Lampki choinkowe na zewnątrz

Leszekbialy
Has thanked: 2 times

zzrr wrote: Sun Nov 03, 2024 12:01 pm
Leszekbialy wrote: Sat Nov 02, 2024 11:46 pm W domu zasilacz 5V/3A, chińczyk nie podał mocy ledów ale są całkiem jasne albo efekt robi mleczna bańka na ledzie.
...tym bardziej że w programie można ustawić ograniczenie prądowe dla poboru.
A patrzyłeś jakie są diody w tym szeregu na 12V? Bo widzę że robią te węże na SK6809 12V. Nie ma tej diody na liście do wyboru w programie WLED. Znalazłem wąż na 12V i napisane że na takich diodach jest. Może obsługiwana tak samo jak SK6812 bo taka na liście obsługiwanych jest. Czy WLED obsłuży taką diodę, ktoś wie? i czy w takiej diodzie na 12V sygnał sterujący musi iść przez konwerter stanów i podnosić do 12V czy podłączaliście może bezpośrednio do mikrokontrolera i sterowanie zostało np. 3.3V ?

Gdzieś mi się przewinęła informacja że w przypadku sterowania diodami napięcie sterujące powinno być co najmniej 0,7*Vcc. W przypadku diód 5V sprawdzałem i działają przy 3.3V również bez konwertera a jak jest z tymi na 12V?
Te na 12V to w sumie nie wiem kupiłem na Ali jako ws tam jest zwykły LED RGB i driver podobno ws ale nie widać bo są zalane klejem, sterownik to zwykły wemos i prosto z wyjścia bez konwerterów rezystorów i kondensatorów

Return to “Ogólna dyskusja”