Dlaczego akurat QIO? Wg mojej wiedzy każdy ESP8266 i ESP8265 obsługuje DOUT i z takimi parametrem kompilujemy softy.
Zaktualizuj do wersji 5.8.3 i zobaczymy przy następnej aktualizacji czy pobierze się wszystko automatycznie. Nie powinien występować żaden błąd jeżeli występuje to spróbuj ponowić kilka razy. Jeżeli nadal będzie występować to fajnie byłoby zczytać dane z UART w momencie aktualizacji.
Automatyczna aktualizacja modułu
-
wojtas567
Ja swoje softy do 8266 kompilowałem na QIO tam akurat jest ESP07. DOUT dawałem do 8285 sonoffy one na QIO nie zawsze chciały wstawać, coś w stylu jak teraz się dzieje z najnowszymi softami.
W między czasie kliknąłem aktualizuj jak tu piszę i teraz poszło
jest OK.
W między czasie kliknąłem aktualizuj jak tu piszę i teraz poszło
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
krycha88
- Been thanked: 5 times
Sam kompilujesz GG?wojtas567 wrote: Thu Jan 12, 2023 7:13 pm Ja swoje softy do 8266 kompilowałem na QIO tam akurat jest ESP07. DOUT dawałem do 8285 sonoffy one na QIO nie zawsze chciały wstawać, coś w stylu jak teraz się dzieje z najnowszymi softami.
W między czasie kliknąłem aktualizuj jak tu piszę i teraz poszłojest OK.
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
wojtas567
GG już nie, zrobiliście duży postęp z możliwością kompilacji i teraz tą aktualizacją to już jest rewelacja więc nie mam za bardzo co dodać od siebie ;( jedyne co mi brakuje do dziś przy aktualizacji to informacji o module ESP, to co wyżej pokazałem ale i te dane po woli wdrażacie
one się przydawały jak ręcznie ustawiasz parametry a w modułach przy projektach stosuje się różne ESP i po jakimś czasie nie pamiętasz gdzie jaki jest.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Wyłączyłbym tylko możliwość automatycznej aktualizacji, kiedy mamy wyłączoną opcję 'Dostępne GUI podczas pracy modułu'. W takiej sytuacji po wejściu w tryb konfiguracyjny (przyciskiem, lub z Cloud) próba aktualizacji automatycznej kończy się błędem.
Ps. Od paru dni jest dostępna nowa wersja płytek dla ESP8266 (3.1.0).
Last edited by Robert Błaszczak on Thu Jan 12, 2023 8:21 pm, edited 1 time in total.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Przyznam się że trochę się boję ruszać moje kombajny. Ktoś próbował nowych aktualizacji na sprzętach z MCP23017? A co się stanie jak jakaś funkcja klęknie? Do tej pory wgrywałem poprzednia wygenerowana wersję a teraz nie będzie takiej opcji jeżeli poprzednia aktualizacja była automatem?
YoMan
-
wojtas567
na dole masz pobierz więc tą wersję też możesz mieć na dysku.YoMan wrote: Thu Jan 12, 2023 7:53 pm Przyznam się że trochę się boję ruszać moje kombajny. Ktoś próbował nowych aktualizacji na sprzętach z MCP23017? A co się stanie jak jakaś funkcja klęknie? Do tej pory wgrywałem poprzednia wygenerowana wersję a teraz nie będzie takiej opcji jeżeli poprzednia aktualizacja była automatem?
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Ok. Ostatnio nie miałem czasu wiec nawet nie przegladalem. Może w weekend się trochę ogarnę.wojtas567 wrote: Thu Jan 12, 2023 8:14 pmna dole masz pobierz więc tą wersję też możesz mieć na dysku.YoMan wrote: Thu Jan 12, 2023 7:53 pm Przyznam się że trochę się boję ruszać moje kombajny. Ktoś próbował nowych aktualizacji na sprzętach z MCP23017? A co się stanie jak jakaś funkcja klęknie? Do tej pory wgrywałem poprzednia wygenerowana wersję a teraz nie będzie takiej opcji jeżeli poprzednia aktualizacja była automatem?
YoMan
-
krycha88
Dzięki za zgłoszenie, ale tutaj trzeba to jakoś rozwiązać inaczej bo teraz z trybu konfiguracyjnego tak naprawdę nigdy nie zaktualizujemy modułu.Robert Błaszczak wrote: Thu Jan 12, 2023 7:53 pm Wyłączyłbym tylko możliwość automatycznej aktualizacji, kiedy mamy wyłączoną opcję 'Dostępne GUI podczas pracy modułu'. W takiej sytuacji po wejściu w tryb konfiguracyjny (przyciskiem, lub z Cloud) próba aktualizacji automatycznej kończy się błędem.
-
krycha88
Testuj na innym module kopiując konfigurację jak będziesz zadowolony to wtedy aktualizuj docelowe urządzenie.YoMan wrote: Thu Jan 12, 2023 7:53 pm Przyznam się że trochę się boję ruszać moje kombajny. Ktoś próbował nowych aktualizacji na sprzętach z MCP23017? A co się stanie jak jakaś funkcja klęknie? Do tej pory wgrywałem poprzednia wygenerowana wersję a teraz nie będzie takiej opcji jeżeli poprzednia aktualizacja była automatem?