V2.3 opóźnienia...

cino111

Pierwszy scr jest po kliknięciu na historię pomiarów na cloudzie.
Zrobiłem

Code: Select all

docker exec supla-cloud rm -fr var/cache/* 
docker exec -u www-data supla-cloud php bin/console cache:warmup 
i teraz wcale nie wstaje cloud :shock:

Code: Select all

root@raspberrypi:/home/pi# ./supla-docker/supla.sh start
Starting SUPLA containers
ERROR: stat /var/lib/docker/overlay2/b40880d3d58bbeeaa1e9ab132c17e8088349d5c372748117a4ff34a6a01d01b4: no such file or directory
root@raspberrypi:/home/pi#
milion81

pzygmunt wrote: Tue Apr 23, 2019 12:22 pm Przeskakują na off ponieważ wszystkie urządzenia po zapisie są rozłączane. Rozłączane są też urządzenia klienckie takie jak smartfony.
i tak już zostanie?
bo wg mnie wprowadza bałagan, przy najmniej na tym etapie gdzie cały czas coś się testuje i próbuje...
;)
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Tak jest od samego początku i musi tak być dopóki ktoś nie będzie miał lepszego pomysłu. Czerwone kropki oznaczają to czy urządzenie jest offline czy online. Nie maja nic wspólnego z tym czy urządzenie jest włączone czy wyłączone.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
milion81

nie wiem czy się do końca rozumiemy, chodzi mi o to że, po zapisanu ustawień stan przekażnika jest w aplikacji pokazany jako wyłaczony OFF a faktycznie urządzenie jest włączone ON np pompa od grzejników, zaglądają wtedy do aplikacji mamy błedną informacje o stanie urządzenia, nic nie pisałem o czerwonych/zielonych kropkach :)
wojtas567

milion81 wrote: Tue Apr 23, 2019 7:10 pm bo wg mnie wprowadza bałagan, przy najmniej na tym etapie gdzie cały czas coś się testuje i próbuje...
;)
Do testów załóż sobie drugie konto, najlepiej jak będzie na innym serwerze.
Pozdrawiam
Wojtek
pzygmunt

A jak to sobie inaczej wyobrażasz ? Jeżeli serwer traci połączenie z urządzeniem to przyjmuje domyślne stany czyli off/otwarte itp. Nie możesz na tym polegać nigdy, ponieważ podczas gdy urządzenie jest offline to zawsze jego stan może się zmienić.
cino111

pzygmunt wrote: Tue Apr 23, 2019 7:36 pm A jak to sobie inaczej wyobrażasz ? Jeżeli serwer traci połączenie z urządzeniem to przyjmuje domyślne stany czyli off/otwarte itp. Nie możesz na tym polegać nigdy, ponieważ podczas gdy urządzenie jest offline to zawsze jego stan może się zmienić.
Nie może każde urządzenie wysyłać np co 1 min aktualnego stanu? Przynajmniej na prywatnych serwerach :D
pzygmunt

Jak jest rozłączone to jak ma wysłać ?
Jak wraca ich połączenie to powinny „zameldować” aktualny stan. Jak tak się nie dzieje to masz wybrakowany firmware.
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

milion81 wrote: Tue Apr 23, 2019 7:29 pm nie wiem czy się do końca rozumiemy, chodzi mi o to że, po zapisanu ustawień stan przekażnika jest w aplikacji pokazany jako wyłaczony OFF a faktycznie urządzenie jest włączone ON np pompa od grzejników, zaglądają wtedy do aplikacji mamy błedną informacje o stanie urządzenia, nic nie pisałem o czerwonych/zielonych kropkach :)
A może problem dotyczy konkretnego softu, który nie wysyła do Cloud informacji o stanie kanałów w momencie reconnectu do serwera i nie jest to problem aplikacji?
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
cino111

pzygmunt wrote: Tue Apr 23, 2019 7:44 pm Jak jest rozłączone to jak ma wysłać ?
Jak wraca ich połączenie to powinny „zameldować” aktualny stan. Jak tak się nie dzieje to masz wybrakowany firmware.
Koledze @milion81 chodzi o przypadek, gdzie załączy np światło w salonie, wejdzie na clouda zmieni nazwę np czujnika temperatury i w momencie zapisu nowej nazwy zrywa połączenie z modułami. Wchodzi w Apkę na telefonie i ma ikonę wyłączonego światła a moduł przecież jest połączony już z cloudem i światło się świeci. Mógłby moduł wysłać info co minutę jaki jest jego faktyczny stan.

Return to “Android”