poprawiłem, jak byś miał jeszcze takie klocki to pisz mi tylko jakie define ustawiaszGoral64 wrote: Mon Feb 15, 2021 7:14 pmNo tak, ale była jeszcze ta bez -master
Teraz jak posprzątałem to mamCode: Select all
..\SuplaWebPageSensor.cpp:415:13: error: 'INPUT_DS18B20_NAME' was not declared in this scope ..\SuplaWebPageSensor.cpp:498:17: error: 'INPUT_DS18B20_NAME' was not declared in this scope
GUI Generic
-
krycha88
- Been thanked: 5 times
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
Goral64
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 1 time
Jasne, czy aby na pewno do mojego układu potrzebny jest RELAY?krycha88 wrote: Mon Feb 15, 2021 7:36 pm poprawiłem, jak byś miał jeszcze takie klocki to pisz mi tylko jakie define ustawiasz![]()
Abyś nie szukał, powtórzę:
Ustawienia w konfigu:
Code: Select all
#define SUPLA_OTA
#define SUPLA_CONFIG
#define SUPLA_BME280
#define SUPLA_OLED
Code: Select all
..\SuplaDeviceGUI.cpp:316:7: error: 'relay' is not a member of 'Supla::GUI'
..\SuplaDeviceGUI.cpp:326:45: error: 'relay' is not a member of 'Supla::GUI'
..\SuplaDeviceGUI.cpp:330:45: error: 'relay' is not a member of 'Supla::GUI'
..\SuplaDeviceGUI.cpp:334:45: error: 'relay' is not a member of 'Supla::GUI'
..\SuplaDeviceGUI.cpp:338:45: error: 'relay' is not a member of 'Supla::GUI'
..\SuplaDeviceGUI.cpp:346:7: error: 'relay' is not a member of 'Supla::GUI'
..\SuplaDeviceGUI.cpp:356:46: error: 'relay' is not a member of 'Supla::GUI'
..\SuplaDeviceGUI.cpp:360:46: error: 'relay' is not a member of 'Supla::GUI'
..\SuplaDeviceGUI.cpp:364:46: error: 'relay' is not a member of 'Supla::GUI'
..\SuplaDeviceGUI.cpp:368:46: error: 'relay' is not a member of 'Supla::GUI'
Mam jeszcze problem, bo wyświetlacz nie wygasza się całkowicie po zadanym czasie. Po tym czasie jego jasność spada do 50% i dalej widać na ekranie wartości.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026

-
dobo
Jeśli chodzi o pomijanie też jestem podobnego zdania po coś w końcu te transporty zostały zamontowane szczególnie gdy zasilamy coś napięciem 230V natomiast jeśli są to małe napięcia zaproponowane rozwiązanie @elmaya jest bardzo dobrym rozwiązaniem.pork wrote: Mon Feb 15, 2021 7:31 pm Poczekam na mod kolegi krycha88, może coś się poradzi na to.
Wolałbym ich nie pomijać.
Wydaje mi się, że rozwiązanie programowe w tym wypadku nic nie da. Tu problem jest bardziej sprzętowy.
-
pork
dobo wrote: Mon Feb 15, 2021 8:02 pmJeśli chodzi o pomijanie też jestem podobnego zdania po coś w końcu te transporty zostały zamontowane szczególnie gdy zasilamy coś napięciem 230V natomiast jeśli są to małe napięcia zaproponowane rozwiązanie @elmaya jest bardzo dobrym rozwiązaniem.pork wrote: Mon Feb 15, 2021 7:31 pm Poczekam na mod kolegi krycha88, może coś się poradzi na to.
Wydaje mi się, że rozwiązanie programowe w tym wypadku nic nie da. Tu problem jest bardziej sprzętowy.
Zgodzę się z kolega, zawsze można kupić za 24 zł 8 przekaźników typu High.
Dziwi mnie to, że na 1.2.7 nie ma takiej choinki (jak np na 1.2.5) jak była, wiec może jest problem z resetem MCP w odpowiednim czasie ?
Edit: jak wszystkie przekaźniki mam wyłączone i zrobię restart zasilania, to zawsze są wyłączone (mam zaznaczone pamiętaj stan). Czyli ustawia ok.
Edit2: włączam pierwsze cztery kanały (A0-A3) i restart kilka razy i tak samo ustawia.
Edit3: włączam kolejne 5 - 8 (A4-A7) i po resecie nie pamięta kanału 5 i 6 (pin A4 i A5) MCP z adresem 0x20
Edit3: włączam kolejne 9 - 12 (B0-B3), i po resecie pamięta
Edit4: włączam kolejne 13 - 16 (B4-B7), i po resecie pamięta
Edit5: wyłączone znów wszystkie kanały i kilka resetów i zapala się kanał B0 (mimo, że wyłączony był) .....
-
elmaya
why only low voltage?dobo wrote: Mon Feb 15, 2021 8:02 pmJeśli chodzi o pomijanie też jestem podobnego zdania po coś w końcu te transporty zostały zamontowane szczególnie gdy zasilamy coś napięciem 230V natomiast jeśli są to małe napięcia zaproponowane rozwiązanie @elmaya jest bardzo dobrym rozwiązaniem.pork wrote: Mon Feb 15, 2021 7:31 pm Poczekam na mod kolegi krycha88, może coś się poradzi na to.
Does any manufacturer use optocouplers in addition to relays?
-
dobo
A wyczyściłeś ustawienia po wgraniu 1.2.7 i ustawiłeś na nowo.pork wrote: Mon Feb 15, 2021 8:10 pm Zgodzę się z kolega, zawsze można kupić za 24 zł 8 przekaźników typu High.
Dziwi mnie to, że na 1.2.7 nie ma takiej choinki (jak np na 1.2.5) jak była, wiec może jest problem z resetem MCP w odpowiednim czasie ?
Edit: jak wszystkie przekaźniki mam wyłączone i zrobię restart zasilania, to zawsze są wyłączone (mam zaznaczone pamiętaj stan). Czyli ustawia ok.
Edit2: włączam pierwsze cztery kanały (A0-A3) i restart kilka razy i tak samo ustawia.
Edit3: włączam kolejne 5 - 8 (A4-A7) i po resecie nie pamięta kanału 5 i 6 (pin A4 i A5) MCP z adresem 0x20
Edit5: wyłączone znów wszystkie kanały i kilka resetów i zapala się kanał B0 (mimo, że wyłączony był) .....
Ja przez to miałem problem właśnie, że 3 przekaźniki nie pamiętały stanu.
-
pork
Zawsze robię reset jak wgrywam bo to wersje rozwojowe, więc wole by nie było syfudobo wrote: Mon Feb 15, 2021 8:39 pmA wyczyściłeś ustawienia po wgraniu 1.2.7 i ustawiłeś na nowo.pork wrote: Mon Feb 15, 2021 8:10 pm Zgodzę się z kolega, zawsze można kupić za 24 zł 8 przekaźników typu High.
Ja przez to miałem problem właśnie, że 3 przekaźniki nie pamiętały stanu.
-
pork
http://www.jarzebski.pl/arduino/kompone ... yczne.htmlelmaya wrote: Mon Feb 15, 2021 8:36 pmwhy only low voltage?dobo wrote: Mon Feb 15, 2021 8:02 pmJeśli chodzi o pomijanie też jestem podobnego zdania po coś w końcu te transporty zostały zamontowane szczególnie gdy zasilamy coś napięciem 230V natomiast jeśli są to małe napięcia zaproponowane rozwiązanie @elmaya jest bardzo dobrym rozwiązaniem.pork wrote: Mon Feb 15, 2021 7:31 pm Poczekam na mod kolegi krycha88, może coś się poradzi na to.
Wydaje mi się, że rozwiązanie programowe w tym wypadku nic nie da. Tu problem jest bardziej sprzętowy.![]()
cytat:
"Z naszego punktu widzenia lepszym wyborem mogą okazać się te załączane stanem niskim, ponieważ domyślnie nieskonfigurowane piny mikrokontrolera posiadają stan nieustalony, a to z kolei nie wpłynie na stabilność zachowania się przekaźnika (pozostanie on wyłączony) i nie załączy się losowo podczas uruchomienia układu"
"From our point of view, the better choice may be those switched on with a low state, because the default unconfigured pins of the microcontroller have a transient state, and this in turn will not affect the stability of the relay (it will remain off) and will not turn on randomly when the system is started"
Last edited by pork on Mon Feb 15, 2021 8:44 pm, edited 1 time in total.
-
dobo
Małe napięcia miałem na myśli tak do 24V dlatego, że jest małe prawdopodobieństwo przebicia się takiego napięcia na cewkę przekaźnika by poszło dalej na elektronikę 3,3-5V.elmaya wrote: Mon Feb 15, 2021 8:36 pm why only low voltage?![]()
Oczywiście rozpatrując małe koszty ESP i jego uszkodzenie strata jest niewielka bo moduł 16 przekaźników jest droższy.
Cytat z powyższego linka
"Zadaniem optoizolatora jest zabezpieczenie naszego układu cyfrowego w przypadku uszkodzenia przekaźnika i przedostania się wysokiego napięcia poza jego styki. W najgorszym scenariuszu, uszkodzeniu ulegną elementy sterujące przekaźnikiem z optoizolatorem włącznie."
Last edited by dobo on Mon Feb 15, 2021 8:46 pm, edited 2 times in total.
-
pork
i są ogólnie dostępne w różnych wersjach od 1 szt do 16dobo wrote: Mon Feb 15, 2021 8:44 pmMałe napięcia miałem na myśli tak do 24V dlatego, że jest małe prawdopodobieństwo przebicia się takiego napięcia na cewkę przekaźnika by poszło dalej na elektronikę 3,3-5V.elmaya wrote: Mon Feb 15, 2021 8:36 pm why only low voltage?![]()
Oczywiście rozpatrując małe koszty ESP i jego uszkodzenie strata jest niewielka bo moduł 16 przekaźników jest droższy.![]()