Sonoff gate - czujnik otwarcia

o_rany

Arek.kandula wrote: Wed Jan 23, 2019 10:37 am Część.mam pytanko odnośnie sonoff SV. Mam napęd Hormann promatic do bramy garażowe.czy pójdzie podpiąć się do tego napędu sonoffa?jeśli wgrania multiboard do niego to będzie działać?jeśli sonoff będzie podpięty to czy będzie można otworzyć bramę z pilota orginalnego.? Czy jest potrzebny ten czujnik otwarcia bramy? pozdrawiam serdecznie

...mam ta sama brame,
-Sonoff SV - soft @Zibi
- mozna uzywac pilota (podpiecie nie zmienia nic w bramie, SUPLA jest tylko dodatkowym przyciskiem napedu)
- nie musi byc czujnik (to wazna sparawa.... czasem odjechalem od domu a brame zapominalem zamknac, teraz moge sprawdzic czy aby na pewno zamknieta).
Arek.kandula

Super dzięki za informacje.mozesz podzrucic mi zdjęcie jak masz to podłączone oraz link do Softa zibiego
tcp

Mam problem z czujnikiem otwarcia - działa i nie działa i nie wiem co jest powodem. Płytka SV i podłączony na 1 metrowym kablu przez rezystor jak na poniższej fotce. Czy to jest prawidłowe połączenie bo widziałem gdzieś zdjęcia bez rezystora. Czujnik działał mi na stole a jak przenoszę wszystko pod napęd w okolice metalowej szyny to przestaje działać i nie może potem zaskoczyć nawet na stole. Może to problem z połączeniem, wada czujnika ? W apce jak mam ikonkę czujnika to mam zielone kółeczko bez wypełnienia - nie tak jak przy ikonce otwierania bramy że jest pełne zielone. Może coś robię nie tak ? Soft sonoff_gate_ds18b20_NC_v2.0_p5
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
slawek

Podejrzewam, że to wpływ tej "metalowej szyny" o której piszesz...
Rozumiem, że to kontaktron? Prawdopodobnie się "namagnesowuje"
Sprawdź omomierzem stan styków na odłączonym od płytki czujniku w pozycji otwartej i zamkniętej bramy...
Metal może zaburzać pracę kontaktronu.
Proponuję dać jak największy, najlepiej taki najazdowy.
Podłączony jest prawidłowo.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
tcp

slawek wrote: Wed Jan 23, 2019 8:21 pm Podejrzewam, że to wpływ tej "metalowej szyny" o której piszesz...
Rozumiem, że to kontaktron? Prawdopodobnie się "namagnesowuje"
Sprawdź omomierzem stan styków na odłączonym od płytki czujniku w pozycji otwartej i zamkniętej bramy...
Metal może zaburzać pracę kontaktronu.
Proponuję dać jak największy, najlepiej taki najazdowy.
Podłączony jest prawidłowo.
Tak to kontaktron NC - kupiłem najtańszy dość mały plastikowy. Podłączyłem i na stole mi działało więc idę podłączać. Przykleiłem kontaktron do szyny i sprawdzam i nie działa więc demontaż i na stół i wszystko sprawdzam i dalej nic. Na drugi dzień od nowa sprawdzam połączenia, resetuje i zaskoczył idę bramy i zbliżyłem do szyny i sprawdzam w apce i nie działa więc na stół ale też nie zadziałało. Zobaczę dzisiaj i zmierzę ten opór omomierzem.
Zieciu971

Witam serdecznie, ma ktoś z was soft Gate do sonoffa Basic ? Kolega Zibi wszystko usunął. Pozdrawiam serdecznie
pykaman

Jaka wersja ? daj na priv mejla to wysle
michael

Zieciu971 wrote: Tue Jun 25, 2019 8:11 am Witam serdecznie, ma ktoś z was soft Gate do sonoffa Basic ? Kolega Zibi wszystko usunął. Pozdrawiam serdecznie
W archiwalnych repozytoriach na githubie może coś użytecznego dla siebie znajdziesz
https://github.com/SUPLA/ESP8266/tree/e ... onoff/v2.0
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

Też miałem problem z kontaktronem przy ramie bramy uchylnej. Raz działał a raz nie. Magnesował się. Pomogło zastosowanie wyłącznika krańcowego ME-8168. Zamontowany na samym dole ramy tak aby sygnalizował stan zamknięty przy całkowitym zamknięciu bramy.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Robik

Zybi wrote: Tue Apr 18, 2017 8:53 pm
pawelcio wrote: Tue Apr 18, 2017 7:07 pm czy i ja mogę prosić o tę kompilację firmware na maila? mam świadomość tego jakie napięcie panuje na wyjściu sonoff i wiem jak sobie go przerobić żeby mi robił za otwieraczkę do bramy ( a przy okazji za termometr w garażu i informował mnie o stanie bramy.. ) mój email [email protected], pozdrawiam Paweł
Firmware wysłane.
Jako pierwszy dostałeś soft z poprawną obsługą czujników otwarcia NO i NC przy tzw. pierwszym zadziałaniu.
Witam.
Trafiłem na ten temat, świetne rozwiązanie, mogę prosić o ten sofcik, sonoff-a przerabiam bez problemu niestety nie piszę softów jeszcze, na prądach się znam (elektryk) dało by radę podesłać na [email protected]

Return to “Pomoc”