Nowa funkcjonalność - lokalne akcje i warunkowanie [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

@vajera Ty jakieś czary robisz zdalnie. :) ;) Jeśli chodzi o wracanie na stan CLEAR włączyłem tą bramkę co ma 1.5.1 wczorajsze ustawienia zostały na niej. Z akcji przełącznikiem włączyłem binary i sie po tym ukrytym czasie przełączył na CLEAR. Czary czary i jeszcze raz jakieś czary. ;)
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Przepraszam, że nie czytam wątku od początku :P
Ale mnie olśniło, że piszecie chyba o akcjach lokalnych, a SUPLA od jakiegoś czasu dla Binary ma opcję konfiguracyjną dla tego typu wartości. Nazywa się to "timeout".

Jeśli kanał to wspiera, to w Cloud można sobie wartość timeoutu ustawić.
Dodałem obsługę tego do VirtualBinary. Można też wyłączyć reakcję na te zmiany czasu, gdy np. obsługa timeoutu jest realizowana przez zewnętrzne urządzenie.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

klew wrote: Fri Apr 10, 2026 11:52 am Przepraszam, że nie czytam wątku od początku :P
Ale mnie olśniło, że piszecie chyba o akcjach lokalnych, a SUPLA od jakiegoś czasu dla Binary ma opcję konfiguracyjną dla tego typu wartości. Nazywa się to "timeout".

Jeśli kanał to wspiera, to w Cloud można sobie wartość timeoutu ustawić.
Dodałem obsługę tego do VirtualBinary. Można też wyłączyć reakcję na te zmiany czasu, gdy np. obsługa timeoutu jest realizowana przez zewnętrzne urządzenie.
U siebie na cloud tego nie widzę. A na VR też to jest zrobione?
EDIT:
Czyli to zrobiłeś w SD i jak w kodzie będzie dodany timeout to dopiero się taka funkcja pokaże na cloudzie tak? A dla Relay też? Chociaż dla Relay to już chyba było... Hmm Nie pamiętam🤔
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

zzrr wrote: Fri Apr 10, 2026 12:00 pm U siebie na cloud tego nie widzę. A na VR też to jest zrobione?
EDIT:
Czyli to zrobiłeś w SD i jak w kodzie będzie dodany timeout to dopiero się taka funkcja pokaże na cloudzie tak? A dla Relay też? Chociaż dla Relay to już chyba było... Hmm Nie pamiętam🤔
Sam parametr "timeout" jest już od jakiegoś czasu, ale trzeba to ustawić w kodzie, aby Cloud pozwalał to konfigurować.
Natomiast był on dodany tylko w celach intefejsowych - czyli przekazywany do zewnętrznych urządzeń (tutaj akurat dla Auratona i jednego nowego urządzenia).
Dziś dorzuciłem w VirtualBinary obsługiwanie tego parametru. Czyli jak jest ustawiony timeout, to VB sam się resetuje.

Aby to było widoczne w Cloud, to kanał musi mieć ustawiony w sofcie jakiś domyślny "setTimeoutDs" (na Binary).

Do Relay nie ma takiej opcji. Tam są funkcje impulsowe od dawna (brama, furtka, czy dłuższe w stylu automatu schodowego). Ustawiasz funkcję, konfigurujesz czas i tyle.
Relay ma też countdown timer.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
mmiikk
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

vajera wrote: Tue Apr 07, 2026 3:49 pm
A może tak:

1. Virtual Binary z autoset ustawionym na 5 albo 10 sekund.
2. Wyłączenie światła robi akcję SET na tym VB.
3. VB jest podłączony do bramki NOT a t razem z czujnikiem otwarcia do bramki AND.
4. Bramka AND steruje światłem (ON_TURN_ON -. TURN_ON).

Wtedy gdy, wchodzisz to bramka AND zapala światło, a gdy je wyłączysz przyciskiem to przez X sekund VB jest aktywny i blokuje bramkę.
ad 1 i 2 zrobione, bramki and i not dodane,
ale nie wiem jak połączyć VB i bramke not,
a potam jak polaczyc vb+not i turnon z czujnika do branki and ?
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

mmiikk wrote: Fri Apr 10, 2026 8:23 pm
A może tak:

3. VB jest podłączony do bramki NOT a t razem z czujnikiem otwarcia do bramki AND.

Wtedy gdy, wchodzisz to bramka AND zapala światło, a gdy je wyłączysz przyciskiem to przez X sekund VB jest aktywny i blokuje bramkę.
Spróbuj tak:

akcja:
source VB
event ON_TURN_ON
dest bramka NOT
action TURN_ON

kolejna akcja:
source VB
event ON_TURN_OFF
dest bramka NOT
action TURN_OFF

i następna:
source bramka NOT
event ON_TURN_ON
dest bramka AND
action TURN_ON

kolejna:
source bramka NOT
event ON_TURN_OFF
dest bramka AND
action TURN_OFF

i następna:
source czujnik otwarcia
event ON_TURN_ON
dest bramka AND
action TURN_ON

kolejna:
source czujnik otwarcia
event ON_TURN_OFF
dest bramka AND
action TURN_OFF

i ostatnia:
source bramka AND
event ON_TURN_ON
dest włącznik światła
action TURN_ON

Jeżeli to nie zadziała, to spróbuj najpierw zamienić action w tych akcjach dla czujnika otwarcia (tam gdzie TURN_ON daj TURN_OFF i na odwrót - innych parametrów nie zmieniaj).
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
mmiikk

vajera wrote: Fri Apr 10, 2026 8:40 pm
mmiikk wrote: Fri Apr 10, 2026 8:23 pm
A może tak:

Spróbuj tak:

akcja:
source VB
event ON_TURN_ON
dest bramka NOT
action TURN_ON

kolejna akcja:
source VB
event ON_TURN_OFF
dest bramka NOT
action TURN_OFF

i następna:
source bramka NOT
event ON_TURN_ON
dest bramka AND
action TURN_ON

kolejna:
source bramka NOT
event ON_TURN_OFF
dest bramka AND
action TURN_OFF

i następna:
source czujnik otwarcia
event ON_TURN_ON
dest bramka AND
action TURN_ON

kolejna:
source czujnik otwarcia
event ON_TURN_OFF
dest bramka AND
action TURN_OFF

i ostatnia:
source bramka AND
event ON_TURN_ON
dest włącznik światła
action TURN_ON

Jeżeli to nie zadziała, to spróbuj najpierw zamienić action w tych akcjach dla czujnika otwarcia (tam gdzie TURN_ON daj TURN_OFF i na odwrót - innych parametrów nie zmieniaj).
Dzięki za to. Wydaje mi seże jużogarniam logikę łaczenia bramek w akcjach. Same bramko są jasne - mam wykształcenie elektroniczne.

Zrobiłem, .
NIby coś działą, ale nie do końca tak jak powinno:

Otwieram CO czujnik otwarcia, to relay na końcu schematu logicznego faktycznie włącza światło,
teraz wyłączam światło przyciskim
i ponownie otwieram CO (autoset w vb jest na 5 sek)
i nic sie nie dzieje śiwatło pozostaje zgaszone - prawidłowo,
ale po 6 sekuindach od wyłączenia przyciskiem światlo samo się włącza,
wyączam ponownie przyciskiem przy CO stanie zamkniętym
i za 6 sekind swiatło samo sie zapala,
i tak w pętli: za każdym wyłączeniem przyciskiem, po 6 sek światło ON

analizuje to i nie bardzo wiem z czego to auto wlaczanie sie bieże, to chyba jakby czujnik otwarcia byl caly czas zw stanie otwarcia a jest
zamkniety, poza tym tylko chyba zdarzenie otwarcia czujnika zmienia stan na bramce (turn on).

pytanie pomocnicze: czy kolejność zapisanych akcji ma znaczenie? zapisałem 2 akcje troche w innej kolejnosci nic podałeś:

2.
vb1 -> not1 on
3.
not1 -> and1 on
4.
vb1 -> not1 off
5.
not1 -> and1 off

ale nawet jak patrzę na tą i kolejność ma znaczenia, to w tym przypadku raczej zamiana nic nie zmienia

[edit]
Zauważyłem że CO ma w stanie zamknietym w aplikacji wartość 1 a po otwarciu 0, zamieniłem więc akcję 6 na:
CO - ON TURNOFF -> AND GATE 1 TURN ON
ale o tez zle działa załaczyło światło tylko raz i po wyłączeniu przyciskiem juz nic sie nie dzieje mimo otwierania i zamykanai czujnkiem otwarcia, niestety nei mam wglądu w wartośc virtual binatry, da się jakos podejrzeć jego bieżący stan? albo wyjśc bramek?
[edit2]
A teraz juz nic nie rozumiem, nawet zmiana relay w apliakcji nie skutkuje zmiana światła podłączenego do tego przekaznika, jakbu cos sie w cloud rozsynchronizowało.
dziwne to , stalo sie tak po kilku restartach bramki

na dzisiaj koncze eksperyment, nie udało sie, mam za małą wiedze co sie tam dzieje, waplikacji relay reaguje na czujnik otwarcia ale nie tak jak powinien, w rzeczuwistosci swatlo ejst zgaszone caly czas jakby nie przekladal relay w apliakcji na gniazdko zigbee, wczesniej dzialalo, w cloud nie ma zadnych konfliktów
Szczególnei ten ostatni feler co sie pojawil czyli brak reakcji gniazdka na aplikacje mniie zastanawia,. ki diabeł
vajera

mmiikk wrote: Sat Apr 11, 2026 6:30 pm Zauważyłem że CO ma w stanie zamknietym w aplikacji wartość 1 a po otwarciu 0, zamieniłem więc akcję 6 na:
Zawsze musisz zapewnić bramce oba stany logiczne, więc powinno być:
CO (ON_TURN_OFF) -> AND (TURN_ON)
CO (ON_TURN_ON) -> AND (TURN_OFF)
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
mmiikk

vajera wrote: Sun Apr 12, 2026 8:41 pm
mmiikk wrote: Sat Apr 11, 2026 6:30 pm Zauważyłem że CO ma w stanie zamknietym w aplikacji wartość 1 a po otwarciu 0, zamieniłem więc akcję 6 na:
Powiedz mi jeszce 2 - 3 rzeczy zanim wóce do eksperymentów:
1.JAkoś sie gniazdko uniezalezniło do bramk, tzn nie reagije na stan w cloud, przypuszcam ze sie rozparowalo po prostu, jak je sparowac spowrotem, czy tylko usunac z cloud i dodać na nowe i przepisac z nim wszystkie akcje? (w zasadzie wszystkie jesli kolejnosć akcji ma znaczenie) Czy jest może lepszy sposób na przywrócenei działania rozparowanego gniazdka (urzadzenia)?
2. Jaki stan po starcie bramki ma VIRTUAL BINARY (VB)? OFF czyli 0? Czy mozna to gdzies podglądać bieżący stan?
3. wykoncypowałem ża bramka not jest niepotrzebna, tzn przynajmniej w tym wypadku można ja zrobić bez bramki czyli
VB on turn off -> GATE AND TOURN ON
VB on turn on -> GATE AND TURN OFF
to właściwie VB z bramką NOT bez dodawania w bramce z2s tej bramki logiczne, dobrze myślę?
4. Czy kolejność zdefiniowanych akcji ma znaczenie dla wykonanai tych akcji? NA logikę wydaje mi sie bardzo ważna ale nie wiem jak to bramka robi.
5. Czy wyłączajac światło w WC mam na virtual binary zrobić turn on czy set? (ma ustawione autoset 6)
vajera

mmiikk wrote: Mon Apr 13, 2026 11:14 am
vajera wrote: Sun Apr 12, 2026 8:41 pm
Powiedz mi jeszce 2 - 3 rzeczy zanim wóce do eksperymentów:
1.JAkoś sie gniazdko uniezalezniło do bramk, tzn nie reagije na stan w cloud, przypuszcam ze sie rozparowalo po prostu, jak je sparowac spowrotem, czy tylko usunac z cloud i dodać na nowe i przepisac z nim wszystkie akcje? (w zasadzie wszystkie jesli kolejnosć akcji ma znaczenie) Czy jest może lepszy sposób na przywrócenei działania rozparowanego gniazdka (urzadzenia)?
Nie usuwaj nic z Cloud, zacznij od SPR (Standardowa Procedura Reanimacji):
- włącz przełącznik Force device to bind gateway again,
- włącz przełącznik parowania w bramce,
- uruchom parowanie w gniazdku.
2. Jaki stan po starcie bramki ma VIRTUAL BINARY (VB)? OFF czyli 0? Czy mozna to gdzies podglądać bieżący stan?
Ustaw w Cloud funkcję BINARY SENSOR dla tego VB, będziesz widział w aplikacji 0 lub 1.
3. wykoncypowałem ża bramka not jest niepotrzebna, tzn przynajmniej w tym wypadku można ja zrobić bez bramki czyli
VB on turn off -> GATE AND TOURN ON
VB on turn on -> GATE AND TURN OFF
to właściwie VB z bramką NOT bez dodawania w bramce z2s tej bramki logiczne, dobrze myślę?
To będzie zależało właśnie od tego, kiedy ten VB przyjmuje 0 a kiedy 1.
4. Czy kolejność zdefiniowanych akcji ma znaczenie dla wykonanai tych akcji? NA logikę wydaje mi sie bardzo ważna ale nie wiem jak to bramka robi.
Nie ma znaczenia.
5. Czy wyłączajac światło w WC mam na virtual binary zrobić turn on czy set? (ma ustawione autoset 6)
W przypadku czujników binarnych właściwe akcje to SET i CLEAR.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:

Return to “Bramka ZigBee”