ZAMEL - ZAPROSZENIE DO TESTÓW SGW-01 :)

radzik_r
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Cześć.

SGW-01 solidnie zapakowane i zabezpieczone przed uszkodzeniami w transporcie.
Pochwała dla magazyniera.

Gniazdko sprawia wrażenie dobrze wykonanego urządzenia, pierwszy kontakt w dłoni zapewnia poczucie solidności i bezpieczeństwa. Estetyka i spasowanie elementów są na dobrym poziomie, nie widać dużych luzów, obudowa (górna pokrywka) nie była sklejona, co dało dostęp do oględzin wnętrza, jednakże z uwagi na lutowany pin PE nie przeprowadzałem dalszej destrukcji bo bardzo szkoda było by zepsuć. Ale z drugiej strony bardzo ciekawi mnie wnętrze.

Parowanie z aplikacją przebiega sprawnie, co prawda zazwyczaj konfigurowałem sterowniki przez WWW to tym razem spróbowałem przez APP, poszło dość sprawnie (po za przypomnieniem sobie hasła do konta).

Testy porównawcze z innymi miernikami (noname wygrzebane z szafy) pokazały bardzo dobre dopasowanie pomiarów energii względem urządzeń. Napięcie mierzone przez gniazdko było bliskie pomiarom multimetru, np. 232,04 V względem multimetru 235,07 V), być może mój multimetr nie jest wielce dokładny, nie mniej jednak różnica nie była wielka.

Przekaźnik reaguje płynnie, czas reakcji włącz/wyłącz jest bardzo satysfakcjonujący przy codziennym użytkowaniu. Zasługa zapewne dobrego połączenia internetowego i samej komunikacji Supla(gniazdko)->cloud-> APP. Czasami miałem lekkie opóźnienie, ale to raczej wina mojego dodatkowego przestarzałego już routera, szczególnie, że sprawdzałem na różnych ESP co potwierdziło że może się kończyć.

Przy typowym obciążeniu, RTV i AGD testy długotrwałe nie wykazały nadmiernego przegrzewania, nawet udało się upiec szarlotkę w piekarniku zasilony przez gniazdko (procesu pieczenia nie uwieczniałem). Niestety wszystko co dobre szybko się kończy – szarlotka.

Gniazdko działa cicho żadnych uciążliwych odgłosów przekaźnika nie słychać, co prawda lekko go słychać, w końcu to element mechaniczny ale nie wpływa na komfort użytkowania.
Jak koledzy wyżej wspomnieli, diody kontrolne są delikatnie świecą, co sprawia że nie mamy choinki w domu przez cały rok jak to w Gosund SP111 .

To jest na plus :P .

Pochwałka poleci: Gniazdko SGW-01 to świetna propozycja ze strony ZAMELa na rynku smart plugów. Suplowicze na to długo czekali.
Co prawda jak wspomniał Mirek
Mirosław F. wrote: Fri Sep 19, 2025 9:55 am W przeciwieństwie do innych produktów z naszej oferty, tym razem zdecydowaliśmy się na hardware od zewnętrznego dostawcy.
daje dobre pomiary zużycia energii.

No i najważniejsze, że działa plug and play, wyciągasz z pudełka , szybkie podłączenie do gniazdka sieciowego, konfiguracja i mamy to juz w SUPLI. Nie trzeba się męczyć z przeprogramowywaniem wtyczek innych producentów. Wygoda w szybkim uruchomieniu daje satysfakcję z użytkowania.

Nawiązując do wypowiedzi poprzedników
Zapewne firmware pisany jest w IDF.
RomanG wrote: Fri Oct 03, 2025 9:31 am Co ciekawe; wpisywanie progu dla wartości dziesiętnych nie przyjmuje przecinka lecz trzeba użyć kropki. Wydawało mi się, że przecinek jest formą prawidłową.
Tą kwestię wyjaśnia bardzo dobrze pan mądraliński czatGPT.
W C++ kwestia kropki . a przecinka , w liczbach dziesiętnych często myli początkujących, bo zależy od tego, w jakim kontekście i jakiego kompilatora używasz.
W C++ w samym kodzie zawsze używa się kropki . jako separatora dziesiętnego:
  • float a = 3.14; // poprawnie
  • double b = 0.001; // poprawnie
  • float c = 3,14; // BŁĄD! przecinek jest traktowany jako operator oddzielający wyrażenia
  • 3,14 w C++ nie jest liczbą dziesiętną – kompilator traktuje to jak:
  • 3 , 14
czyli operator , między dwiema liczbami. Wynik wyrażenia będzie 14 (ostatnia wartość po przecinku).
ileż to razy na szybkiego popełniłem taki błąd w pisaniu kodu i nie wiedząc czemu później coś nie działa.
Jako uczniowie w młodzieńczych latach jesteśmy uczeni że, w polskim systemie zapisu liczb dziesiętnych (i ogólnie w większości krajów europejskich) uczymy się używać przecinka, jako separatora części dziesiętnej.
Czyli w matematyce, w szkole, czy w dokumentach finansowych piszemy:
3,14
12,5
0,001
Więc w kontekście matematycznym (szkolnym, naukowym) poprawnie po polsku:
3,14
2,718
3.14
byłoby błędem w polskim zapisie liczbowym (choć każdy zrozumie, o co chodzi).

Co do (guzika) przycisk na bocznej ściance do ręcznego włączania/wyłączania.
lukfud wrote: Tue Sep 30, 2025 1:25 pm
klew wrote: Tue Sep 30, 2025 1:13 pm
Gang wrote: Tue Sep 30, 2025 1:11 pm Otrzymałem gniazdko.
Jedno na dzień dobry...

Guzik z boku! Ten kto to wymyślił jest GENIUSZEM!
To już kolejny wyraz zadowolenia z powodu "guzika z boku". O co chodzi? :) Czemu to tak zaskakuje?
Trauma po SP111, gdzie włącznik jest na górze i nie da się umieścić dwóch wtyczek w podwójnym gniazdku, gdzie zazwyczaj jest lustrzane odbicie :)
Faktycznie, umiejscowienie na boku jest o wiele wygodniejsze i praktyczniejsze niż np. SP111, na poniższym zdjęciu zobrazowane to jest.

O ile konstrukcja jest fajna, trwała, dość solidna ("dziurawe ręce" doświadczalnie prze praktykowały solidność), to jej wymiar niestety zawodzi w podłączeniu kilku obok siebie do listwy zasilającej, Niestety dwa gniazdka obok siebie się zbytnio już nie mieszczą.

Jak widać na załączonych zdjęciach w temacie, produkt posiada już gotowe nadruki CE na obudowie, co świadczy, że jest gotowy do sprzedaży. kwestia wprowadzenia na rynek.

Podsumowując.
Pomimo tych kilku niedogodności:
Wymiar - co nie pozwala na użycie dwóch obok Siebie
oraz
Mirosław F. wrote: Fri Sep 19, 2025 10:09 am To jest jedyne urządzenie, którego nie mogę sobie wyobrazić w kolorze zielonym :P.
Nasuwa mi się jedna myśl
https://www.youtube.com/watch?v=fFl7hEVSE1Q

Więc czekamy ZAMELu na gniazdka.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
cinas
Has thanked: 3 times
Been thanked: 7 times

Gniazdko działa u mnie ponad tydzień z grzałką do bojlera moc ustawiona na 1500W
Załączanie dość częste ( jak jest nadmiar energii ze słońca )
Pomiar poprawny porównując z innym licznikiem
Nie grzeje się podczas obciążenia

Wad brak , wykonanie wygląda na solidne
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

klew wrote: Fri Oct 03, 2025 9:42 am Do czego chciałbyś tam AT? Na tym małym bocznym przycisku?
@klew w zasadzie też bym się przychylił do pomysłu dodania AT do tego gniazdka.
Mam pare gniazdek SP111 mobilnych których w ciągu roku używam do różnych urządzeń i poprzez AT odpalam sobie sceny że np. gniazdko ma pracować tylko 2 godziny. Nie muszę szukać telefonu żeby odpalić timer.

Może tylko ja tak robię, ale pomysł warty przemyślenia.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
RomanG
Has thanked: 26 times

Zostawiłem na kilka godzin załączone bez obciążenia SGW-01 i zastanowiło mnie, czy inne gniazdka też się podobnie nagrzewają.
Podłączyłem je do listwy i po kilkudziesięciu minutach porównałem temperatury. SGW grzeje się najbardziej. Tutaj wytłumaczeniem może być, że jako jedyne posiada ESP32, pozostałe ESP82xx. ... i jest też najmniejsze, co nie sprzyja rozpraszaniu ciepła.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

RomanG wrote: Thu Oct 09, 2025 9:18 am Zostawiłem na kilka godzin załączone bez obciążenia SGW-01 i zastanowiło mnie, czy inne gniazdka też się podobnie nagrzewają.
Podłączyłem je do listwy i po kilkudziesięciu minutach porównałem temperatury. SGW grzeje się najbardziej. Tutaj wytłumaczeniem może być, że jako jedyne posiada ESP32, pozostałe ESP82xx. ... i jest też najmniejsze, co nie sprzyja rozpraszaniu ciepła.
ESP32 tak ma
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Romek, gratuluję. Super pomysł na test temperaturowy.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
RomanG

klew wrote: Thu Oct 09, 2025 9:20 am ...
ESP32 tak ma
... no to nie podłączę DS-a do niego, bo będzie mocno przekłamywał! 🤣 :lol: 🤣 :lol:
Robert Błaszczak wrote: Thu Oct 09, 2025 9:21 am Romek, gratuluję. Super pomysł na test temperaturowy.
Pięknie dziękuję!
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Wszystko się zgadza. Dokładnie w tym miejscu znajduje się ESP32C3. A ten układ nagrzewa się nawet, jak mało co robi ;-)
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

RomanG wrote: Thu Oct 09, 2025 9:26 am
... no to nie podłączę DS-a do niego, bo będzie mocno przekłamywał! 🤣 :lol: 🤣 :lol:
Będzie dobrze, jak wyprowadzisz kawałek poza obudowę.
Użyj kleju na gorąco, daje dobre efekty.
I uważaj, bo niektórzy nie zrozumieją sarkazmu :lol:

Swoją drogą fajne porównanie z tą termowizją :)
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
RomanG

Zibi_007 wrote: Thu Oct 09, 2025 9:46 am
RomanG wrote: Thu Oct 09, 2025 9:26 am
Nawet przez chwilę poważnie o tym nie pomyślałem. :)
Zibi_007 wrote: Thu Oct 09, 2025 9:46 am Będzie dobrze, jak wyprowadzisz kawałek poza obudowę.
Użyj kleju na gorąco, daje dobre efekty.
I uważaj, bo niektórzy nie zrozumieją sarkazmu :lol:
To do "niektórych" :) napiszę;
Nie jest dobrym pomysłem wyprowadzanie na zewnątrz obudowy urządzenia zasilanego napięciem 230V czegokolwiek [mimo, że jest to "Niskie napięcie"(!)]; np. DS-a na kabelkach!!!

Jest to bardzo zły pomysł!

Jest to niebezpieczne. (!!!)

Zibi_007 wrote: Thu Oct 09, 2025 9:46 am Swoją drogą fajne porównanie z tą termowizją :)
:oops: Chyba się zaczerwieniłem. :) Dziękuję!

Return to “Nowości”