wejsciu" jej jest

Pytanie czy jest jak wyzej napisalem mozliwe rozsypanie logiki czy ja coś źle przypisalem? :)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

myxhir wrote: Fri Dec 12, 2025 7:23 am
Pytanie czy jest jak wyzej napisalem mozliwe rozsypanie logiki czy ja coś źle przypisalem? :)
@vajera wcześniej opisał to (fragmenty wiadomości)
vajera wrote: Mon Dec 08, 2025 8:48 am
Bramka logiczna w Z2S działa w oparciu o zdarzenia (ON_TURN_ON, ON_TURN_OFF...) - czyli tutaj nie ma ciągłego sygnału tylko coś na kształt impulsu.
..........
Odnosząc się do Twojego przykładu - gdy pierwszy z wejściowych VR wysyła zdarzenie ON_TURN_ON, to w bramce "włącza" się pierwszy "przełącznik" i pozostaje włączony (tak jakby cały czas płynął prąd),
..........
W związku z powyższym potrzebne są te dodatkowe akcje z ON_TURN_OFF - one w jakiś sposób symulują "brak" prądu i powodują reset wewnętrznych "przełączników" bramki, przez co staje się ona znowu wrażliwa na sygnały wejściowe.
Uważam że to jest kluczowe... Ja się na tym wyłożyłem ale jak się o tym nie wie to sie pewnie wyłożyłem nie tylko ja.
Bramka sama jak by nie odświeża sobie stanu jak się zmienia stan na wejściu. Czyli trzeba zrobić przypisanie odwrotnych stanów czyli OFF
Tak strzelam że może też u Ciebie o to chodzi. Może wstaw te swoje przypisane polecenia dla bramek to zobaczymy czy sie wspólnie coś wymyśli. A jak będziemy coś "knocić" to @vajera czy ktoś inny pewnie pomoże
myxhir

zzrr wrote: Fri Dec 12, 2025 7:54 am
myxhir wrote: Fri Dec 12, 2025 7:23 am
@vajera wcześniej opisał to (fragmenty wiadomości)
vajera wrote: Mon Dec 08, 2025 8:48 am
Bramka logiczna w Z2S działa w oparciu o zdarzenia (ON_TURN_ON, ON_TURN_OFF...) - czyli tutaj nie ma ciągłego sygnału tylko coś na kształt impulsu.
..........
Odnosząc się do Twojego przykładu - gdy pierwszy z wejściowych VR wysyła zdarzenie ON_TURN_ON, to w bramce "włącza" się pierwszy "przełącznik" i pozostaje włączony (tak jakby cały czas płynął prąd),
..........
W związku z powyższym potrzebne są te dodatkowe akcje z ON_TURN_OFF - one w jakiś sposób symulują "brak" prądu i powodują reset wewnętrznych "przełączników" bramki, przez co staje się ona znowu wrażliwa na sygnały wejściowe.
Uważam że to jest kluczowe... Ja się na tym wyłożyłem ale jak się o tym nie wie to sie pewnie wyłożyłem nie tylko ja.
Bramka sama jak by nie odświeża sobie stanu jak się zmienia stan na wejściu. Czyli trzeba zrobić przypisanie odwrotnych stanów czyli OFF
Tak strzelam że może też u Ciebie o to chodzi. Może wstaw te swoje przypisane polecenia dla bramek to zobaczymy czy sie wspólnie coś wymyśli. A jak będziemy coś "knocić" to @vajera czy ktoś inny pewnie pomoże
Ja mam zrobioną właśnie każdą akcję bo wiem ze to nie działa jak w elektryce i ze trzeba każdy stan odświeżyć :) jak zobaczysz do linku do tam dałem też instrukcję w pdfie

https://drive.google.com/file/d/1VwAPpD ... drive_link

i łącznie mam 12 akcji na taką pierdołkę :) , tak myślę czy to wysypanie nie wynika może z szybkości z jaką robię i potem bramka może nie złapać takiej zmiany względem tego co odświeży cloud ale mogę się mylić
zzrr

myxhir wrote: Fri Dec 12, 2025 8:28 am
Ja mam zrobioną właśnie każdą akcję bo wiem ze to nie działa jak w elektryce i ze trzeba każdy stan odświeżyć :) jak zobaczysz do linku do tam dałem też instrukcję w pdfie

Sorki. Zapomniałem dzisiaj w teren okularów :lol:
A kiedy robiłeś tą instrukcję i jaki masz soft na bramce? aktualny? Bo w aktualnym przy nazwie akcji wyświetla teraz czy jest aktywna czy nie.
Możliwych kombinacji wejściowych dla Twojego układu jest 16, Ty masz 12.
myxhir

zzrr wrote: Fri Dec 12, 2025 8:47 am
myxhir wrote: Fri Dec 12, 2025 8:28 am

Sorki. Zapomniałem dzisiaj w teren okularów :lol:
A kiedy robiłeś tą instrukcję i jaki masz soft na bramce? aktualny? Bo w aktualnym przy nazwie akcji wyświetla teraz czy jest aktywna czy nie.
Możliwych kombinacji wejściowych dla Twojego układu jest 16, Ty masz 12.
Wybacz ale nie widzę 12 kombinacji :) Soft był stary ale na nowym są te enable

wychodząc od końca
AND ON - Przekaźnik ON
AND OFF - Przekaźnik OFF

TERAZ sygnały wejściowe OR
Przekaźnik on - OR ON
Przekaźnik OFF - OR OFF
Czujka Oświetlenia ON - OR ON
CZujka Oświetlenia OFF - OR OFF

(mamy 6 akcji)
Teraz niech Wejscia ANDa
OR ON - AND ON
OR OFF - AND OFF

Teraz pozostałe 2 czujniki (mamy juz 8 akcji)
Czujka ON - AND ON
Czujka OFF - AND OFF
Interlock ON - AND ON
Interlock OFF - AND OFF
mamy 12 akcji i załatwioną logikę :)
zzrr

myxhir wrote: Fri Dec 12, 2025 9:08 am
Wybacz ale nie widzę 12 kombinacji :) Soft był stary ale na nowym są te enable
:) Ja to widzę tak. Aczkolwiek jak się wcześniej okazało nie zawsze dobrze widzę :P
Bramka AND:
Skoro przypisujemy jej nie tylko same stany wejściowe a również źródło sygnału to będzie trzeba moim zdaniem rozpisać wszystkie możliwe stany uwzględniając źródło oraz komendę do odwrócenia wcześniej zadanego stanu wejściowego. Celem zresetowania stanu w bramce o czym wspominał @vajera
mamy trzy wejścia bramki AND:
1 2 3

1:ON
2:OFF
3:OFF żródło OR
2:ON
3:OFF Źródło OR
2:ON
3:ON źródło OR
1:OFF
2:OFF
3:OFF źródło OR
już jest 12 a to nie koniec :)
Nie sprawdzałem, nie wiem, są lepsi w tym na bank, jednak ja osobiście tak to na tą chwilę rozumiem :P
EDIT:
Jednak jak patrzę w to jak Ty to rozpisałeś to wydaje się być prawidłowo, w końcu są rozpisane i kasowane wszystkie możliwe stany wejść.. U mnie jak by nie było powtarzają się przypisania akcji do stanu. Hmm...
myxhir

zzrr wrote: Fri Dec 12, 2025 9:28 am
Nie sprawdzałem, nie wiem, są lepsi w tym na bank, jednak ja osobiście tak to na tą chwilę rozumiem :P
Z tym co napisałeś się zgodzę, rozpatrujesz wszystkie możliwe warianty jakie mogą się w tym "automacie" pojawić ale ja zrozumiałem to tak ze my programujemy impulsy załączające daną bramkę lub wyłączające a cała kombinatoryka możliwych wariantów jest po stronie bramki. Mi brakuje w akcjach do bramek przypisania ze ta akcja tyczy się wejścia 1 wówczas w programie logika mogła by być dosyć prosta bo byłaby jak w drabince na klasycznych PLC gdzie w szeregu mamy styki 3 wejść a stan wejścia jest Setowany / Resetowany zboczem

Code: Select all

-| |- -| |- -| |- ------- ( )
a dla ora

Code: Select all

- | | ------------- ( )
        |
- | | - |
        |
- | | - |
Moze @Vajera sie wypowie czy dobrze to rozumuje

Return to “Bramka ZigBee”