Czy ktoś z Was analizował ten skrypt (LYWSD03MMC.py). Bo według mnie coś jest w nim nie tak. Jak odblokować poziom debugowania
level=logging.DEBUG
to na ekranie wyświetlane są różne informacje, np takie, że wartość zmierzona temperatury wynosi np. 17.3 C, a mimo to wysyłana jest wciąż wartość wcześniejsza np. 17.2 C. Daje to w efekcie wrażenie, że temperatura się nie zmienia albo brak jest łączności z czujnikiem (co nie jest prawdą).
Linia 77 ma postać:
params = args.name + " " + str(mea.temperature) + " " + str(mea.humidity) + " " + str(mea.voltage)
Wysyłana jest wartość mea.temperature (dotyczy to zresztą wszystkich parametrów), tylko nie widzę aby ta zmienna była za każdym razem poprawnie aktualizowana.
BLE Supla Gateway - wyzwanie dla programistów
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Nie ma mnie teraz w domu, więc nie mam jak sprawdzić, ale zerknij co będzie jak usuniesz parametr --debounce.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
Beku
djack2017 wrote: Fri Feb 28, 2020 9:30 am Czy ktoś z Was analizował ten skrypt (LYWSD03MMC.py). Bo według mnie coś jest w nim nie tak. Jak odblokować poziom debugowania
level=logging.DEBUG
to na ekranie wyświetlane są różne informacje, np takie, że wartość zmierzona temperatury wynosi np. 17.3 C, a mimo to wysyłana jest wciąż wartość wcześniejsza np. 17.2 C. Daje to w efekcie wrażenie, że temperatura się nie zmienia albo brak jest łączności z czujnikiem (co nie jest prawdą).
Linia 77 ma postać:
params = args.name + " " + str(mea.temperature) + " " + str(mea.humidity) + " " + str(mea.voltage)
Wysyłana jest wartość mea.temperature (dotyczy to zresztą wszystkich parametrów), tylko nie widzę aby ta zmienna była za każdym razem poprawnie aktualizowana.
Możesz zapytać autora, ale po pobieżnym przejrzeniu IMO jest ok. Po prostu wartość tej temperatury jest aktualizowana w osobnym "zdarzeniu" które następuje w momencie przesłania przez czujnik danych. To co jest przesyłane na ekran to wartość tej temperatury pobrana z listy (FIFO) nie musi być ona w danym momencie taka sama odczytana z czujnika w metodzie handleNotification która dopiero zostanie do tej listy dodana. Widzę że tam zastosowana jest popleft czyli metoda FIFO.
handleNotification dodaje do listy odczyty metodą append a thread_SendingData czyta je stosując popleft czyli FIFO.
-
djack2017
- Been thanked: 1 time
Fakt. Teraz to jest jasne. Dzięki.Beku wrote: Fri Feb 28, 2020 10:34 am Widzę że tam zastosowana jest popleft czyli metoda FIFO.
handleNotification dodaje do listy odczyty metodą append a thread_SendingData czyta je stosując popleft czyli FIFO.
https://djack.com.pl/modules.php?name=Downloads&d_op=viewdownload&cid=54
-
fracz
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 6 times
U mnie czujnik działał cały luty i teraz nowa wersja skryptu pokazuje
Więc jak teraz faktycznie się poprawi to będzie dobrze 
A dziś przyszły 4 kolejne, więc po weekendzie będzie 5 sztuk działających.
Code: Select all
Battery voltage: 2.693
Battery level: 59
A dziś przyszły 4 kolejne, więc po weekendzie będzie 5 sztuk działających.
-
djack2017
U mnie to FIFO działało kiepawo. Szybciej się napełniało niż się opróżniało. W efekcie dane były dalece nieaktualne.Beku wrote: Fri Feb 28, 2020 10:34 am Widzę że tam zastosowana jest popleft czyli metoda FIFO.
Jednym prostym ruchem zlikwidowałem to FIFO i teraz mam w końcu właściwe dane na bieżąco.
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Wątek viewtopic.php?p=63759#p63759 został zamknięty, dlatego w tym miejscu chciałem podziękować Wojtkowi (@fracz) za pomysł na supla-filesensors oraz Łukaszowi (@Beku) za dalszy rozwój tego projektu w postaci supla-virtual-device.
U mnie od wczoraj działają bez żadnych problemów 4 szt. LYWSD03MMC
.
Dzięki Panowie za kawał świetnej roboty.
U mnie od wczoraj działają bez żadnych problemów 4 szt. LYWSD03MMC
Dzięki Panowie za kawał świetnej roboty.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
Beku
Ja 5 działających i 6 zastanawiam się gdzie przyczepić ... jeszcze mam 2 okrągłe do podpięcia
masakra ...

You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
djack2017
Czy robiłeś może takie doświadczenie:Robert Błaszczak wrote: Fri Feb 28, 2020 7:09 pm U mnie od wczoraj działają bez żadnych problemów 4 szt. LYWSD03MMC.
podgrzej trochę czujnik tak aby wskazanie na nim dość szybko wzrosło o jakieś np. 2 stopnie i sprawdź czy w pliku tekstowym,
do którego skrypt zapisuje wyniki masz na bieżąco (z dokładnością do kilkunastu sekund) cały czas takie same wartości jak na wyświetlaczu czujnika
-
wojtas567
Te moduły wyświetlają parametry na bieżąco, a wysyłają po BT co jakiś czas, zainstaluj sobie aplikację mijia w sklepie play są dwie obie są dosyć ciekawe mijiaTemp podaje nawet czas od ostatniej aktualizacji.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek