Czy i kiedy będzie możliwość zakupu tej wersji Incan?Espablo wrote: Wed Jan 29, 2020 12:50 pmZaglądam ale z powodu ciągłych rozjazdów, kodowanie supli zeszło na bardzo daleki plan. Kodowanie wiąże się z ciągłymi testami poprawnego działania softu. Ja niestety nie jestem teraz w stanie tego pogodzić. Na dodatek padł mi komputer na którym pisałem kod do Multiboard. Musiałem zmienić komputer. Teraz mam nowego z win10 i nie ukrywam, że łatwiej mi będzie stworzyć Multiboard już w Arduino. Jak kolega @klew skończy przepisywać SuplaDevice to może powstanie Multiboard Arduino. Na razie powstał tylko nowy moduł inCan v4.1, który jest mniejszy od v3.3 i jest w fazie testów na sofcie Primary v2.
Firmware Multiboard
-
PuteR
Jedno jest pewne, Przemek na pewno nie przestanie
@Espablo instaluj Mint obok W10 i ogień
SOP 2023 
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
:
cz->b
+ila
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
-
[email protected]
Mam ten sam problem.kurus wrote: Thu Jan 30, 2020 6:54 pm Poleci ktoś jakiś inny soft na modemcu v3 esp 8266 z obsługą czujnika bramy, przekaźnika i dht22, sprawdziałem już wszystkie możliwe kombinacje i zawsze po rozłączeniu z internetem i ponownym polączeniu modułu od dht22 nie wczytuje mi wartości temp i wilgotności, są ---.
Tak samo dzieje się jak zmieniam coś w cloud supli i po zapisaniu ustawień rozłączy moduły, po tym nie wczyta już wartości i pomaga tylko restart z ręki..
Mam dwa urządzenia: D1 mini oraz SONOFF TOUCH TRIPLE.
Do obu podłaczone DHT22. Soft wgrany Supla Multiboard. Wybrane odpowiednio InCan i SONOFF TOUCH TRIPLE.
Oba urządzenia niestety tracą odczyty temperatury i wilgotności. Najczęściej dzieje się tak przy zmianie konfiguracji urządzenia w supli. Bez z mian konfiguracji urządzenia też są utraty pomiarów. Testowałem rezystory 4,2kohm i 10kohm na torze pomiarowym, nic niestety nie dało.
Pomaga restart urządzenia lub odpięcie i ponowne podpięcie czujnika DHT22.
Ktoś ma pojęcie o co może chodzić?
Może udałoby się zrobić zabezpieczenie że jeżeli urządzenie utraci pomiar nastąpi jakiś reset wejścia DHT22?
-
[email protected]
Mała aktualizacja, może pomoże.
Na Sonoff Triple Touch tracę pomiary gdy przełączam przełącznikami. Nie ma jednak reguły którymi co jaki czas.
Pomiar wraca jak odłączę zasilanie i przywrócę na DHT22. Gdy odpinam sam pomiar bez zasilania, nie wraca.
Na Sonoff Triple Touch tracę pomiary gdy przełączam przełącznikami. Nie ma jednak reguły którymi co jaki czas.
Pomiar wraca jak odłączę zasilanie i przywrócę na DHT22. Gdy odpinam sam pomiar bez zasilania, nie wraca.
-
Patryk
Ten soft ( multiboard ), na jakiś "bug" (błąd), i nie współpracuje z DHT22.
Już nie raz było to opisywane.
Ps.
A jako sterownik do bramy lepiej wybrać SBW-01, SBW-02
lub (DIY) np:
Yunshan-a do którego też jest (są) soft (y) tylko, że do czujnika DS18B20.
Ps.
lub (DIY) np:
-
[email protected]
A czy jest dostępny firmware ze sprawną obsługą DHT22?
Potrzebuję tylko reset button na GPIO0 i DHT22 na GPIO2.
-
Patryk
DHT22 + GPIO2 = PROBLEM[email protected] wrote: Sun Feb 02, 2020 8:57 pm A czy jest dostępny firmware ze sprawną obsługą DHT22?
viewtopic.php?f=26&t=5177
-
kerad
Możesz podlinkować wspomniany działający soft do Yunshan z obsługą równoczesną kontaktronu i czujnika DS18B20, do sterowania bramy garażowej. DziękiPatryk wrote: Sun Feb 02, 2020 8:36 pm Ten soft ( multiboard ), na jakiś "bug" (błąd), i nie współpracuje z DHT22.
Ps.
lub (DIY) np:
-
Patryk
-
kurus
Niestety ale aż tak nie ogarniam arduino..klew wrote: Fri Jan 31, 2020 6:58 pmOgarniasz Arduino ide? Jeśli tak, to sprawdź bibliotekę supladevice branch develop. Sprawdź tylko czy dht dobrze działa. Jeśli będzie działać, c to będziemy mieć jasność że to kwestia softukurus wrote: Thu Jan 30, 2020 6:54 pm Poleci ktoś jakiś inny soft na modemcu v3 esp 8266 z obsługą czujnika bramy, przekaźnika i dht22, sprawdziałem już wszystkie możliwe kombinacje i zawsze po rozłączeniu z internetem i ponownym polączeniu modułu od dht22 nie wczytuje mi wartości temp i wilgotności, są ---.
Tak samo dzieje się jak zmieniam coś w cloud supli i po zapisaniu ustawień rozłączy moduły, po tym nie wczyta już wartości i pomaga tylko restart z ręki..
Dzięki za te informacje, sam właśnie mam czujnik od ASAIR, spróbuje teraz zakupić od AOSONG i zobaczymy czy będzie stabilniejszyPatryk wrote: Sun Feb 02, 2020 9:12 pmDHT22 + GPIO2 = PROBLEM[email protected] wrote: Sun Feb 02, 2020 8:57 pm A czy jest dostępny firmware ze sprawną obsługą DHT22?
viewtopic.php?f=26&t=5177
Last edited by kurus on Mon Feb 03, 2020 6:13 pm, edited 1 time in total.