GUI Generic

jarsyb

W którym miejscu są te linki bezpośrednie bo w menu nie mogę ich znaleźć? Do tego nie działa jeszcze wybór GPIO dla przekaźnika i przycisku przy wyłączonym MCP
Istnieją 10 rodzaje ludzi - ci którzy rozumieją binarnie i ci którzy nie.
krycha88
Been thanked: 5 times

jarsyb wrote: Sun Feb 14, 2021 9:38 am W którym miejscu są te linki bezpośrednie bo w menu nie mogę ich znaleźć? Do tego nie działa jeszcze wybór GPIO dla przekaźnika i przycisku przy wyłączonym MCP
dla MCP nie są zrobione.
https://gui-generic-builder.supla.io/
local

@krycha88: Jak ustawić soft GUI Generic tak aby działało na Shelly 1 ?
Wgrałem soft z Twojego githuba, wybrałem płytkę i nie działa mi przełącznik.
Jakieś jeszcze zmiany trzeba wprowadzić aby działało ? Piny są dobrze ustawione na GPIO4 (przekaznik) i GPIO5 (przełącznik)
4xShelly 1, Shelly 1L, 2xShelly 2.5, Sonoff T3, 2xSonoff Basic R2, 4xNeo 16A
Lukil

Wgrałem firmware do Sonoff Dual R2.
Ustawiłem pod wystający przycisk z obudowy czyli GPIO10 wejście do konfiguracji 5 sek. i przycisk wyzwalający jeden przekaźnik również pod GPIO10.
Wciśnięcie przycisku przełącza jeden przekaźnik a przytrzymanie s sek. Wejście do menu konfiguracyjnego.
Rozumiem że nie spalę chałupy taką konfiguracją?
Czy da się jakoś ustawić załączanie dwóch przekaźników jednym przyciskiem wystającym z obudowy?
LukaszH

krycha88 wrote: Sun Feb 14, 2021 6:00 am W wersji 1.2.7:
  • powróciłem do starego sposobu przechowywania danych o którym pisałem viewtopic.php?p=88537#p88537, wyszedł jeden błąd który by zablokował całkowicie aktualizacje modułów.
czyli można śmiało testować rzeczy które dodałem w wersji poprzedniej:
  • możliwość wykonania linków bezpośrednich dla 2 przekaźników łączenie 4 linki - we własnych kompilacjach bez ograniczeń. Ważne aby linki podać w formacie np. "xx/xxxxxxxxxx/turn-off" Link wykona się przy akcji ON lub OFF. U mnie wykonanie linku trawa zaskakująco szybko około 1s jestem ciekawy jak to będzie u was wyglądać.
  • możliwość wysłania dwóch powiadomienia Pushover dla MCP23017 - nie testowałem
Faktycznie u mnie link bezpośredni także działa w ciągu jakiejś 1sek 8-) Soft daje tyle możliwości że nie wyrabiam z testowaniem ich możliwości aż tu ponowna aktualizacja i kolejne nowości :shock: :shock:
Jeszcze podpytam jest kilka ograniczeń pamięci ale dla ESP8266 4MB ich by nie było czy to nie ma znaczenia ? Może mogły by współistnieć dwie wersje softu ?
krycha88
Been thanked: 5 times

LukaszH wrote: Sun Feb 14, 2021 11:50 am Jeszcze podpytam jest kilka ograniczeń pamięci ale dla ESP8266 4MB ich by nie było czy to nie ma znaczenia ? Może mogły by współistnieć dwie wersje softu ?
Mogę dorzucać dwie wersje dla 1MB oraz 4MB wtedy przy aktualizacji przez OTA nie trzeba by robić dwu etapowo.
https://gui-generic-builder.supla.io/
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

To byłoby dobre rozwiązanie. Większość z nas buduje swoje projekty na Wemos D1 mini / ESP-12S / ESP-12F / NodeMCU, a na tych modułach mamy ESP8266 i minimum 4MB pamięci. ESP8285 / ESP-01 jest generalnie stosowany w gotowych urządzeniach z Chin, więc tam rozbudowa np. o dodatkowe GPIO jest bardziej problematyczna, więc i Twój (a właściwie WASZ :) ) soft mógłby mieć mniej funkcjonalności.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Patryk

krycha88 wrote: Sun Feb 14, 2021 12:08 pm
LukaszH wrote: Sun Feb 14, 2021 11:50 am Jeszcze podpytam jest kilka ograniczeń pamięci ale dla ESP8266 4MB ich by nie było czy to nie ma znaczenia ? Może mogły by współistnieć dwie wersje softu ?
Mogę dorzucać dwie wersje dla 1MB oraz 4MB wtedy przy aktualizacji przez OTA nie trzeba by robić dwu etapowo.
Też już kiedyś nawet myślałem o tym napisać, ale ... (zrezygnowałem).
Bo i tak nikt nie będzie podłączać MCP do np Sonoff-a Basic (1MB).
W takich układach i tak wykorzystuję się moduły, które mają minimum więcej pamięci np: wemos-a D1 mini.
A wtedy "zniknęły" by ograniczenia związane z pamięcią.
elmaya

A 2MB "16Mbit" version would be better, more than enough for OTA and compatible with most ESP8266 modules.
Patryk

Ooo.
I mogła by się wtedy nazywać:
GUI-Generic V2.
( nawiązując do Twojej starszej wersji softu ).
Nowy Temat - nowe możliwości, ... . ;)

Return to “GUI Generic”