Watomierz 12V 10A

Arghatell

klew wrote: Fri Aug 26, 2022 8:03 am
Arghatell wrote: Fri Aug 26, 2022 7:29 am No to sam sobie odpowiem :) Ustawienie termometru DS18B20 i podanie GPIO na A0 nie działa:/ w sensie, że zmiana napięcia na A0 nie powoduje żadnych wskazań. Czyli na obecną chwilę, musi to być kanał wilgotności.

Generalnie doszedłem do tego...że to w cloud brakuje opcji wyboru wejścia analogowego dla danego kanału, bo jest tylko możliwość wybrania wilgotności i nic więcej. Przydał by się chociaż termometr (na obecną chwilę) ponieważ posiada w aplikacji na smartfonie, historię/wykres, lub przyszłości niemianowana funkcja, która będzie "uniwersalną" dla podpinania wejścia analogowego na różne potrzeby ale też z historią i wykresem w.
DS18B20 komunikuje się cyfrowo, tzn. komunikacja koduje jakoś 0 i 1 i przesyła między naszym ESP, a DS-em. Dodatkowo jest tam sprawdzana suma kontrolna. Podpięcie analogowego sygnału było dość naiwne ;P
Musiałem jednak sprawdzić :D...może dlatego, że używanie wejścia/kanału termometru jako kanału analogowego, miałem wcześniej ale nie ja to wtedy wykonywałem.
klew wrote: Fri Aug 26, 2022 8:03 am To w jakim kanale są prezentowane dane, zależy od implementecji tego kanału w sofcie urządzenia. Ogólnie sama biblioteka SuplaDevice nie ma nigdzie obsługi kanału analogowego, ale już w GuiGeneric taką obsługę masz.

Co do typów kanałów, kanału pomiarowego ogólnego przeznaczenia, używania termometrów, albo wilgotności:
viewtopic.php?t=5225
viewtopic.php?t=7349&start=80
viewtopic.php?p=120714#p120714
viewtopic.php?p=113505#p113505
viewtopic.php?p=128121#p128121

;]
Dzięki za linki, poczytałem sobie ale generalnie nie mam obiekcji, że obecnie jedyny kanał analogowy to wilgotność. % czyli miano mi nie przeszkadza, brakuje mi jedynie funkcji wykresu historii w apce/smartfonie takiego jaki ma termometr. Budując kilka analogów nie przeszkadza mi używanie wilgotnościomierza. Podmieniam sobie ikonę a obecnie "%" nie wyświetla się w apce więc można to traktować jako kanał bez miana. No nic, pozostaje poczekać na wydanie aktualizacji do apki, żeby historia się tam też pojawiła przy wilgotnościomierzu.
Yepestis
Has thanked: 19 times
Been thanked: 3 times

Historia kanału wilgotności powinna już być dostępna

viewtopic.php?p=126957#p126957
Arghatell

Yepestis wrote: Fri Aug 26, 2022 4:56 pm Historia kanału wilgotności powinna już być dostępna

viewtopic.php?p=126957#p126957
Hmm, chodzi o aplikację w smartfonie :)obecna wersja apki: 2.3.80 W nowej wersji clouda już jest ale nie ma w apce. Chcąc na "szybko" podejrzeć w telefonie to raczej nie bardzo :/ Bardzo ładnie przegląda się na skryptach u Fracza, historię temperatur (fajna opcja z nakładaniem się wskazań z różnych termometrów) ale wilgotności też tam nie ma.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Arghatell wrote: Fri Aug 26, 2022 3:41 pm Musiałem jednak sprawdzić :D...może dlatego, że używanie wejścia/kanału termometru jako kanału analogowego, miałem wcześniej ale nie ja to wtedy wykonywałem.
Jeśli działało, to ewentualnie z termistorem. Ale na 100% nie z DS18B20.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Arghatell

Robert Błaszczak wrote: Fri Aug 26, 2022 5:27 pm
Arghatell wrote: Fri Aug 26, 2022 3:41 pm Musiałem jednak sprawdzić :D...może dlatego, że używanie wejścia/kanału termometru jako kanału analogowego, miałem wcześniej ale nie ja to wtedy wykonywałem.
Jeśli działało, to ewentualnie z termistorem. Ale na 100% nie z DS18B20.
Bladego pojęcia nie mam jak gość to wykonał (kupiłem to na Allegro) ale było na kanale termometru, być może, że tutaj jest źródło
viewtopic.php?f=6&t=5210 ale jeszcze nie ogarnąłem samodzielnego programowania więc stoję w lesie :D w dopisywaniu i grzebaniu w kodzie.
W wakacje mam ochotę się podszkolić więc może w końcu spróbuję tego "chleba". Chciałem posilić się softem viewtopic.php?p=63307#p63307 ale wolę GG bo mam więcej opcji na jednym wemosie do wykorzystania + lepszy dostęp do ustawień, czego w starszych wersjach softu brakowało.
krycha88
Been thanked: 5 times

Arghatell wrote: Fri Aug 26, 2022 5:55 pm Bladego pojęcia nie mam jak gość to wykonał (kupiłem to na Allegro) ale było na kanale termometru, być może, że tutaj jest źródło
viewtopic.php?f=6&t=5210 ale jeszcze nie ogarnąłem samodzielnego programowania więc stoję w lesie :D w dopisywaniu i grzebaniu w kodzie.
W wakacje mam ochotę się podszkolić więc może w końcu spróbuję tego "chleba". Chciałem posilić się softem viewtopic.php?p=63307#p63307 ale wolę GG bo mam więcej opcji na jednym wemosie do wykorzystania + lepszy dostęp do ustawień, czego w starszych wersjach softu brakowało.
To podpowiem, że zmiana kanału w kodzie to dosłownie 2 zmiany :)
https://gui-generic-builder.supla.io/
Arghatell

krycha88 wrote: Fri Aug 26, 2022 6:17 pm
Arghatell wrote: Fri Aug 26, 2022 5:55 pm Bladego pojęcia nie mam jak gość to wykonał (kupiłem to na Allegro) ale było na kanale termometru, być może, że tutaj jest źródło
To podpowiem, że zmiana kanału w kodzie to dosłownie 2 zmiany :)
Spoko, najpierw muszę przejść szkolenie w zakresie "zmian" w sofcie. Wiem tylko, że to ogarnę ale obecnie nawet nie mam czym w sensie, że jeszcze się nie bawiłem w ogóle w te klocki :) Na wakacjach będę miał programistę pod ręką, to go będę dręczył :D inaczej obiadu nie dostanie :D
krycha88
Been thanked: 5 times

Arghatell wrote: Fri Aug 26, 2022 6:23 pm Spoko, najpierw muszę przejść szkolenie w zakresie "zmian" w sofcie. Wiem tylko, że to ogarnę ale obecnie nawet nie mam czym w sensie, że jeszcze się nie bawiłem w ogóle w te klocki :) Na wakacjach będę miał programistę pod ręką, to go będę dręczył :D inaczej obiadu nie dostanie :D
Mógł bym Ci to zrobić, ale w aplikacji dla temperatury są widoczne jednostki. Dlatego zrobiłem to kanałem wilgotności gdzie takich jednostek nie ma.
https://gui-generic-builder.supla.io/
Arghatell

krycha88 wrote: Fri Aug 26, 2022 6:38 pm
Arghatell wrote: Fri Aug 26, 2022 6:23 pm Spoko, najpierw muszę przejść szkolenie w zakresie "zmian" w sofcie. Wiem tylko, że to ogarnę ale obecnie nawet nie mam czym w sensie, że jeszcze się nie bawiłem w ogóle w te klocki :) Na wakacjach będę miał programistę pod ręką, to go będę dręczył :D inaczej obiadu nie dostanie :D
Mógł bym Ci to zrobić, ale w aplikacji dla temperatury są widoczne jednostki. Dlatego zrobiłem to kanałem wilgotności gdzie takich jednostek nie ma.
Potrafię "niewidzieć" miana jednostek/nie przeszkadza ale wiem, że są szczególanci i się bulwersują :D

To i tak jest temat na "zadwatygodnie" bo wemosa już postawiłem/wpiąłem na działce, jako amperomierz i nie będzie czasu przed wyjazdem, żeby to robić. Muszę zatem dokupić sobie jeszcze z 2 szt na "do zabawy" ale jeszcze się zastanowię, czy to będzie docelowo wemos czy też Arduino UNO bo ono ma więcej wejść analogowych i generalnie jedna sztuka powinna mi załatwić całość. Na działce mam 3xsonoffy (2x temp DS18B20+kontaktron, 4 przekaźniki, woltomierz/wemos, amperomierz/wemos) łącznie to 5 urządzeń...co jednak pobiera jakiś prąd a zaczęło się od jednej sztuki. Jak pisałem wcześniej, mam deficyt prądowy, kiedy jest brak wiatru i słońca. Raczej będę się składał do Arduino ale najpierw muszę obczaić który model kupić i jakie rozszerzenia :) Potem dopiero wybór oprogramowania + pozostawienie sobie furtki na inne potrzeby, typu wilgotność gleby czy czujnik opadów lub nawet pomiar wiatru :)
Arghatell

krycha88 wrote: Fri Aug 26, 2022 6:38 pm Mógł bym Ci to zrobić, ale w aplikacji dla temperatury są widoczne jednostki. Dlatego zrobiłem to kanałem wilgotności gdzie takich jednostek nie ma.
Jeśli możesz, to napisz proszę w co powinienem się zaopatrzyć, żebym mógł wgrać sobie soft z dopisanym/zmienionym kodem. Obecnie jestem na etapie NodeMCU i tutaj koniec :D Wiem, że pliku *.bin nie można edytować ale można dokonać "aktualizacji" we wgranym sofcie. Laptopa biorę na wakacje ze sobą więc sobie poćwiczę :D Jeśli są gdzieś jakieś poradniki dla początkujących to też ogarnę w wolnym czasie.

Return to “Pomoc”