Nowość – ERGO Laser Meter

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

lukasz06 wrote: Fri Mar 13, 2026 11:06 am Może warto by również dodać kanał zbiornika?
Myślę, że posiadaczom kotłów na pellet, czy ekogroszek bardziej by to przypadło do gustów.
Mamy zmieniające się ikony, powiadomienia, a w KPOP ikony się nie zmieniają.
Jak mam obliczyć procentowo ile opału mi ubyło? Ja tego nie umiem, z matmy słaby byłem :)
Fajnie jak by Cloud to przeliczał. A kalibracja, jakieś wyzerowanie tego czujnika jest w planach?
Ogólnie u mnie to chodzi bardzo dobrze. Żadnych zacięć, zawieszeń nie było.
Powiadomienia przychodzą, tylko aspekt wizualny mnie trochę się nie podoba.
Nie planuję tego dodawać. Już ten drugi KPOP jest mocno naciąganym rozwiązaniem, ale ze względu na jego elastyczność, taka opcja została dodana.
Poza Zbiornikiem, to pewnie jeszcze czujnik binarny by się przydał ("jest samochód, nie ma samochodu") i pewnie wymyślimy jeszcze jakieś inne sensowne kanały.
A potem ktoś to kupi i będzie się patrzył w Cloud na długi zestaw kanałów i nie będzie wiedział co autor miał na myśli.

Offset, przeliczenia - to możesz na KPOP ustawić. Z tym, że wtedy mogą się pojawić wartości ujemne.
Przeliczyć na zakres 0-100% też można ( z tym, że mogą się pojawić wartości ujemne oraz > 100 %).

Przykład przeliczenia:
1. powiedzmy, że 100% to obecnie 30 cm, a 0% to 110 cm.
2. każdy 1 cm będzie odpowiadał więc 1,25 % (bo 100 / 80 = 1.25)
3. wzór na % będzie: (110 - x) * 1,25
4. KPOP najpierw aplikuje mnożnik a potem offset więc trzeba sobie w powyższym równaniu opuścić nawias i wyliczyć: 137 - x * 1,25. Z tego wychodz nam:
a) mnożnik -1,25
b) offset 137
5. Wpisujemy to do Clouda i mamy pomiary w %, które dają 100% i 0% w zakresie 30 cm - 110 cm.

Pewnie w Cloud by się przydał jakiś kreator, który sam wylicza te parametry jak wybierze się sposób użycia i poda wartości progowe.
Pewnie też obcinanie poza zakresem 0-100 by się przydało.

Są też pomysły, aby wprowadzić więcej wirtualnych kanałów po stronie serwera, które mogłby brać wartość wyliczoną z innych kanałów. Wtedy każdy mógłby sobie wybrać "Zbiornik" i skonfigurować wyliczanie wartości.

Ale patrząc realnie trzeba dobrać koszty (czas pracy nad jakimś rozwiązaniem) vs potencjalna popularność i to ile osób z tego będzie korzystać.
Wiem, że mniej funkcji i trudniejszy interfejs też nie pomoga temu urządzeniu, ale jest jak jest :). Przy ograniczonych zasobach trzeba wybierać jakieś rozwiązania.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “Nowości”