Powiadomienia skrzynki na listy

Robinson74
Has thanked: 13 times
Been thanked: 6 times

mmiikk, ale to już wtedy nie jest połączone z bramką Z2S?
A z Suplą?
Podaj jaki masz model tej bramki.
Jak daleko od domu masz skrzynkę?
myxhir
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

Ja od 3 lat mam zestaw od Zibiego
viewtopic.php?p=151812#p151812
I bardzo sobie chwalę :)
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

myxhir wrote: Thu May 07, 2026 10:23 am Ja od 3 lat mam zestaw od Zibiego
viewtopic.php?p=151812#p151812
I bardzo sobie chwalę :)
Do skrzynki na listy Lora to ma zapas którego nie ma co porównywać. Wiadomo można zrobić. Ale również DIY na Zigbee zrobiony na pewnych modułach z chipem Espressif bez problemu by działały w skrzynce na listy. XIAO, antenka, ogniwo, i dwa kontaktrony i układ gotowy bez żadnych PCB. Minimum 2 lata na ogniwie lub podłączone do zasilania i po problemie. A kontaktrony wyzwalające mozna kupić o wielkości zapałki i sie to bez problemu da przykleić do drzwiczek klapek itp. Jakies gotowe przełączniki Zigbee do skrzynek jeszcze bez antenki to spore ryzyko niepowodzenia przy odległości nawet 20m.
mmiikk
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Robinson74 wrote: Thu May 07, 2026 8:53 am mmiikk, ale to już wtedy nie jest połączone z bramką Z2S?
A z Suplą?
Podaj jaki masz model tej bramki.
Jak daleko od domu masz skrzynkę?
Nie, wtedy działa na bramce RF (np ja mam przerabiany sonoff rf bridge z wgranym gui generic z opcja bramki RF) i potem do supli cloud.
Skrzynkę mam ze 40 m od domu a przy skrzynce nie ma żadnego zasilania.

Ostatecznie żeby mieć zasięg na całym podwórku plus jeszcze dalej dołączyłem do bramki antenę zewnętrzną rf433 (to nie to samo co antena wifi czy BT) kupioną na ali taką dosyć dużą, po tym jest niezawodna z każdego punktu podwórka, musisz jednak sprawdzić czy to konieczne, bo rf433 jeśli nie ma przeszkód w postaci grubych scian czy metalowych rzeczy to niezłe sobie radzi. W moim przypadku skrzynka jest z grubej podwójnej blachy odwrócona do bramki plecami a czujnik otwarcia po odwrotnej od bramki stronie plus odległość od domu plus do tego 30 cm ściany plus żelbetowy strop a i tak z anteną działa 100% niezawodnie.

Tutaj masz wątek z którego wyczytasz większość informacji co i jak się robi.
viewtopic.php?p=190037#p190037

Return to “Ogólna dyskusja”