Temperatura - reakcje

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

uchnast.michal wrote: Sun Aug 18, 2024 12:43 pm Nie chcę tworzyć nowego wątku a pytania dotyczą termostatu.
1. Minimalna wartość dla grzania to 0st. Czy jeżeli termostat ustawię w przedziale 0 - 12st. a temperatura spanie poniżej 0 to termostat będzie włączony?
2. W skryptach Wojciecha Fracz możliwy był wspólny kanał dla termostatu, np sterujący pompa obiegowa. Jeżeli przynajmniej w jednym z pomieszczeń granie było aktywowany wspólny kanał również się włączał. Czy taki scenariusz można uzyskać bez dodatkowych warunków w nowych termostatach?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Trochę nie rozumiem pierwszego pytania. Jeśli termostat jest włączony i temperatura spadnie poniżej nastawy, to termostat się włączy.

Nowe termostaty dostaną opcję sterowania dodatkowym przekaźnikiem, ale to jest dopiero w planach
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
uchnast.michal
Has thanked: 7 times

klew wrote: Sun Aug 18, 2024 4:27 pm
Trochę nie rozumiem pierwszego pytania. Jeśli termostat jest włączony i temperatura spadnie poniżej nastawy, to termostat się włączy.
[/quote]
Chcę to zastosować jako dodatkowy warunek dla ogrzewania CO. Termostat dla temperatury na zewnątrz. Jeżeli od południa jest cieplej niż 8 st. piec się wyłącza.
Próg minimalny dla termostatu w GG to 0st. max 40st.
Zakładając, że ustawię przedział 0-12 st. i ustawię próg wyłączenia grzania na 8st to czy jeżeli spadnie poniżej 0 będzie nadal włączony?
Mam nadzieję, że teraz dobrze to opisałem ;)
klew wrote: Sun Aug 18, 2024 4:27 pm Nowe termostaty dostaną opcję sterowania dodatkowym przekaźnikiem, ale to jest dopiero w planach
Super, a tak + - kiedy można się spodziewać. W tym roku?
klew

Nadal niezbyt rozumiem ;). Może to przez długi weekend? ;)

To sterowanie przekaźnikiem będzie raczej dość szybko, ale lokalnie w ramach urządzenia (termostaty i przekaźnik na jednym sterowniku), lub w ramach lokalnie dostępnych urządzeń,z którymi można się bezpośrednio skomunikować.
Chcemy też dodać możliwość bezpośredniej komunikacji między urządzeniami Wi-Fi, ale to nie wiem kiedy będzie, a założyłem że o taki wariant pytasz. W ciągu najbliższych 2 miesięcy raczej nie widzę możliwości rozpoczęcia nad tym prac, ale wszystko zależy od tego nad jakimi projektami się skupiamy.
uchnast.michal
Has thanked: 7 times

klew wrote: Sun Aug 18, 2024 5:10 pm Nadal niezbyt rozumiem ;). Może to przez długi weekend? ;)
Dla termostatu ustalamy przedział w jakim można ustawiać temperaturę. Lecz minimalna wartość to 0st. Nie ma możliwości ustawienia ujemnej. Czy jeżeli spadnie temperatura poniżej 0 a mam ustawione 10st. to pomimo wyjścia poza minimalna wartość (0st.) przekaźnik termostatu będzie nadal włączony?
klew wrote: Sun Aug 18, 2024 5:10 pm To sterowanie przekaźnikiem będzie raczej dość szybko, ale lokalnie w ramach urządzenia (termostaty i przekaźnik na jednym sterowniku).
Tak, przekaźnik mam na tym samym urządzeniu.

Bardzo dziękuję za szybką informację pomimo, że jest niedziela :oops:
klew

Ogólnie zakres min nastawy może być ujemny. Pewnie GG nie pozwala ustawić niższej.
Natomiast termostat będzie działał poprawnie nawet gdy pomiar będzie na minusie

Return to “Pomoc”