SBW-02 - homeassistant

pzygmunt
Been thanked: 59 times

kajetan.kubik wrote: Mon Nov 11, 2024 1:44 pm Zatrzymywanie nie jest wspierane -> tylko tak jak ktoś inny napisał, kiedy kliknie się Otwórz w HA, brama zaczyna się otwierać, STOP w HA wtedy nic nie robi, natomiast Zamknij zatrzymuje bramę, i już ponownie wciśnięte Zamknij nie robi nic. Tak to ma działać by design tak?
Naciśnięcie "Zamknij" zatrzyma bramę, a po minucie zacznie ją zamykać.
Jeśli tak się nie dzieje to masz niewłaściwe podłączony czujnik otwarcia.
kajetan.kubik wrote: Mon Nov 11, 2024 1:44 pm Mam dokładnie takie same objawy przy SBW02 + kontaktron, w aplikacji supla wszystko jest OK.
Aplikacja Supla nie używa akcji OPEN/CLOSE jak HA tylko SBS.
kajetan.kubik wrote: Mon Nov 11, 2024 1:44 pm Od biedy w sumie może tak to działać, tylko trzeba uważać, żeby nie wcisnąć zamknij jak brama jeszcze nie dojechała do końca.

Możesz utworzyć własną encję, która będzie starować bramą tak jak aplikacja Supla. Możesz też utworzyć kopię istniejącej i dodać jej wsparcie dla "STOP" ale potrzebujesz dodatkowy kanał podłączony do wejścia "Stop" w automatyce bramy.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Problem z HA jest taki, że "bramy" on wspiera jako funkcję "cover", która w zasadzie jest dla rolet i urządzeń sterowanych jak rolety .
Natomiast nasze bramy mają napędy działające na zasadzie przycisku sbs (krok-po-kroku). Niestety w HA nie ma natywnego wsparcia dla takich bram. Tak samo nie ma dla furtek i drzwi na elektrozaczepy.
Ogólnie wydaje mi się, że może by było lepiej, gdyby Supla publikowała bramy, furtki itp także jako "button" (przycisk) w HA, który by działał jak zwykłe SBS. Ostatnio jak przeglądałem dokumentację ha, to taką opcję znalazłem, ale jeszcze nie testowałem czy to dobrze zrozumiałem.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “ZAMEL SBW-02”