Jest też termostat na thr316 no ale cena o 60zl wyższa niż basic, więc się nie przebijaRomanG wrote: Sun Jun 08, 2025 7:31 pm Najgorszym w tym jest to, że wpisując w przeglądarce "termostat Supla" wyskakują w większości propozycje z naszego portalu aukcyjnego - termostaty na "basic-ach".
Termostat
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
YoMan
-
djalex
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
Znam ten schemat bo już go ktoś tu podawał dużo wcześniej i wiem że jest separacja tylko jest jedno ale.... na rynku jest pełno klonów które nie koniecznie są zbudowane wg tego schematu i co wtedy? Chcesz ręczyć swoją głową nie widząc produktu że jest bezpieczny bo ktoś poda że to Sonoff Basic?RomanG wrote: Sun Jun 08, 2025 6:27 pm ...i jeszcze jeden post.![]()
@djalex! Nie czuj się dotknięty tym, że napisałem, że nie wiesz o separacji, bo ja też długo nie wiedziałem.
Bardziej chodzi mi o to, że inni mogą obalić ten argument i będą przekonani o swojej (jakże błędnej) racji.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Chińczyk chińczyka podrabia? Świat stanął na głowiedjalex wrote: Tue Jun 10, 2025 7:01 am Znam ten schemat bo już go ktoś tu podawał dużo wcześniej i wiem że jest separacja tylko jest jedno ale.... na rynku jest pełno klonów które nie koniecznie są zbudowane wg tego schematu i co wtedy? Chcesz ręczyć swoją głową nie widząc produktu że jest bezpieczny bo ktoś poda że to Sonoff Basic?
Ja jeszcze raz powtórzę, że tu nie chodzi tylko o separację galwaniczną. Poza tym jest jeszcze taki aspekt jak zachowanie odpowiedniej odległości między ścieżkami 230 V a GND/3.3 V.
Może to jest spełnione, a może nie. Tego nie wiem i nigdy nie próbowałem nawet sprawdzać.
Jeśli ktoś lubi samemu coś budować/przerabiać i ma odpowiednią wiedzę, to śmiało - może dla siebie i na własną odpowiedzialność robić wszystko co mu do głowy przyjdzie.
Natomiast jeśli ktoś sprzedaje takie przeróbki, to wprowadza na rynek urządzenie, które musi mieć CE wydane przez niego (CE z obudowy nie ma tu żadnego znaczenia). Musi spełniać wszelkie normy wymagane prawnie i taka osoba za to odpowiada.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
Przeczytaj, co napisałem w tym wątku. Czy w jakimkolwiek miejscu polecałem tego Sonoff-a do zastosowań innych, niż zaleca producent? Wręcz przeciwnie. Czy gdziekolwiek napisałem, że jest bezpieczny? Nigdzie.djalex wrote: Tue Jun 10, 2025 7:01 amZnam ten schemat bo już go ktoś tu podawał dużo wcześniej i wiem że jest separacja tylko jest jedno ale.... na rynku jest pełno klonów które nie koniecznie są zbudowane wg tego schematu i co wtedy? Chcesz ręczyć swoją głową nie widząc produktu że jest bezpieczny bo ktoś poda że to Sonoff Basic?RomanG wrote: Sun Jun 08, 2025 6:27 pm ...i jeszcze jeden post.![]()
@djalex! Nie czuj się dotknięty tym, że napisałem, że nie wiesz o separacji, bo ja też długo nie wiedziałem.
Bardziej chodzi mi o to, że inni mogą obalić ten argument i będą przekonani o swojej (jakże błędnej) racji.
A sugerujesz, że chcę ręczyć swoją głową!!!
Czy w ogóle w jakimkolwiek miejscu go polecałem...? ...mimo, że też go używam!
-
Gitman
Jest np. taki sonoff basic R4 który separacji nie posiada a też jest "basic"djalex wrote: Tue Jun 10, 2025 7:01 amZnam ten schemat bo już go ktoś tu podawał dużo wcześniej i wiem że jest separacja tylko jest jedno ale.... na rynku jest pełno klonów które nie koniecznie są zbudowane wg tego schematu i co wtedy? Chcesz ręczyć swoją głową nie widząc produktu że jest bezpieczny bo ktoś poda że to Sonoff Basic?RomanG wrote: Sun Jun 08, 2025 6:27 pm ...i jeszcze jeden post.![]()
Dla jasności basic R4 nie jest klonem.
No kiedyś klony Sonoffa były bardzo popularne na ali. Nawet Tuya (SmartLife) potrafiła je pokazać jako swojeklew wrote: Tue Jun 10, 2025 7:47 amChińczyk chińczyka podrabia? Świat stanął na głowiedjalex wrote: Tue Jun 10, 2025 7:01 am Znam ten schemat bo już go ktoś tu podawał dużo wcześniej i wiem że jest separacja tylko jest jedno ale.... na rynku jest pełno klonów które nie koniecznie są zbudowane wg tego schematu i co wtedy? Chcesz ręczyć swoją głową nie widząc produktu że jest bezpieczny bo ktoś poda że to Sonoff Basic?
Ja jeszcze raz powtórzę, że tu nie chodzi tylko o separację galwaniczną. Poza tym jest jeszcze taki aspekt jak zachowanie odpowiedniej odległości między ścieżkami 230 V a GND/3.3 V.
Może to jest spełnione, a może nie. Tego nie wiem i nigdy nie próbowałem nawet sprawdzać.
Jeśli ktoś lubi samemu coś budować/przerabiać i ma odpowiednią wiedzę, to śmiało - może dla siebie i na własną odpowiedzialność robić wszystko co mu do głowy przyjdzie.
Natomiast jeśli ktoś sprzedaje takie przeróbki, to wprowadza na rynek urządzenie, które musi mieć CE wydane przez niego (CE z obudowy nie ma tu żadnego znaczenia). Musi spełniać wszelkie normy wymagane prawnie i taka osoba za to odpowiada.
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
djalex
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
Nie chodzi o to że polecasz Basic jako produkt bezpieczny ale o to że przedstawiając argument w postaci separacji (choć jak już wspomniałem jest duże prawdopodobieństwo że z powodu licznych klonów nie każdy takową posiada) dajesz potwierdzenie sugerujące iż Basic de facto jest produktem bezpiecznym a to woda na młyn dla tych wszystkich klientów przerabianych Basic-ów. Co z tego że jest separacja skoro tak jak opisuje to @klew sama konstrukcja może być mimo wszystko zagrożeniem. Ostatnio była podobna dyskusja odnośnie SBW i podpięcie pod styki 230V - przedstawiciel Zamela wyraźnie odradza ze względu na nieprzystosowanie konstrukcyjne. Przypuszczam że większość się zgodzi - Sonoff Basic TAK ale tylko do zastosowania zgodnie z tym do czego przystosował go producent a NIE dla wszelakich przeróbekRomanG wrote: Tue Jun 10, 2025 8:41 am
Przeczytaj, co napisałem w tym wątku. Czy w jakimkolwiek miejscu polecałem tego Sonoff-a do zastosowań innych, niż zaleca producent? Wręcz przeciwnie. Czy gdziekolwiek napisałem, że jest bezpieczny? Nigdzie.
A sugerujesz, że chcę ręczyć swoją głową!!!
Czy w ogóle w jakimkolwiek miejscu go polecałem...? ...mimo, że też go używam!
Przecież ja dokładnie to piszę!!! Przeczytaj jeszcze raz - dokładnie - bo tak, to możemy dyskutować bez końca.
RomanG wrote: Sun Jun 08, 2025 6:27 pm Bardziej chodzi mi o to, że inni mogą obalić ten argument i będą przekonani o swojej (jakże błędnej) racji.