To zależy co wcześniej oddałeś do schłodzeniaPietras81 wrote: Mon Dec 19, 2022 12:58 pm Jutro ma być odwilż więc nie wiem czy nie czas wracać z balkonu czy tarasu do lodówki.
Jak mierzycie pobór mocy konkretnych urządzeń?
-
MadOnion78
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
częściowo ... jak przesadzają z czasem grania to ich straszę płaceniem ....Robert Błaszczak wrote: Mon Dec 19, 2022 9:54 am @YoMan, wiem że trochę żartujesz. Ja jednak odnoszę trochę wrażenie, że co niektórzy użytkownicy przesadzają w "suplowaniu" i mierzeniu wszystkiego co na prąd. Wiem, że energia (prąd, gaz, inne źródła energii) jest coraz droższa i sam staram się jakoś tam ograniczyć niepotrzebne zużycie energii. I tak np. wyłączyłem na zimę obwód zasilania klimatyzatorów - nie używam funkcji grzania, a na czuwaniu mój multisplit z dwiema jednostkami wewnętrznymi pobierał około 8 W.
Opomiarowanie wszystkiego co się da wcale nie pomoże w oszczędzaniu energii. Co więcej - zwiększy się zużycie energii na każdy z tych liczników.
A na poważnie kiedyś kupiłem kilka gniazdek i je sobie powciskałem w różne miejsca dla zaspokojenia własnej ciekawości ile zużywają sprzęty typu lodówka, tv minied, amplituner, subwoofer, rekuperacja, etc., czy to się pokrywa z deklaracjami producentów - jest temat do dyskusji ze znajomymi "równie ciekawskimi" przy drinku.
Niestety gniazdko jest za słabe, żeby zmierzyć działanie klimy i tutaj chyba kiedyś zainwestuję w zamela, żeby sprawdzić przy jakich temperaturach ogrzewanie klimą przestaje mieć sens ekonomiczny. I oczywiście się zgadzam, że prawdopodobnie koszt zakupu licznika będzie wyższy niż potencjalny zysk z przełączania się pomiędzy źródłami ciepła. Nie wiem jak inni ale u mnie to jest bardziej hobby niż realna potrzeba wiedzy (co prawda @klew dał dobry przykład z filtrami ale wystarcza w sumie wymieniać co 3-6 mscy i też jest OK).
A miałem chorobę "przesuplowania" domu ale chyba już mi przechodzi i niektóre urządzenia supluję ale tylko z powodu łatwości implementacji pewnych funkcji w GG i ustawień (thanx @krycha88) ale wyrzucam je do ukrytej lokalizacji, bo i tak ich nie włączam ręcznie (typu np. czujka ruchu - łatwo zmieniasz czas świecenia w cloudzie - nie musisz kręcić śrubokrętem przy lampie)
Offtopic: Tak dla wiedzy zainteresowanych szacunkowe zużycie energii przez multisplit podczas grzania w obecnych temperaturach (-5<x<+5) u mnie wychodzi około 20 kWh/dzień (4x 2,6kW splity i 10,6 kW agregat) - tani sprzęt marki MDV. Wysterowane na termostacie by @fracz - utrzymują temp 21-21,5 stopni. Przy dzisiejszych mrozach nawet się nie zająknęły - nie zauważyłem żadnego obniżenia temperatury w pomieszczeniach.
YoMan
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
To jeszcze napisz ile metrów ogrzewasz to będzie można do czegoś porównać.YoMan wrote: Mon Dec 19, 2022 4:47 pm Tak dla wiedzy zainteresowanych szacunkowe zużycie energii przez multisplit podczas grzania w obecnych temperaturach (-5<x<+5) u mnie wychodzi około 20 kWh/dzień (4x 2,6kW splity i 10,6 kW agregat) - tani sprzęt marki MDV. Wysterowane na termostacie by @fracz - utrzymują temp 21-21,5 stopni. Przy dzisiejszych mrozach nawet się nie zająknęły - nie zauważyłem żadnego obniżenia temperatury w pomieszczeniach.
https://pietras-81.aqi.eco/
-
YoMan
Około 100m2 (4 pokoje na piętrze, dach plaski)Pietras81 wrote: Mon Dec 19, 2022 6:23 pmTo jeszcze napisz ile metrów ogrzewasz to będzie można do czegoś porównać.YoMan wrote: Mon Dec 19, 2022 4:47 pm Tak dla wiedzy zainteresowanych szacunkowe zużycie energii przez multisplit podczas grzania w obecnych temperaturach (-5<x<+5) u mnie wychodzi około 20 kWh/dzień (4x 2,6kW splity i 10,6 kW agregat) - tani sprzęt marki MDV. Wysterowane na termostacie by @fracz - utrzymują temp 21-21,5 stopni. Przy dzisiejszych mrozach nawet się nie zająknęły - nie zauważyłem żadnego obniżenia temperatury w pomieszczeniach.
Parter grzany gaz + kominek: gazu ok. 8m3 /dz, drewna nie liczę ale pale średnio co 2,3 dzień
YoMan
-
matrix0606
Jako że mieszkam z teściową w jednym mieszkaniu i płacimy rachunki za prąd na pół, a teściowa ma wciąż pretensje, że musi płacić połowę chociaż uważa, że nie zużywa połowy energii, to pomyślałem, że wrzucę jakieś mierniki na najważniejsze (czytaj najbardziej prądożerne) urządzenia i zobaczę o co się piekli.Robert Błaszczak wrote: Sun Dec 18, 2022 9:09 pm(...) nie widzę potrzeby mierzenia wszystkich odbiorników. Piorę bo muszę wyprać, gotuję bo chcę zjeść ciepły posiłek, itp. Co mi daje informacja, ile energii pobrała pralka? Jak za dużo to mam chodzić brudny?
Tak więc to nie fanatyzm a chęć kontroli poboru prądu poszczególnych urządzeń i udowodnienie teściowej czy ma rację czy się myli.
Vivo V21 5G 8G RAM + 4G SWAP - Funtouch OS 12 Global
MOBO - MSI B350 Tomahawk || GPU - XFX Radeon RX 6600 Speedster
CPU - Ryzen5 1400 3,2G || PSU - SPC Vero | L2 500W 80 Plus Bronze
RAM - HyperX 2x8GB 3200MHz CL16 Predator RGB
MOBO - MSI B350 Tomahawk || GPU - XFX Radeon RX 6600 Speedster
CPU - Ryzen5 1400 3,2G || PSU - SPC Vero | L2 500W 80 Plus Bronze
RAM - HyperX 2x8GB 3200MHz CL16 Predator RGB
-
Pietras81
To chyba nie jest zle w twoim przypadku ja mam oko 150 użytkowej i średnio około 7-8 m3 gazu schodzi mi dziennie. W tym pewnie z 1m3 na wode użytkową i gotowanie.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Pietras81
Igraz z ogniem. Pamiętaj ze mamusia zawsze ma rację.matrix0606 wrote: Mon Dec 19, 2022 6:50 pmJako że mieszkam z teściową w jednym mieszkaniu i płacimy rachunki za prąd na pół, a teściowa ma wciąż pretensje, że musi płacić połowę chociaż uważa, że nie zużywa połowy energii, to pomyślałem, że wrzucę jakieś mierniki na najważniejsze (czytaj najbardziej prądożerne) urządzenia i zobaczę o co się piekli.Robert Błaszczak wrote: Sun Dec 18, 2022 9:09 pm(...) nie widzę potrzeby mierzenia wszystkich odbiorników. Piorę bo muszę wyprać, gotuję bo chcę zjeść ciepły posiłek, itp. Co mi daje informacja, ile energii pobrała pralka? Jak za dużo to mam chodzić brudny?
Tak więc to nie fanatyzm a chęć kontroli poboru prądu poszczególnych urządzeń i udowodnienie teściowej czy ma rację czy się myli.
-
YoMan
Jak masz rozwiazany pomiar gazu? Nie wiem jak się zabrać za opomiarowanie. Mam taki licznik gazu (Apator metrix G4). Na nim coś przyczepione pod cyferkami (niestety jestem w tym temacie zielony jak supla) i prawdopodobnie to jest coś do odczytu zdalnego. Generalnie pytanie czy jestem w stanie gaz opomiarować suplą, podłączyć się do tego "czegoś"?Pietras81 wrote: Mon Dec 19, 2022 6:54 pm To chyba nie jest zle w twoim przypadku ja mam oko 150 użytkowej i średnio około 7-8 m3 gazu schodzi mi dziennie. W tym pewnie z 1m3 na wode użytkową i gotowanie.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan
-
Pietras81
Ja generalnie kupilem liw 01 oraz nadajnik to co widać pod licznikiem. Napisałem do gazowni trafiłem na dobrego człowieka i mam. Gazownia mi podłączyła i zaplombowala.
To co masz przyczepione to zaślepka.
-
YoMan
Zamiast liw pewnie można sklecić coś z wemosa+GG ale rozumiem że muszę sobie kupić ten czujnik metrix ni-3 i się uśmiechnąć do gazowni o zainstalowanie?Pietras81 wrote: Mon Dec 19, 2022 7:32 pm Ja generalnie kupilem liw 01 oraz nadajnik to co widać pod licznikiem. Napisałem do gazowni trafiłem na dobrego człowieka i mam. Gazownia mi podłączyła i zaplombowala.
YoMan