od kilku lat instaluję systemy sterowania ogrzewaniem i ogólnie pojętego smart home. Supla to moja miłość bo to pierwszy system smart który sam uruchomiłem w swoim domu. Dotychczas w Supli brakowało mi najbardziej urządzeń do sterowania ogrzewaniem więc BARDZO mnie cieszy współpraca z Auratonem.
W swoim domu jeszcze nie wymieniałem Salusa na Auratona (cały dom mam na supli, sterowanie ogrzewaniem na Salusie) ale jestem już po pierwszym montażu sterowania ogrzewaniem podłogowym na Auratonie w Supli. Trafił się klient który kupił dom z Suplą i próbował sam przenieść się na swoje nowe konto (nie chciał używać konta poprzedniego właściciela bo było skojarzone z mailam poprzedniego właściciela).
i tutaj pierwsza uwaga - nie da się przenieść konta Supla na nowego maila (nowego właściciela). Trzeba założyć nowe konto i przejść wszystkie urządzenia jedno po drugim, dodać je do nowego konta, przepisać wszystkie automatyzacje itd. (zarówno u Salusie jak i Techu da się zmigrować konto na inny email)
uwaga druga - zgadzam się z poprzednikami że dzisiaj dla osoby która nie śledzi forum supli uruchomienie systemu Auratona na Supli przy użyciu instrukcji załączonych i tych na stronie to mission impossible
Ja byłem testerem i przeczytałem wszystko co pojawiło się na forum w temacie Auratona więc poradziłem sobie w miarę sprawnie, choć nie bez emocji (listwa podłogowa przełączyła mi się w tryb chłodzenia - działała odwrotnie, i nie potrafiłem tego odkręcić nawet za pomocą instrukcji które znalazłem na stronie Auratona. W końcu metodą prób i błędów klikająć możliwe kombinacje udało mi sie w końcu przywrócić normalne działanie w trybie grzania ale ponad 2 godziny straciłem na czytaniu instrukcji i kombinowaniu - była to wyjątkowo niedziela więc zadzwonić nie było gdzie...)
i żeby mój post nie był odebrany absolutnie jako krytyka...powiem, że inne systemy na których pracuję (Salus, Tech, Engo) mają podobnie. Tzn zawierają instrukcje niektóre całkiem sensowne ale ciężko znaleźć gdzieś ogólny opis systemu wraz z jakąś instrukcją który wytłumaczyłby co z czym i jak i dlaczego. A bez tego osobie nieobeznanej ciężko samodzielnie uruchomić to tak żeby działało sprawnie. Pewnie dlatego wszystkie te firmy szkolą instalatorów na dedykowanych szkoleniach gdzie potrafią wytłumaczyć co i jak ale takiego materiału nie udostępniają publicznie...
jedynym wyjątkiem był poprzedni dystrybutor Salusa który na swojej stronie oferował 4 webinary (trwające po 2 godziny) w których od początku do końca - jak na dedykowanych szkoleniach - tłumaczono krok po kroku co z czym, jak i dlaczego tak
tu mała ciekawostka. gdy wchodziłem w Salus smarthome obejrzałem chyba nawet dwukrotnie te webinary i po tym uruchomiłem system Salusa u kolegi bez większych problemów. Po tym miałem szkolenie z tego systemu (1:1 ze szkoleniowcem bo była pandemia, kwiecień 2020) który stwierdził, że w zasadzie nie ma mnie z czego szkolić bo ja już wszystko wiem...
dlaczego to piszę? bo moim zdaniem to fajny pomysł z takimi webinarami o ile firma Auraton zdecyduje się na taki model - tzn. przygotowanie takich webinarów i udostępnienie ich publicznie. Skutkiem może być podejmowanie prób instalacji przez klientów samodzielnie i wzrost zapytań do wsparcia technicznego. Wiadomo jak montuje instalator to zazwyczaj jest przeszkolony, wie co i jak i nie wydzwania do wsparcia. Salus ograł to wówczas tak, że zrobił promocję 5+2 lata gwarancji na sprzęt. Dodatkowe 2 lata były gdy instalacji dokonywał certyfikowany instalator więc większość klientów jak miała oglądać kilka godzin webinarów i próbować sama wolała zawołać takiego gościa jak ja i dostać gwarancję na 7 lat !!!
Martwi mnie jednak temat aktualizacji systemu tzn. konieczność ręcznej aktualizacji BOX-a . Klient któremu instalował jakis instalator raczej nie zrobi tego sam. Ja u tego jedynego klienta u którego robiłem system Auratona na Supli też tego zdalnie nie zrobię (raz że się nie da, dwa ze nie mam nawet hasła do jego clouda bo ma m.in bramę garazową na supli więc nie chce znać jego hasła żeby nie było ). Na szczęście nie zgłasza problemów - nic mu sie nie rozlącza - ale jak tak się będzie działo to będę musiał jeździć po klientach żeby naprawić system (zaktualizowac box-a ) a taka wizja mi sie nie podoba
Dlatego chyba Supla powinna wybrać jedną z dróg które wybrały Salus i Tech tzn.
- Salus w trybie offline będzie działał w nieskończoność (aż się zepsuje np, akumulatorek) natomiast w trybie online aktualizuje się sam - i to zarówno odpowiednik box-a (u nich to bramka) jak i urzadzenia wykonawcze. Klient nic nie musi robić. uprzedzam tylko klientów że czasem termostaty zaświecą się same z siebie pokazując na wyświetlaczu wszystkie ikonki -- to znaczy ze się zaktualizowały i zrestartowały
(więc można powiedzieć samograj po instalacji )
- Tech w trybie offline jak Salus. Natomiast w trybie online aktualizację trzeba przeprowadzić na urządzeniu głównym ręcznie ALE można tego nie robić latami i nic się nie stanie (po prostu nie będzie nowych funkcji i ew poprawek) Ale nic sie nie rozłącza bo sprzedawane jest z ostatnią stabilną przetestowaną wersją firmware.
Inaczej Supla i Auraton via Supla będą systemami dla hobbystów którzy potrafią zainstalować sobie system sami i naprawić jak trzeba sami.
Nie twierdze ze tak będzie - ale jeśli będę musiał jeździć do klienta aby aktualizować box-a co jakiś czas aby system działał prawidłowo to też nie będzie mi się chciało instalować tego systemu u klientów którzy w mojej ocenie nie poradzą sobie sami z aktualizacją BOX-a
Nie wiem jaki model preferuje Auraton. Jeśli samodzielnej instalacji przez klientów to naprawdę rekomenduję konkretne dokładne webinary ("z kamerą wśród instalatorów"

) a jeśli model oparty na instalacji przez certyfikowanych instalatorów to nie wiem jak ale trzeba wyeliminować ewentualną konieczność podjazdów do klientów aby zaktualizować BOX-a bo nie polubią tego systemu...