Wyzwalacz akcji dla SRW-01, SRW-02m, ROW-01, ROW-02, ROW-02m, ROW-04m, SLW-01, SLW-02, PNW-01 - zaproszenie do testów

Lector
Has thanked: 13 times
Been thanked: 25 times

Jak nie ustawisz AT dla jednego (pojedynczego) kliku, to będzie działać tak jak teraz.

Jeśli o to tobie chodzi.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
mdi87

Bistabilny, standardowy przełącznik z supla ale bez AT, przełączam do góry zapalam światło, w doł gaszę (1 punkt świetlny)

Teraz zrobić tak samo z AT ale 3 punkty świetlne. Czyli każdy ma row a jeden z nich przełącznik.

Ta opcję która podałeś wiem że tak można, ale jeśli włączę 1 punkt świetlny z telefonu i wejdę do domu i nacisnę klawisz pod którym będzie opcja "przełącz" to w tym wypadku 1 punkt świetlny zgaśnie a 2 pozostałe się zapalą co trochę nie zawsze ma sens.

W zasadzie nie wiem do czego służy w AT "włączenie" i "wyłączenie" ? U mnie to nie działa albo nie umie ustawić.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

@mdi87 bo Ty potrzebujesz te 3 punkty świetlne połączyć w grupę kanałów i podpiąć ją pod Włączenie (włącz) i Wyłączenie (wyłącz) przycisku.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
mdi87

Tak. Ale ta funkcja chyba nie działa, albo służy do czego innego ?
Mam grupę kanałów. Pod włącz daję grupę i pod wyłącz też ale to u mnie nie działa ? A ma tak działać ?

Jeszcze raz dziś zobaczę.
Last edited by mdi87 on Mon Oct 18, 2021 6:25 pm, edited 3 times in total.
Goral64

mdi87 wrote: Mon Oct 18, 2021 7:07 am Tak. Ale ta funkcja chyba działa, albo służy do czego innego ?
Mam grupę kanałów. Od włącz daję grupę i od wyłącz też ale to u mnie nie działa ? A ma tak działać ?

Ale na Włączanie dajesz Włącz (grupę) a na Wyłączanie dajesz (Wyłącz) grupę. I powinno działać.

Image
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Goral64 wrote: Mon Oct 18, 2021 7:15 am
mdi87 wrote: Mon Oct 18, 2021 7:07 am Tak. Ale ta funkcja chyba działa, albo służy do czego innego ?
Mam grupę kanałów. Od włącz daję grupę i od wyłącz też ale to u mnie nie działa ? A ma tak działać ?

Ale na Włączanie dajesz Włącz (grupę) a na Wyłączanie dajesz (Wyłącz) grupę. I powinno działać.
Ale jeśli przycisk ma ustawiony na "włącz", i potem ręcznie w apce zgasi wszystkie światła, to przełączenie przycisku na "wyłącz" obędzie się bez widocznej reakcji oświetlenia ;).

Opcja "przełącz" działająca na grupie powinna mieć możliwość "synchronizacji" stanu urządzeń w grupie. Takie grupowe on/off, a nie "przełącz każdą lampkę na przeciwny stan"
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Goral64

klew wrote: Mon Oct 18, 2021 7:20 am Ale jeśli przycisk ma ustawiony na "włącz", i potem ręcznie w apce zgasi wszystkie światła, to przełączenie przycisku na "wyłącz" obędzie się bez widocznej reakcji oświetlenia ;).
To sobie kliknie jeszcze raz :)
klew wrote: Mon Oct 18, 2021 7:20 am Opcja "przełącz" działająca na grupie powinna mieć możliwość "synchronizacji" stanu urządzeń w grupie. Takie grupowe on/off, a nie "przełącz każdą lampkę na przeciwny stan"
A tego nie wiem, jak to wygląda fizycznie, czy grupa pamięta swój stan, czy raczej stan przypisanych urządzeń?

Sprawdziłem, grupa nie pamięta swojego stanu, tylko wysyła określoną komendę do przypisanych do niej kanałów. Czyli przy przełącz wysyła przełącz, czyli to co było włączone się wyłączy a co było wyłączone się włączy.

Image
klew

Goral64 wrote: Mon Oct 18, 2021 7:26 am
klew wrote: Mon Oct 18, 2021 7:20 am Opcja "przełącz" działająca na grupie powinna mieć możliwość "synchronizacji" stanu urządzeń w grupie. Takie grupowe on/off, a nie "przełącz każdą lampkę na przeciwny stan"
A tego nie wiem, jak to wygląda fizycznie, czy grupa pamięta swój stan, czy raczej stan przypisanych urządzeń?

Sprawdziłem, grupa nie pamięta swojego stanu, tylko wysyła określoną komendę do przypisanych do niej kanałów. Czyli przy przełącz wysyła przełącz, czyli to co było włączone się wyłączy a co było wyłączone się włączy.
Dlatego napisałem "powinna mieć możliwość" ;)
Lobbuję już na boku fracza i pzygmunta o to :P
mdi87

Ok dzisiaj będę testował.

A ten "wyzwalacz #1" jest dla monostabilnych?
klew

mdi87 wrote: Mon Oct 18, 2021 7:34 am Ok dzisiaj będę testował.

A ten "wyzwalacz #1" jest dla monostabilnych?
Kanał Wyzwalacza może być samodzielny (np. będzie taki w RNW-01) lub powiązany z innym kanałem - np. ROW-02 ma dwa przyciski i dwa przekaźniki, więc pod przekaźnikiem pierwszym będzie "wyzwalacz #1" oraz pod drugim przekaźnikiem będzie "wyzwalacz #1".
Jeśli kanał ma dwa powiązane przyciski (np. ROW-01 ma dwa przyciski do jednego przekaźnika, albo SRW-01 ma dwa przyciski związane z jedną roletą), to będą tam widoczne "wyzwalacz #1" oraz "wyzwalacz #2".

To czy przycisk jest mono czy bistabilny, ustawia się w trybie konfiguracyjnym urządzenia i nie ma to wpływu na przypisanie do kanału.

Return to “Ogólna dyskusja”