Nowa funkcjonalność - lokalne akcje i warunkowanie [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

@vajera jak już wpisałem komendę to załapałem o co chodzi. I jest tak... flagę pokazuje że ustawiło na czas wpisany w pole.

Code: Select all

KEEP ALIVE(S)           0
TIMEOUT(S)              0
REFRESH(S)              5
ZB device id            255
Ale jak się wybierze ten kanał w zakładce "Channels" to to pole wyświetla 0. Tak ma być? Ale sprawdziłem jeszcze raz czy czujnik się resetuje po ustawionym czasie i tak resetuje się. Czyli wcześniej coś mi nie zadziałało a później to się sugerowałem tylko tym że nie wyświetla w polu wpisanej wartości.
EDIT:
@vajera a dodanie takiej samej obsługi dla VR to wchodzi w grę?
mmiikk
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

vajera wrote: Tue Apr 07, 2026 3:49 pm
mmiikk wrote: Tue Apr 07, 2026 2:59 pm

Mam to na scenach w supli ale chcialem zreplikowac na bramce bez internetu:
1. otwieranie drzwi włącza światło (czujnik otwarcia) chyba ze zachodzi pkt. 2
2. wyłączenie przyciskiem światła blokuje ponowne włączenie przez otwieranie drzwi przez 10 sekund

Szerzej opisywałem temat tutaj: viewtopic.php?t=18341
A może tak:

1. Virtual Binary z autoset ustawionym na 5 albo 10 sekund.
2. Wyłączenie światła robi akcję SET na tym VB.
3. VB jest podłączony do bramki NOT a t razem z czujnikiem otwarcia do bramki AND.
4. Bramka AND steruje światłem (ON_TURN_ON -. TURN_ON).

Wtedy gdy, wchodzisz to bramka AND zapala światło, a gdy je wyłączysz przyciskiem to przez X sekund VB jest aktywny i blokuje bramkę.
Nie moge sobie z tym poradzic, jestem początkujacy w tych akcjach na etapie ze zrobilem akcje z evetn buton click 1 robiaca toggle na gniazdku i to mi dziala, Oczywiscie zaktualizowałem bramkę.

ale to docelowe local action powyzej to dla mnie sporo niewiadomych ...
1. jak dodac Virtual Binary? Rozumiem ze to taki wirtualny byt dodawany w bramce.
2. czy ten autoset trzeba wpisac w gui w zigbee channels->jakis vortual bnary->channel_custom_parameters?
Jesli tak, to w jaki sposób: "autoset=5 "czy "autoset 5"?
3. I jak dodac do jakiejs akcji bramke logiczną i gdzie w gui?
4. jak ulozyc lokalne akcje w ciagi kolejnych dzilan gdzie wyjscie jednej daje wynbik na wyjscie drugiej
Czy mzoe zupelnie nie rozumiem i to dzila na innej zasadzie?
zzrr

mmiikk wrote: Wed Apr 08, 2026 9:10 pm ...

ale to docelowe local action powyzej to dla mnie sporo niewiadomych ...
1. jak dodac Virtual Binary? Rozumiem ze to taki wirtualny byt dodawany w bramce.
2. czy ten autoset trzeba wpisac w gui w zigbee channels->jakis vortual bnary->channel_custom_parameters?
Jesli tak, to w jaki sposób: "autoset=5 "czy "autoset 5"?
3. I jak dodac do jakiejs akcji bramke logiczną i gdzie w gui?
4. jak ulozyc lokalne akcje w ciagi kolejnych dzilan gdzie wyjscie jednej daje wynbik na wyjscie drugiej
Czy mzoe zupelnie nie rozumiem i to dzila na innej zasadzie?
Ad.
1. tak w GUI w zakładce Zigbee channels na dole Add Virtual Binary
2. tak w GUI jak już będziesz miał kanał Virtual Binary (VB) to wybierasz go z listy i bedziesz widział pole autoset
3. akce dodajemy w zakładce Local actions w GUI
4. ten punkt trzeba sobie zostawić jak już sobie zrobisz taką rzecz... np.
dodaj Virtual Binary i Virtual RELAY. wtedy w akcjach możesz już się bawić akcjami dla treningu. np . włączenie VR daje stan jeden na VB itd. Szybko załapiesz. Konkretną składnię też się poda w razie potrzeby
zzrr

@vajera tak w temacie tego viewtopic.php?p=234103#p234103
to teraz zauważyłem że to dotyczy tylko VB. W kanale Binary z fizycznego czujnika w tym polu wartość po resecie pozostaje.
EDIT:
@vajera i jeszcze coś... ciągle zapominam Ci powiedzieć. Od jakiegoś czasu zauważyłem że dodanie w GUI VB nie przypisuje domyślnego kanału Binary tylko daje konflikt niezidentyfikowanego urządzenia i trzeba na cloudzie Binary ustawić.
EDIT:
Sprawdziłem dzisiaj jeszcze bo chciałem sobie na tej podstawie zrobić cofanie przełącznika i podsumowując..
dla VB autoset nie działa. Po restarcie bramki w list-channels pokazuje przy fladze wpisaną wcześniej w polu wartość ale w polu w GUI jest 0 i funkcja przestawienia po tym czasie powrotnie na clear nie działa. Działa tylko do restartu bramki.
zzrr

@vajera coś może patrzyłeś w związku z tym co wyżej napisałem czy nie za bardzo masz czas teraz na to?
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

zzrr wrote: Thu Apr 09, 2026 6:33 pm @vajera coś może patrzyłeś w związku z tym co wyżej napisałem czy nie za bardzo masz czas teraz na to?
Jestem na wyjeździe, ale sprawdziłem - ta wartość zapisuje się i odtwarza po resecie - jedynie nie wyświetlała się w tym okienku, ale poprawiłem to w 1.5.2-09/04/26
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
vajera

zzrr wrote: Wed Apr 08, 2026 10:22 pm
@vajera i jeszcze coś... ciągle zapominam Ci powiedzieć. Od jakiegoś czasu zauważyłem że dodanie w GUI VB nie przypisuje domyślnego kanału Binary tylko daje konflikt niezidentyfikowanego urządzenia i trzeba na cloudzie Binary ustawić.
To nie jest konflikt tylko brak domyślnej funkcji, ale też to poprawiłem.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
zzrr

vajera wrote: Thu Apr 09, 2026 9:27 pm
zzrr wrote: Thu Apr 09, 2026 6:33 pm @vajera coś może patrzyłeś w związku z tym co wyżej napisałem czy nie za bardzo masz czas teraz na to?
Jestem na wyjeździe, ale sprawdziłem - ta wartość zapisuje się i odtwarza po resecie - jedynie nie wyświetlała się w tym okienku, ale poprawiłem to w 1.5.2-09/04/26
Oczywiście mowa o VB bo w normalnym było ok. Mówisz cyt. "ta wartość zapisuje się i odtwarza po resecie - jedynie nie wyświetlała się w tym okienku" Sprawdzę i dam znać bo jak sprawdzałem a nie raz, to było prawie tak jak mówisz. Ta wartość po restarcie pozostawała i widniała w list-channels, w polu wyświetlało 0 ale funkcja autopowrotu po tym czasie widocznym tylko w list-channels nie działała.
Last edited by zzrr on Thu Apr 09, 2026 9:35 pm, edited 1 time in total.
vajera

zzrr wrote: Thu Apr 09, 2026 9:33 pm
Oczywiście mowa o VB bo w normalnym było ok. Mówisz cyt. "ta wartość zapisuje się i odtwarza po resecie - jedynie nie wyświetlała się w tym okienku" Sprawdzę i dam znać bo jak sprawdzałem a nie raz, to było prawie tak jak mówisz. Ta wartość po restarcie pozostawała i widniała w list-channels, w polu wyświetlało 0 ale funkcja autopowrotu po tym czasie widocznym tylko w list-chanells nie działała.
Odpaliłem bramkę z 1.5.1 (bez żadnych modyfikacji) i po przestawieniu VB za pomocą lokalnej akcji SET po 5 sekundach wrócił do 0 (bo miałem go jako czujnik binarny 1/0).
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
zzrr

vajera wrote: Thu Apr 09, 2026 9:35 pm
zzrr wrote: Thu Apr 09, 2026 9:33 pm

Oczywiście mowa o VB bo w normalnym było ok. Mówisz cyt. "ta wartość zapisuje się i odtwarza po resecie - jedynie nie wyświetlała się w tym okienku" Sprawdzę i dam znać bo jak sprawdzałem a nie raz, to było prawie tak jak mówisz. Ta wartość po restarcie pozostawała i widniała w list-channels, w polu wyświetlało 0 ale funkcja autopowrotu po tym czasie widocznym tylko w list-chanells nie działała.
Odpaliłem bramkę z 1.5.1 (bez żadnych modyfikacji) i po przestawieniu VB za pomocą lokalnej akcji SET po 5 sekundach wrócił do 0 (bo miałem go jako czujnik binarny 1/0).
Tak. i mnie też to zmyliło. Bo to działa po ustawieniu a po restarcie już nie. Ty mówisz że zrobiłeś to po restarcie. W tym momencie ja zwątpiłem w swoje wczorajsze wnioski :) . Ale zaraz będzie wszystko jasne.

Return to “Bramka ZigBee”