Dziękuję za zdjęcie, upewniło mnie, że dobrze połączyłem.
Czy Vcc 3.3V z UART musi być też podłączone, czy wystarczy zasilanie samego SONOFF-a?
Czy w ogóle podczas programowania podłączać 220V do SONOFF-a, czy korzystać tylko z zasilania z UART (wtedy rozumiem, że musi być)?
Programowanie przebiega chyba poprawnie. Wrzuciłem oba BIN-y, drugi z odpowiednim offsetem.
Czy do programowania wystarczy uruchomić SONOFF-a z wciśniętym przyciskiem, czy trzeba cały czas zwierać ten przycisk podczas programowania?
Ale dalej już nic się nie dzieje. Po restarcie urządzenia nie miga dioda, nie widać AP mimo wymuszania wejścia w tryb CONFIG poprzez przytrzymanie przycisku przez więcej niż 5 sekund, na port szeregowy leci cały czas jakaś nieczytelna transmisja. Gdzie szukać problemu?
SUPLA dla ITEAD SONOFF
-
0xFF
Ja zasilałem układ z UART-u, bo tak jest bezpieczniej.PLF10T wrote:Dziękuję za zdjęcie, upewniło mnie, że dobrze połączyłem.
Czy Vcc 3.3V z UART musi być też podłączone, czy wystarczy zasilanie samego SONOFF-a?
Czy w ogóle podczas programowania podłączać 220V do SONOFF-a, czy korzystać tylko z zasilania z UART (wtedy rozumiem, że musi być)?
Programowanie przebiega chyba poprawnie. Wrzuciłem oba BIN-y, drugi z odpowiednim offsetem.
Czy do programowania wystarczy uruchomić SONOFF-a z wciśniętym przyciskiem, czy trzeba cały czas zwierać ten przycisk podczas programowania?
Ale dalej już nic się nie dzieje. Po restarcie urządzenia nie miga dioda, nie widać AP mimo wymuszania wejścia w tryb CONFIG poprzez przytrzymanie przycisku przez więcej niż 5 sekund, na port szeregowy leci cały czas jakaś nieczytelna transmisja. Gdzie szukać problemu?
Ale to może też zależeć jaką wydajność prądową zapewnia UART, czy samo wyjście USB komputera.
Jak pokazało że zaprogramowało, to powinno być ok, nie trzeba nic zawierać w trakcie programowania.
Sprawdź pozostałe ustawienia:
Code: Select all
BAUDRATE: 115200
Flash Size: 1MByte
Flash speed: 40Mhz
SPI Mode: QIO-
PLF10T
Programuję używając XTCOM_UTILITY, ale tam można ustawić tylko BUAD RATE (i oczywiście wskazać plik i offset), chyba, że nie umiem znaleźć pozostałych parametrów. A może trzeba użyć innego programu do flashowania?
-
0xFF
-
maghost
Całkiem fajny ten firmware dla Sonoff. Właśnie udało mi się go pomyślnie zaprogramować.
Możnaby na przyszłość pomyśleć o zmianie stanu przekaźnika wbudowanym przyciskiem, wtedy możnaby było się podlutować pod styki przycisku i mieć gotowy moduł dla sterowania oświetleniem. A jak na razie świetnie działa jako socket w obudowie Z-27
Możnaby na przyszłość pomyśleć o zmianie stanu przekaźnika wbudowanym przyciskiem, wtedy możnaby było się podlutować pod styki przycisku i mieć gotowy moduł dla sterowania oświetleniem. A jak na razie świetnie działa jako socket w obudowie Z-27
-
PLF10T
Z firmware SUPLA moduł SONOFF tak właśnie działa. Można sterować przekaźnikiem z aplikacji mobilnej, albo przyciskiem dostępnym w SONOFF. Ponieważ przycisk jest niewygodny w normalnym użyciu (jest schowany) podłączyłem do niego równoległy zewnętrzny przycisk "przyklejony" do obudowy SONOFF i steruję przekaźnikiem z aplikacji lub klikając przyciskiem. Co ładne, przełączanie przyciskiem zmienia wizualizację stanu przełącznika w SUPLA.maghost wrote:Możnaby na przyszłość pomyśleć o zmianie stanu przekaźnika wbudowanym przyciskiem, wtedy możnaby było się podlutować pod styki przycisku i mieć gotowy moduł dla sterowania oświetleniem.)
-
maghost
Faktycznie.
Wszystko przez wgranie wersji z DS18B20, która nie ma tej świetnej funkcji!
Dzięki!
Wszystko przez wgranie wersji z DS18B20, która nie ma tej świetnej funkcji!
Dzięki!
-
Rlech
Dziala super. Wielkie dzieki!
Chciałbym zapytać, czy da się dołączyć kilka takich przełączników do SUPLI (mam jeden przełącznik ale wczoraj zamówiłem jeszcze cztery)? W jaki sposób można zmienić nazwę switcha 'Lokalizacja 1' na inną?
Przepraszam z góry za może głupie pytania ale dopiero wczoraj zacząłem swoją przygodę z SUPLA i zflashowalem swój pierwszy przełącznik.
Chciałbym zapytać, czy da się dołączyć kilka takich przełączników do SUPLI (mam jeden przełącznik ale wczoraj zamówiłem jeszcze cztery)? W jaki sposób można zmienić nazwę switcha 'Lokalizacja 1' na inną?
Przepraszam z góry za może głupie pytania ale dopiero wczoraj zacząłem swoją przygodę z SUPLA i zflashowalem swój pierwszy przełącznik.
-
PLF10T
Dowolną ilość - każdy taki przełącznik to oddzielne urządzenie w SUPLA, które możesz nazwać i identyfikować w urządzeniu mobilnym przez nazwę (i ew. inną ikonę, ale tu lista jest ograniczona do ikon symbolizujących typy urządzeń).
Nazwę lokalizacji zmieniasz na portalu SUPLA, w oknie LOKALIZACJE, w lewej dolnej części okna jest ID lokalizacji i pole z etykietą "Podpis" (powyżej ID lokalizacji). Ten "Podpis", to właśnie nazwa lokalizacji, jaką potem widzisz w urządzeniu mobilnym (i innych częściach portalu, gdzie przypisujesz urządzenia i identyfikatory do lokalizacji.
Nazwę lokalizacji zmieniasz na portalu SUPLA, w oknie LOKALIZACJE, w lewej dolnej części okna jest ID lokalizacji i pole z etykietą "Podpis" (powyżej ID lokalizacji). Ten "Podpis", to właśnie nazwa lokalizacji, jaką potem widzisz w urządzeniu mobilnym (i innych częściach portalu, gdzie przypisujesz urządzenia i identyfikatory do lokalizacji.