Moduły do bram BFT

Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Z SBW-02 nie będziesz miał takich problemów.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
jamiro

Robert Błaszczak wrote: Tue Jul 01, 2025 9:02 am Z SBW-02 nie będziesz miał takich problemów.
Nie ukrywam, że chciałbym to cenowo ogarnąć, a moduł Zamela swoje kosztuje, tym bardziej, że nie dam rady technicznie, podłączyć dwóch napędów pod jeden moduł, więc cenę muszę liczyć x2, a jeszcze chciałbym pod suple podpiąć elektrozaczep od drzwi wejściowych, no i już mam x3.
kiler88
Been thanked: 1 time

Jak po kosztach, to jakiś moduł prostownika z ali, czy ale.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

kiler88 wrote: Tue Jul 01, 2025 10:17 am Jak po kosztach, to jakiś moduł prostownika z ali, czy ale.
Włożę trochę "kij w mrowisko", ale jeśli pytający zadaje tak podstawowe pytania, to według mnie nie posiada wystarczającej wiedzy aby poradzić sobie z tym tematem w przypadku potencjalnych problemów. Namawiamy go do tzw. "druciarstwa", a później będziemy rozwiązywać problemy typu "dostaję 15 powiadomień o otwartej bramie", "nie działają powiadomienia", "brama się sama otwiera", itp.

@jamiro, nie obraź się, ale staram się podsunąć Ci rozwiązanie najlepsze dla Ciebie. Ja np. nie mam bladego pojęcia o samochodach i nie wysilam się na samodzielne naprawy, bo się najzwyczajniej na tym nie znam. A ponieważ się nie znam, to zapewne czasami przepłacam. Z drugiej strony, dzięki temu mechanicy mają pracę.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Robert Błaszczak wrote: Tue Jul 01, 2025 12:18 pm
kiler88 wrote: Tue Jul 01, 2025 10:17 am Jak po kosztach, to jakiś moduł prostownika z ali, czy ale.
Włożę trochę "kij w mrowisko", ale jeśli pytający zadaje tak podstawowe pytania, to według mnie nie posiada wystarczającej wiedzy aby poradzić sobie z tym tematem w przypadku potencjalnych problemów. Namawiamy go do tzw. "druciarstwa", a później będziemy rozwiązywać problemy typu "dostaję 15 powiadomień o otwartej bramie", "nie działają powiadomienia", "brama się sama otwiera", itp.

@jamiro, nie obraź się, ale staram się podsunąć Ci rozwiązanie najlepsze dla Ciebie. Ja np. nie mam bladego pojęcia o samochodach i nie wysilam się na samodzielne naprawy, bo się najzwyczajniej na tym nie znam. A ponieważ się nie znam, to zapewne czasami przepłacam. Z drugiej strony, dzięki temu mechanicy mają pracę.
Dodatkowo pytania o konfigurację softu (bo np. po ustawieniu, jako brama nie działa :() i milion podobnych ;-)
Robert - masz rację w stu procentach.
@jamiro - tutaj każdy Ci chętnie pomoże, ale możesz niepotrzebnie stracić sporo czasu i nerwów. Zrób, jak @Robert Błaszczak proponuje. Ne będziesz żałował. Będziesz miał wsparcie producenta i co najważniejsze gwarancję, czego Ci producent przerobionego Sonoffa, czy innego modułu z Ali nie zapewni. Jeśli jednak zdecydujesz się na coś innego, to pisz dalej, pewnie ktoś, kto będzie wiedział jak rozwiązać Twój problem pomoże.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
jamiro

Dzięki panowie za odpowiedź.
Oczywiście się nie obrażam bo nie mam o co, ale jestem zbyt ambitny żeby odpuścić temat :D
Ja wiem, że najprościej by było pójść na skróty i zakupić moduły od Zamela, ale patrzę troszkę do przodu, z racji potrzeby nauki i wykorzystania modułów Sonoff w innej dziedzinie.

Z tego co udało mi się dowiedzieć, jest pewien paradoks w opisie instrukcji centrali BFT. W danych technicznych jest faktycznie opisane, że zasilanie akcesoriów jest poprze prąd zmienny o napięciu 24V. Ale, na pozostałych stronach tej samej instrukcji widnieje schemat, gdzie wyraźnie mamy zaznaczone polaryzacje wykorzystywane przy DC.

Jaki bezpieczny zasilacz polecacie lub przekaźnik, żeby bezpiecznie zasilić moduł Sonoff, a w razie jakiejkolwiek awarii nie uwalić centralki BFT ?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

jamiro wrote: Wed Jul 02, 2025 2:49 pm Ale, na pozostałych stronach tej samej instrukcji widnieje schemat, gdzie wyraźnie mamy zaznaczone polaryzacje wykorzystywane przy DC.
Napędy tak często mają w przypadku gdy przechodzą w tryb zasilania awaryjnego z akumulatora. Dlatego akcesoria powinny pracować na zasilaniu AC/DC.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
malarz
Been thanked: 2 times

SBW kupujesz jako całość i podłączasz (prawie - ew. kontaktrony) bez dodatków. Nie przejmujesz się zasilaniem (AC/DC/napięcie do 24C) u bierzesz to co brama daje.

Sonoff SV + drugi Sonoff SV (bo pierwszy spaliłeś) + jakiś zasilacz o którym pisałeś + dodatkowe przekaźniki + jakaś obudowa na to wszystko + masa czasu.

Cenowo w sumie pewnie wyjdzie podobnie jeżeli uda się nie spalić sterownika napędu.

Zauważ, że ta zabawka ma też otwierać wejście na posesję i garaż (czyli pewnie też wejście do domu). Zastanów się, co się stanie jak otworzy się w kiepskim momencie (np. w czasie Twojego urlopu). Ja do bramy, garażu i furtki wybrałem Zamele. Do kilku innych ważnych rzeczy też. A bawić się można przełącznikami światłą (jak rozumiesz jak działa RCD i co można zrobić 230V), czujnikami temperatury czy czystości powietrza. Albo sterować podlewaniem ogródka.
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.

Return to “Ogólna dyskusja”