WI-MEF-3

YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

W cloudzie masz wykresy
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan

Widzę teraz również że jednak FOX ma bardziej zaawansowaną telemetrie chociażby to ze monitoruje napięcie i reprezentuje je na wykresach w aplikacji jak i w przeglądarce czego w MEW01 nie ma (chyba ze czegoś nie wiem ? )

są wykresy tylko energii czynnej, biernej ale już np. napięcia niema i nie da się zobaczyć tego co w aplikacji w czasie rzeczywistym
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Od napięć masz następną zakładkę Aberracje napięcia. Możesz sobie ustawić zapis zdarzeń o przekroczeniu napięcia.

Ps. W jakim celu potrzebujesz wykres napięcia? Ale podaj konkretny argument, a nie "bo chcę".
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
cinas
Has thanked: 3 times
Been thanked: 7 times

Historia napięć przydała by się
Bez uruchomionej aberacji nie ma danych
Jak jest wykres to ładnie widać co się dzieje a tu mamy tylko zdarzenie
Przykład z wczoraj , złapałem latające 0 na transformatorze , na jednej fazie napięcie rosło a na drugiej spadało w zależności od obciążenia - ciężko tego się szukało bo nie widziałem na aplikacji wszystkich napięć a diagnozowałem zdalnie nie było mnie na miejscu
Były by wykresy to szybciej bym to złapał
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Historia napięć jest naszym zdaniem mało diagnostyczna niemniej jednak zostanie wprowadzona tylko trzeba będzie sobie ją włączyć tak samo jak aberracje, które moim zdaniem są sensowniejsze. Jeśli miałbyś je włączone to wyłapałbyś wszystkie odchylenia bez konieczności analizowania wykresów.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
marko121

Robert Błaszczak wrote: Sun Aug 13, 2023 5:14 pm Od napięć masz następną zakładkę Aberracje napięcia. Możesz sobie ustawić zapis zdarzeń o przekroczeniu napięcia.

Ps. W jakim celu potrzebujesz wykres napięcia? Ale podaj konkretny argument, a nie "bo chcę".
Tak trudno zaprezentować wykres? Aberracje napięcia to nie to samo co wykres . Taki wykres jest bardzo przydatny choćby dla fotowoltaiki i przekroczeń napiec . Gdzieś przeczytałem zarzut ze FOX wzoruje się na supli , wybaczcie ale jak obserwuje wykresy to raczej jest wręcz odwrotnie . Po co się wymigiwać po prostu wystarczy dodać wykres a nie pytać czy jest potrzebny . Akurat jest Potrzebny ! Tak samo jak nie rozumiem dlaczego nie można obserwować pomiarów online ze strony przeglądarki tak jak w aplikacji co znowu jest tu za problem ? mało potrzebne? Kupując MEW01 suple byłem pewien ze będą wykresy napiec i wiele więcej skoro nawet fox to ma . No trudno ale to moja wina, nie do końca sprawdziłem . Zastanawiam się czy nie zwrócić zakupu i kupić jednak Foxa
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

marko121 wrote: Sun Aug 13, 2023 8:57 pm Tak trudno zaprezentować wykres? Aberracje napięcia to nie to samo co wykres . Taki wykres jest bardzo przydatny choćby dla fotowoltaiki i przekroczeń napiec.
Do analizy przekroczeń napięć są właśnie aberracje. Moim zdaniem zdecydowanie lepiej się do tego nadają niż wykres.
marko121 wrote: Sun Aug 13, 2023 8:57 pm Gdzieś przeczytałem zarzut ze FOX wzoruje się na supli , wybaczcie ale jak obserwuje wykresy to raczej jest wręcz odwrotnie . Po co się wymigiwać po prostu wystarczy dodać wykres a nie pytać czy jest potrzebny . Akurat jest Potrzebny !
Prosiłem o rzeczowe argumenty. A jak na razie jest "bo tak".
A odpowiadając Ci, dlaczego nie ma wykresów dla napięć. A to dlatego, że bazy danych na serwerach nie są z gumy. Ty chcesz historię napięć, kto inny chciałby historię wszystkich pomiarów. Przemnóż to przez kilka tysięcy MEW-01 i utrzymaj same bazy danych.
marko121 wrote: Sun Aug 13, 2023 8:57 pm Tak samo jak nie rozumiem dlaczego nie można obserwować pomiarów online ze strony przeglądarki tak jak w aplikacji co znowu jest tu za problem ? mało potrzebne? Kupując MEW01 suple byłem pewien ze będą wykresy napiec i wiele więcej skoro nawet fox to ma . No trudno ale to moja wina, nie do końca sprawdziłem . Zastanawiam się czy nie zwrócić zakupu i kupić jednak Foxa
Ja też bym chciał, aby pomiary on-line były dostępne z przeglądarki. Ale odnoszę wrażenie, że takie zapotrzebowanie zgłosi może z 10 użytkowników. Przeglądnij forum, zobacz z czego użytkownicy robią zrzuty ekranów z Supla Cloud. W 95% są to smartfony.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
pzygmunt

marko121 wrote: Sun Aug 13, 2023 8:57 pm Tak trudno zaprezentować wykres?
Aby analiza napięcia miała sens to zapis pomiarów powinien być w miarę szczegółowy. Innymi słowy idealnie aby każdy pomiar był zapisywany w bazie. FOX zapisuje pomiary co kilka minut i są to dane uśrednione. Wykresy napięcia wykorzystywane są do wyłapywania odchyleń od określonych widełek i jak dotąd nikt nie podał innego przekładu do czego są mu takie wykresy potrzebne. Supla oferuje narzędzie, które wyłapuje te odchylenia i dostarcza użytkownikowi odpowiedni raport co zaspokaja realną potrzebę. Niemniej jednak aby wyjść na przeciw użytkownikom również wprowadzimy wykresy napięcia, które podobnie jak w FOX-ie będą opierały się o dane uśrednione czyli wprowadzimy coś co moim zdaniem jest tylko gadżetem.
marko121 wrote: Sun Aug 13, 2023 8:57 pm Tak samo jak nie rozumiem dlaczego nie można obserwować pomiarów online ze strony przeglądarki tak jak w aplikacji co znowu jest tu za problem ?
Dotychczas nikt nie zgłaszał takiej potrzeby pewnie dlatego, że do dyspozycji masz aplikację, gdzie masz wszystkie pomiary live. Ponadto możesz się łatwo zintegrować z HA gdzie również możesz przeglądać pomiary na żywo w tym przez web-a.
marko121 wrote: Sun Aug 13, 2023 8:57 pm Po co się wymigiwać po prostu wystarczy dodać wykres a nie pytać czy jest potrzebny .
Tu nie chodzi o wymigiwanie tylko realne wyzwanie. FOX nie mierzy się z taką skalą jak Supla. Obecnie gdyby chcieć zapisywać w bazie pomiary napięcia co sekundę tak aby zbliżyć się do jakiegoś diagnostycznego poziomu to dziennie musielibyśmy udźwignąć 3024000000 nowych rekordów w bazach danych.
marko121 wrote: Sun Aug 13, 2023 8:57 pm Gdzieś przeczytałem zarzut ze FOX wzoruje się na supli , wybaczcie ale jak obserwuje wykresy to raczej jest wręcz odwrotnie .
To nie jest zarzut tylko fakt. Począwszy od nazwy przez koncept urządzenia, obudowę, zakres funkcjonalny, nawet układ danych w aplikacji - wszystko jest łudząco podobne do tego co wprowadziliśmy w Supli na długo przed FOX-em. F&F dobrze przeanalizował to czego nie mamy i postawił na wykresy oraz taryfy. To nie znaczy, że przez to FOX jest lepszy. FOX nie ma dziesiątek innych funkcji, a Supla te dwie i tak nadrobi.
marko121

Robert Błaszczak wrote: Sun Aug 13, 2023 9:10 pm Do analizy przekroczeń napięć są właśnie aberracje. Moim zdaniem zdecydowanie lepiej się do tego nadają niż wykres.
a moim zdaniem to jest dobre ale obok wykresu
Robert Błaszczak wrote: Sun Aug 13, 2023 9:10 pm Prosiłem o rzeczowe argumenty. A jak na razie jest "bo tak".
A odpowiadając Ci, dlaczego nie ma wykresów dla napięć. A to dlatego, że bazy danych na serwerach nie są z gumy. Ty chcesz historię napięć, kto inny chciałby historię wszystkich pomiarów. Przemnóż to przez kilka tysięcy MEW-01 i utrzymaj same bazy danych.
wystarczy argument ze jest prezentowane więcej danych i tyle, bo idąc Twoim tokiem rozumowania możemy dojść do wniosku: " po co w ogóle prezentować cokolwiek ? "
Robert Błaszczak wrote: Sun Aug 13, 2023 9:10 pm Ja też bym chciał, aby pomiary on-line były dostępne z przeglądarki. Ale odnoszę wrażenie, że takie zapotrzebowanie zgłosi może z 10 użytkowników. Przeglądnij forum, zobacz z czego użytkownicy robią zrzuty ekranów z Supla Cloud. W 95% są to smartfony.
a z czego maja zgłaszać , skoro jest dostępne tylko z apki ? Nawiasem , to nigdy się nie spotkałem żeby aplikacja pokazywała więcej niż strona -SUPLA to mój pierwszy raz :)
pzygmunt

marko121 wrote: Sun Aug 13, 2023 9:34 pm wystarczy argument ze jest prezentowane więcej danych i tyle, bo idąc Twoim tokiem rozumowania możemy dojść do wniosku: " po co w ogóle prezentować cokolwiek ? "
Tylko czy to aby na pewno argument ?
Na tych wykresach nie masz więcej danych. Są tam uśrednione pomiary oraz min i max. Musisz je śledzić aby coś wyłapać.
Jest to bardzo niewygodne, czasochłonne i można coś przeoczyć.

Idę o zakład, że jeśli dostarczę Ci każdego dnia wykres, który będzie zawierał kilkaset punktów danych, a pośród nich tylko kilka przekroczeń to któreś z nich przekroczysz. Ponadto po kilku dniach znudzi Ci się śledzenie takich wykresów. W analizie nie chodzi o to by przeglądać dane, które nie są istotne. Ważne jest by przeglądać te, które są dla nas ważne.
marko121 wrote: Sun Aug 13, 2023 9:34 pm Nawiasem , to nigdy się nie spotkałem żeby aplikacja pokazywała więcej niż strona
W takim razie jeszcze mało widziałeś. Jest wiele rozwiązań, które nawet strony nie mają.

PS.
Dodam jeszcze, że MEW-a możesz łatwo zintegrować z Home Assistant czy też z Grafaną używając do tego MQTT. Tam możesz generować wykresy nawet z sekundową granulacją dla każdego mierzonego parametru.

Return to “Ogólna dyskusja”