Problem z reakcjami - termostat

mystichussar

Maciek663 wrote: Sat Dec 21, 2024 9:08 pm Powyższe reakcje są ustawione dobrze, ale to nie ma prawa działać zgodnie z założeniami [...]
To ja proszę dla słabszych... nie ogarniam...

To ja opisuję mój przypadek i pokazuję ustawienia. Wentylacja pomieszczenia spiżarni i piwniczki pod nią. 1xWemos d1 mini + 2x przekaźnik dla wentylatorów: tego w piwniczce i tego powyżej, w spiżarni.
Spiżarnia: kiedy temperatura przekroczy X stC - załącz wentylator i wyłącz go kiedy temperatura spadnie poniżej Y stC.
Piwniczka: kiedy wilgotność przekroczy A % - załącz wentylator i wyłącz go kiedy wilgotność spadnie poniżej B %.

Temp.:
Image
Image

Wilg.:
Image
Image
Maciek663
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Wg mnie wygląda to ok, tylko wyłączenie przy wilgotności zmień, bo nie możesz mieć w obu warunkach tej samej wartości 55%. Natomiast reakcje od temperatury powinny działać poprawnie.
Rafal_P

Maciek663:
Ja przede wszystkim nie rozumiem punktu 1 z opisu klew. Nawet z wyjaśnieniem, które wykonał pod koniec posta. Jak samo harmonogramowanie rozumiem (i ewentualnie dlaczego tak wykonany termostat mógłby nie działać zgodnie z oczekiwaniem) tak zrozumieć fakt, że tylko w momencie przejścia wyzwalana jest akcja w tym konkretnym przykładzie zrozumieć się nie da. Który system automatyki działa na wartości ciągłej jedynie na zdarzenie przekroczenia granicy a nie monitoruje jej przez cały czas? Ja takiego innego nie znam.
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

Rafal_P wrote: Sun Dec 22, 2024 10:09 pm Maciek663:
Ja przede wszystkim nie rozumiem punktu 1 z opisu klew. Nawet z wyjaśnieniem, które wykonał pod koniec posta. Jak samo harmonogramowanie rozumiem (i ewentualnie dlaczego tak wykonany termostat mógłby nie działać zgodnie z oczekiwaniem) tak zrozumieć fakt, że tylko w momencie przejścia wyzwalana jest akcja w tym konkretnym przykładzie zrozumieć się nie da. Który system automatyki działa na wartości ciągłej jedynie na zdarzenie przekroczenia granicy a nie monitoruje jej przez cały czas? Ja takiego innego nie znam.
Supla ma bardzo podstawowe funkcje, jeśli chodzi o automatyzacje. Wiele rzeczy nadal czeka na implementację i ich po prostu nie ma.

Rekacje działają, jak działają, bo tak są zrobione. Zostały one wprowadzone początkowo głównie na potrzeby powiadomień.
Np. Gdy temperatura przekroczy 25 stopni, wyśli powiadomienie "jest gorąco".
I co powinien robić taki system wg Ciebie? Wysyłać powiadomienie co sekundę, gdy temperatura stale jest powyżej 25?

Także obecne Reakcje działają uruchamiają się przy zmianie stanu warunku.

To czego potrzebujesz do zbudowania takiej zależności, to coś, co nazywamy "Logiką" i na co wiele osób czeka od dawna. Możnaby wtedy np. dodać harmonigram uruchamiany co 1 min, który sprawdza warunek temperatury i np. przezłącza odpowiednio przekaźnik.

Ewentualnie można tego typu zależności budować też w oparciu o "skrytpy" https://scripts.supla.io - ale one czasem działają dość dziwnie i nieintuicyjnie. Także zanim się na nie zdecydujesz, poczytaj trochę o problemach i możliwościach tutaj: viewforum.php?f=95
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Maciek663

Rafal_P wrote: Sun Dec 22, 2024 10:09 pm Maciek663:
Już się tego chyba lepiej wytłumaczyć nie da...

Przykładowo dla reakcji jak powyżej:

Temperatura wynosi 25,9 st i zmienia się na 26,1 - reakcja się wykonuje, temperatura rośnie do 27, nic się nie dzieje, temperatura spada do 25 i rośnie do 26,1 nic się nie dzieje. Temperatura spada do 24 (poniżej warunku "histerezy") i rośnie do 26,1 - reakcja się wykonuje. Tak jak pisze klew i reszta, reakcja wyzwala się tylko w momencie zmiany: warunek niespełniony na warunek spełniony.
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

Maciek663 wrote: Mon Dec 23, 2024 9:32 am Już się tego chyba lepiej wytłumaczyć nie da...
Rafałowi nie chodzi o to, że nie rozumie zasady działania, tylko nie rozumie dlaczego taka zasada jest. On po prostu spodziewał się innej funkcjonalności w Reakcjach, niż to co jest.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Maciek663

klew wrote: Mon Dec 23, 2024 9:36 am
Maciek663 wrote: Mon Dec 23, 2024 9:32 am Już się tego chyba lepiej wytłumaczyć nie da...
Rafałowi nie chodzi o to, że nie rozumie zasady działania, tylko nie rozumie dlaczego taka zasada jest. On po prostu spodziewał się innej funkcjonalności w Reakcjach, niż to co jest.
A ok ;)
mmiikk
Been thanked: 2 times

Rafal_P wrote: Tue Oct 22, 2024 7:50 pm
To to w kilku sytuacjach będzie działać niezgodnie z Twoimi oczekiwaniami. Np. gdy o 17:55 temperatura spadnie do 20 stopni, to o 18:00 reakcaja nie zadziała. Bo jej warunek był spełniony o 17:55, a wtedy była wyłączona.
Podobnie jeśli o 22:00 ROW będzie nadal włączony, a temperatura będzie wynosić 24,9, to o 22:05 gdy temperatura osiągnie 26 stopni, ROW nie zostanie wyłączony, bo rekacja jest już nieaktywna.

Ogólnie lepiej by było, gdyby akcja 2 była bez ograniczenia czasowego. Albo gdyby dodać zwykły harmonogram wyłączający ROW po 22:00.
Ale na poprawne załączanie nie mam pomysłu.
Wad tych pozbawiony jest wirtualny termostat w skryptach fracza (teraz chyba inaczej sie nazywają) opis jest na forum w dedykowanym wątku, kolega może go wykorzystać, w razie czego mogę pomóc posutawiać, u mnie działa już 3 rok miałem zmieniać na dedykowany supla ,termostat ale skoro ten wirtualny działa ... no i supla termostat wymaga termometru na kablu co u mnie go wyklucza (3 piętra bym musiał wiercić)
w zasadzie z tym fraczowym termostatem tylko dwa ograniczenia widzę: dokładność czasowa reakcji = 5 minut, nie zmieni stanu jeśli jest offline lub termometr jest offline, ale jak wróci do online w odróżnieniu do reakcji zaktualizuje się wg temperatur najpóźniej w ciągu 5 minut. Można też ustawić godziny w jakich działa a w pozostałych będzie off. Można nawet w różnych godzinach i dniach tygodnia ustawić różne temperatury włączające i wyłączające (co implikuje takze mnożliwość zmiany wartości histerezy - tego chyba supla termostaty nie majahistereza jest jedna na cały termostat), można uzależnić reakcje od średniej temperatury kilku termometrów czego mi osobiście brakuje w supla termostatach. Jak dla mnie wirtualny termostat w skryptach jest niemal idealny do zastosowań kolegi.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Też polecam https://scripts.supla.io/
W zasadzie da się tam wszystko wyklikać (trzeba tylko wiedzieć, jak to działa - wyzwalacze i warunki).
Może doczekamy się tych wszystkich funkcjonalności w cloud - takie chyba nawet były kiedyś plany...
W każdym razie ważne, że są skrypty Fracza, które bardzo dobrze działają i uzupełniają to, co mamy w cloud.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Termostat na SD czyli też GG może korzystać z termometru bezprzewodowego poprzez linki bezpośrednie.
Co do działania i sterowania temperaturą to się ogarnia harmonogramem w termostacie bez reakcji. Na chwilę obecną jedyna wyższość skryptów to sterowanie uzależnione od warunku innego niż czas.
Wymien ROW na DIY np. Na sonoffie i chyba będzie problem rozwiazany.
YoMan

Return to “Pomoc”