GUI Generic

dobo

pork wrote: Mon Feb 15, 2021 8:42 pm http://www.jarzebski.pl/arduino/kompone ... yczne.html
cytat:
"Z naszego punktu widzenia lepszym wyborem mogą okazać się te załączane stanem niskim, ponieważ domyślnie nieskonfigurowane piny mikrokontrolera posiadają stan nieustalony, a to z kolei nie wpłynie na stabilność zachowania się przekaźnika (pozostanie on wyłączony) i nie załączy się losowo podczas uruchomienia układu"
Oglądnij sobie ten filmik nie do końca potwierdza to co cytujesz to samo dzieje się z MCP choć autorowi chodzi o sprawny działający (zasilany) układ, który jest nie skonfigurowany problem pojawia się po zaniku zasilania na takim układzie.
https://www.youtube.com/watch?v=tk77_jw7H9w
sebu1

Witam,
Panowie mam pytanie, czy ktoś byłby w stanie to sprawdzić? Tzn:
GUI_Generic_1M_ver1.2.7 wgrany do nodeMCU, wybieram w konfiguracji licznik impulsów, impulsy są zliczane lecz po restarcie noda, bądź zaniku zasilania wskazanie zliczonych impulsów (kWh) jest wyzerowane.

Ktoś by podpowiedział w czym może być problem?
krycha88
Been thanked: 5 times

sebu1 wrote: Tue Feb 16, 2021 7:27 am Witam,
Panowie mam pytanie, czy ktoś byłby w stanie to sprawdzić? Tzn:
GUI_Generic_1M_ver1.2.7 wgrany do nodeMCU, wybieram w konfiguracji licznik impulsów, impulsy są zliczane lecz po restarcie noda, bądź zaniku zasilania wskazanie zliczonych impulsów (kWh) jest wyzerowane.

Ktoś by podpowiedział w czym może być problem?
wartości dla liczników są zapisywane co 10 min albo po przełączeniu przekaźnika.
https://gui-generic-builder.supla.io/
sebu1

krycha88 wrote: Tue Feb 16, 2021 7:37 am wartości dla liczników są zapisywane co 10 min albo po przełączeniu przekaźnika.
Działa, dzięki! :D
dobo

Gdy poszedłem dzisiaj na naradę tam gdzie Król chodzi piechotą :D natchnęło mnie aby "odseparować" GND MCP od przekaźników (low level) zrobiłem to za pomocą 2 szt. 1N4148 połączone szeregowo :idea: chyba zacznę częściej chodzić na narady :lol:
W ten sposób udało mi się rozwiązać 2 problemy.
1) to gdy wszystkie przekaźniki (low level tj. 16 sztuk na MCP) są wyłączone (ale płytka jest zasilana) i na chwilę wyłączę ESP to po ponownym zasileniu ESP mi się wieszało - czy ktoś z was miał i ma tak samo? a wystarczy aby był załączony tylko jeden przekaźnik i problemu z zawieszaniem ESP już nie było.
2) to sytuacja gdy ESP się uszkadza lub traci zasilanie i wtedy wszystkie przekaźniki (low lewel) robią za choinkę i się załączają i np. w całej chałupie w nocy robi się dzień :D
Last edited by dobo on Tue Feb 16, 2021 10:02 pm, edited 3 times in total.
avatr

avatr wrote: Sat Jan 30, 2021 11:26 pm
krycha88 wrote: Sat Jan 30, 2021 7:06 pm Zastanowię się jak by tu znowu wykorzystać addAction :D aktualnie "pracuję" nad dodaniem rgbw, rgb oraz dimmera.
WOW super! Ten soft już teraz robi robotę. A idzie w coraz to lepszym kierunku i jest bardzo uniwersalny ;)

Aktualnie mam testowany licznik impulsów w warsztacie (Firmware: SuplaDevice GUI 1.1.6). Działa bez przerwy od 17 dni. Czasami widzę, że gubi tylko połączenie i powodem restartu jest 1 lub 3 :) Zlicza wszystko bardzo dobrze co do 0,01 i chyba będzie można go już zamontować na stałe. Takie pytanie jeszcze bym miał co do tego. Czy jak używam wemosa do zliczania impulsów to można pod niego podpiąć jakiś czujnik ciśnienia, wilgotności, temperatury, przekaźnik? Czy lepiej zliczanie mieć na jednym wemosie a resztę na drugim?

Czy można spytać jak wygląda sprawa planowanego odczytu napięcia z A0? Można by wtedy zrobić np. pomiar ciśnienia jakie ma kompresor :)
Image

Chyba mogę w pełni potwierdzić prawidłowe działanie licznika impulsów. 34 dni na Wemos d1 bez zawieszenia się. Pojawiają się tylko restarty z nr 1 i 3. Stan w aplikacji 937,97kWh na liczniku 937,99kWh. Po takim czasie użytkowania myślę, że błąd do akceptacji ;) Muszę zamontować na stałe. Mam nadzieję, że przewody, które będą szły od impulsu obok przewodów z zasilaniem nie będą zbierały zakłóceń.
pork

dobo wrote: Tue Feb 16, 2021 9:36 pm Gdy poszedłem dzisiaj na naradę tam gdzie Król chodzi piechotą :D natchnęło mnie aby "odseparować" GND MCP od przekaźników (low level) zrobiłem to za pomocą 2 szt. 1N4148 połączone szeregowo :idea: chyba zacznę częściej chodzić na narady :lol:
W ten sposób udało mi się rozwiązać 2 problemy.
1) to gdy wszystkie przekaźniki (low level tj. 16 sztuk na MCP) są wyłączone (ale płytka jest zasilana) i na chwilę wyłączę ESP to po ponownym zasileniu ESP mi się wieszało - czy ktoś z was miał i ma tak samo? a wystarczy aby był załączony tylko jeden przekaźnik i problemu z zawieszaniem ESP już nie było.
2) to sytuacja gdy ESP się uszkadza lub traci zasilanie i wtedy wszystkie przekaźniki (low lewel) robią za choinkę i się załączają i np. w całej chałupie w nocy robi się dzień :D
Mógłbyś to narysować odręcznie na mini schemacie te diody?
dobo

dodałem jeszcze jedną diodę bo czasem diody LED przy przekaźnikach leciutko się świeciły ale przekaźników nie załączało. Więc przy trzech diodach jak na razie działa.
.
IMG_20210217_015007.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
krycha88
Been thanked: 5 times

dobo wrote: Wed Feb 17, 2021 12:58 am dodałem jeszcze jedną diodę bo czasem diody LED przy przekaźnikach leciutko się świeciły ale przekaźników nie załączało. Więc przy trzech diodach jak na razie działa.
.
IMG_20210217_015007.jpg
Ja tam jakimś specjalistą z elektroniki to nie jestem ale czy nie wystarczyło by zasilić tych przekaźników 5v z ESP a nie zewnętrznego zasilania ?
https://gui-generic-builder.supla.io/
dobo

Moje są na 12V wiec to odpada. Natomiast zasilacze z modułów nie dadzą rady prądowo z 16 przekaźnikami. Moje po załączeniu wszystkich mają pobór około 600 mA, a te na 5V będą miały większy.

PS
Testowałem z tranzystorem BC 547 i rezystorem na bramce 1K tylko problem jest taki że to rozwiązanie też na razie się nie sprawdza bo MCP po wyłączeniu ESP jest zasilane z modułu przekaźników pinami sterującymi bo jest na nich stan wysoki. :x mam na to jeszcze 2 pomysły bo wolałbym to rozwiązać na tranzystorze.

Return to “GUI Generic”